reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Noworodkowe perypetie

Hej
Ja bylam dzisiaj z Hugo u tego osteopaty. Super chlopak, wspaniale podejscie do dzieci. Wymasowal co mial wymasowac i zobaczymy czy bede widziec jakis efekt. Nastepna sesja za 3 tygodnie.

U nas dzisiaj pada a mloda nie ma rzadych odpowiednich butow. Jade kupic jakies kalosze

reklama
Cinamona,
A jak Hugo po wizycie? Zrelaksowany? Tego specjalistę już widzieliście czy dopiero w środę?

Ja mam ten sam problem. Dziś pierwszy większy deszcz a my ani kaloszy a półbuty cieplejsze za małe!!! Do tego dojdą buty na zimę i będzie komplet. Dobrze, ze kurtki maja jeszcze ok.

Kalosze kupione ale jutro ma byc juz slonce[emoji12] mloda bedzie zawiedziona.

Po wizycie byl zrelaksowany, zasnal i spal i spal ale teraz ppd wieczor placzek z niego.
Nie potrafie wycelowac z godzina kapieli bo zawsze albo glodny albo spiacy albo cos. A jak jest dobra pora kapieli to wtedy np kolacje Maji musze zrobic albo cos innego.
Musze cwiczyc i wyszukac najodpowiedniejszy czas bo inaczej jest ryk nie z tej ziemi.

A wy o kiedy kapiecie maluchy? Zawsze o tej samej porze?

Cina - my się staramy o tej samej porze ale bierzemy też pod uwagę okoliczności...;)

My po pediatrze.
Pojechaliśmy prywatnie i to był strzał w 10. Pani Doktor przez duże "D", cudne podejscie do dzieci, poświęciła nam godzinę, sprawdziła chyba wszystko co możliwe... no i tak... zero dopajania ani mm. To kolki i mamy to po prostu przetrwać. Oczywiście się tam u niej poryczałam, że jestem bezradna i w ogóle (obciach jak cholera :p)... Dostaliśmy skierowanie na USG brzuszka i posiew z kupy, żeby wykluczyć wszystkie inne syfy. Zbadała nasze krosty i powiedziała, że to moje hormony i że minie. Karmiliśmy się w gabinecie więc przy okazji sprawdziła jak przystawiam i jest ok. Powiedziała też, ze Leoś żarłoczny jak cholera i że przybiera jak szalony, ale że to dobrze. No i na koniec powiedziała, że mam codziennie na pół godziny wychodzić z domu bo widać, że kiepsko się trzymam i że mam o siebie zadbać.
Naprawdę super Lekarka.

Ja się staram żeby młody nie spał mniej więcej od 18, ok 19.30 kąpiel a potem karmienie i spać na noc. My mamy taki system że ok 19.30 ja daje kolacje córce, mąż kapie młodego, a potem mąż bierze córkę na kąpiel a ja młodego na jedzenie. Czyli ja jestem etatowa karmicielka, mąż kąpie dzieci :-)

W ogóle śmiejemy się że jak córka była mała to kąpiel zajmowała 40 min. Trzeba było nagrzac łazienkę, woda ciepła, mierzona termometrem, wszystko spokojnie, dokładne mycie dziąseł, buzki, oczek itp.
A teraz 10 min, raz dwa, woda na oko, wszystko mniej więcej i następne :-)

Blerka - rzeczywiście na świetną lekarke trafiłaś. Popieram te pół godziny dla siebie! To jest Ci bardzo potrzebne!

Chyba sprobuje kapac baka miedzy 19-19.30. Bo pozniej za bardzo marudny i zmeczony i ryczy. Tylko musze sie jakos z kolacja dla Maji zorganizowac. Bo ona zazwyczaj ok 19.30 je kolacje.
A Maja zazwyczaj chce uczestniczyc w kapieli brata

Cinamona,
Súper, ze Maja sie tak angazuje!
Ja kapie miedzy 19 a 19.30. Chlopcy wtedy maja dobranocke i jedza kolacje. Po 20 mlody na ogol spi i mam czas zeby sie z nimi poprzytulac.

Lucere, fajny macie podział :-)

Blerku, dobra lekarka to podstawa!!! Ja tez dziś trochę rozmawiałam z moja i kolkach - mówiła o potencjalnych 3 przyczynach i 3 rozwiązaniach:
1. Niedojrzałość układu - biogaja
2. Gazy - espumisan
3. Laktoza w mleku matki - delikol
Oczywiście tez bardzo pomaga lezenie na brzuszku i masowanie brzuszka.

Zgadzam sie z tym czasem dla siebie. Bez takiej perspektywy można zwariować! Choćby to miało być wyjście przed dom i czytanie gazety :-)

68, serio? Ja właśnie zamówiłam ubranka w tym rozmiarze, zeby nas nie zaskoczyło. To na zimę spokojnie w 80 będzie Leon śmigał, hahaha!

Evelinkua, a wasza kąpiel pojedynczo jest czy zespołowo? Jak w ogóle gromadka? I jak ty sie masz?

My ważymy równo 4kg, równo 3 tyg dziś skończył. Także zakwasow od noszenia jeszcze nie mam ale nie jest zle :-)

Lunera a co jesli dzircko mecza wszystkie z 3 przyczyn kolek ?
Ja sie zastanawiam czy sprobowac delikol .. dzizas.
Moge laczyc biogaie i espumisan.. biogaie i delicol.. a moge dawac na zmiabe delicol i espumisan i biogaie raz dziennie ? Skad ja mam wiedziec czemh mala sie meczy ?
Choc teraz spi uff ;):) oczywiscie ja czekam az sie obudzi zeby zabrac ja do mnie co bym mogla isc spac a ona spi w najlepsze.. a ja znoeu rano nie bede miala sily wstac ! Ahhh

Co do kapieli to ja kapie co kilka dni.. Emil idzie spac i wtedy mala kapie.. ale u nnie to doslownie chwila haha

reklama
Akuku,
Gazy to ponoć jak pręży sie przy puszczaniu baczkow i to go boli.
A laktoza może być przyczyna kiedy widzisz, ze boli brzuszek ale nie jest związane z gazami.

Biogaja generalnie najłagodniejsza jest z tych 3 specyfików.

Mi odradzala stosowanie zapobiegawczo, bez wyraźnych objawów. Raczej właśnie poobserwowac jak dokładnie boli, i tez jak będę dawać to obserwować czy poprawę widać.

Do góry