reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Choroba Hirschsprunga

Witam . Z tej strony zeberka363 nie umiem odzyskać konta 🤦
Jak już na początku tego wątku pisałam - u syna w drugiej dobie życia wykryto chorobe Hirshprunga.
Jaś urodził się w listopadzie 2020roku. W styczniu 2021 wyłoniono stomię i bardzo dobrze z nią funkcjonował. W czerwcu 2022,gdy miał 1,5 roku i osiągnął 10kg wagi lekarze zdecydowali o operacji naprawczej metodą Duhamela.

reklama
Witam . Z tej strony zeberka363 nie umiem odzyskać konta 🤦

Jak już na początku tego wątku pisałam - u syna w drugiej dobie życia wykryto chorobe Hirshprunga.

Jaś urodził się w listopadzie 2020roku. W styczniu 2021 wyłoniono stomię i bardzo dobrze z nią funkcjonował. W czerwcu 2022,gdy miał 1,5 roku i osiągnął 10kg wagi lekarze zdecydowali o operacji naprawczej metodą Duhamela.

Proszę o informację jaką metoda wasze dzieci mialy robione operacje na chorobę Hirschsprunga i czy miały otwierany brzuszek czy tylko operacja przez odbyt?
U nas z powodu tego, że syn miał stomię więc otwór w brzuszku był - operacja odbyła się przez brzuch. Metodą Duhamela. Podwiązano/usunięto z obiegu( ale nie wycięto!) Ok 15cm jelita grubego.

Operacja miała trwać 3h. Trwała 5. Ale lekarz choć zmęczony był zadowolony i mówił, że wszystko się udało.Przez 5 dni po operacji syn leżał. Nie można go było podnosić, przytulać, brać na ręce. Tylko żywienie dojelitowe i masa kroplówek i innych leków. W szpital spędziliśmy w sumie 10 dni. W drugiej dobie po operacji syn zaczął robić kupki. Lejące,wodniste. Przewijałam go nawet 30 razy na dobę. Pupa jak ogień 🔥😑. Płacz przy każdym przewijaniu. Z czasem kupki się zagęściły i było coraz lepiej. Apetyt też był lepszy 🙂

Niestety 5 miesięcy po operacji zaczął się kryzys 😑. Brak kupy nawet przez 5 dni,brzuch wzdęty,wymioty...w grudniu 2022 z tego powodu byłam 5 razy z synem w szpitalu. Zalecenia za każdym razem to lewatywy i to do skutku 😑. W końcu syn przestał sam się wypróżniać. Zalecenia lekarza - co 3 dni lewatywa. I tak działaliśmy przez rok- z różnym skutkiem. Nie zawsze lewatywa pomagała, często trzeba było robić dwie dziennie. Praktycznie przy każdej lewatywie były wymioty. Apetyt kiepski, często bywało że syn pił tylko mleko i nic nie jadł.

W grudniu 2023 przed świętami znowu kryzys. Jelita mocno zapchane, lewatywy nie bardzo pomagały. Praktycznie co wypił to zwymiotował. Nie jadł już wcale. Wylądowaliśmy w szpitalu. Na RTG kamienie kałowe. Dostał kolejne lewatywy, jakieś leki i dopiero przy badaniu perrektum z odbytu poszedł wystrzał - dosłownie!. Lekarz cały brudny, łóżeczko pływało w kupie! Ale dzięki temu jelita się udrożniły 🙂. Lekarz stwierdził ogromne zaciśnięcie odbytu 😑. Wróciliśmy do domu z zaleceniem lewatyw co drugi dzień, oraz codziennie rano i wieczorem wkładam mu palec w tyłek w celu rozluźnienia odbytu- lekarz mówił, że to łagodniejsza wersja hegarowania. Najpierw wkładałam mały palec- ciężko to szło,bo naprawdę było ciasno😕, a jak tak ciasno to jak kupka sama ma wyjść? Teraz wkładam już palec środkowy bez większego problemu. Czy jest postęp? Tak🙂. 2-3 razy w tyg syn zrobi kupkę sam 😃. Oczywiście nadal co drugi dzień dajemy lewatywy z Enema, bo tylko ona u nas działa. Mam nadzieję, że będzie już coraz lepiej 🙂

reklama
Witajcie. Czy ktoś z Was miał sprzeczne diagnozy? Chodzi mi o histopatologie Łodzi w Matce Polce pobrano wycinki z jelit i stwierdzono że nerwy są, ale nie takie jak powinny być, nieprawidłowo rozwinięte. Te same wycinki w Warszawie oglądali patolodzy i stwierdzili ze nerwy są prawidłowe. Syn ma bardzo leniwa perystaltyke więc coś na pewno jest nie tak.

Do góry