reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nowe smaki dla maluszka

CzarnaAnutka jak dziecko uczulone jest na białko krowie to w cielęcince też jest to białko krowie.
Mój też od wczoraj ma wysypkę :baffled: i dopiero teraz zdołałam go uśpić po wielkim marudzeniu i trzech kupach - nawet nie nadawał się na spacerek bo by non stop ryczał. :-( Dawno nie miałam tak płaczliwego dnia.

CLUE - wiesz czemu się zastanawiam... bo jak byłam niemowlakiem i miałam skazę białkową to wręcz lekarz wskazywał zeby dawac cielęcinę i w hippie też sprawdzałam , dania z cielenciną są również przeznaczone dla alergików i nie zawierają białek mleka... jakoś tak mi się wydawało że białka mleka a białka mięsne to nie to samo... w mięsie nie ma ani kazeiny ani serwatki chyba.

reklama
Hanuś alergia na gluten ??nie wiem. Ale to chyba ta celiaka i tam jest np. biegunka więc to na pewno nie to. A skoro podajesz zupki ze słoiczka to może uczulać praktyczie wszystko co tam jest np. właśnie seler. Dlatego ja staram się gotować zupki sama i dodawać po jednym nowym składniku. Tylko łatwo nie jest bo mały nie chce jeść moich zupek:baffled:. Chyba kiepska ze mnie kucharka. Dlatego dzisiaj zupki nie jadł wcale:no:. A jesli znacie jakies przepisy to bardzo prosze.
U nas jest alergia na mleko i krostki juz sie nie robia , tylko najwyzej sucha skora jak cos zjem.
za sugestia pediatry kupilismy SINLAC . Malemu smakowalo. ktos z was uzywa tego

CzarnaAnutka dziwne bo mi dwóch pediatrów i jeden dermatolog zakazał wołowiny i cielęciny :baffled: bo białko krowie niezależnie czy pochodzi z mleka krowiego czy z mięsa to ten sam alergen - no ale może mi się coś pomyliło :eek:

aga111 ja robię kaszki bezmleczne, ryżowe, nestle na bebilonie pepti. Pediatra nie przepisywała bo jak widzi małego to mówi, że mały pudzian rośnie i mam już nic nie dawać ale na noc dodaje dwie łyżeczki do 90 mleka i mały wsuwa aż się uszy trzęsą a później popija cysiem.
Ostatnio mały odmówił jedzenia słoiczków :baffled: przy pierwszej łyżeczce robi prrrryyy. Dzisiaj był cały umorusany, ja również i jeszcze łóżeczko, które stało obok. A jakoś ostatnio mam chyba bardzo mało pokarmu. Piersi miękkie i mały drze się na jedzenie. Jak mu podałam dzisiaj butle po cysiu to wydoił 150 ml, jeszcze nigdy tyle nie wydoił. :eek:

Clue ja do tej pory dawałam kleik na wodzie. Tylko to jest mało wartościowe. A bebilon pepti stoi w szafce nawet nie otwarty. A nam do pudziana daleko chociaż wszyscy jak go widzą to mówią że ma takie pucki:baffled:. Ale waga nie za wysoka. Dlatego od wczoraj sinlac. To nie jest na receptę. Kupuje się normalnie w sklepie spożywczym.
A u mnie mleka raz mniej , raz więcej. Tylko mi się wydaje że zawsze miałam mało. Ale może to tylko złudzenie bo on krótko ssie. A zupki kupcze przez ostatnie dni jadł chętnie . Tylko moich nie chce.

ja lecę na słoiczkach, mam zaufanie do zawartości :tak: ale już oglądałam przepisy dla niemowląt i jak młody trochę podrośnie to zacznę działać;-)

ja tez daje słoiczki moja pani doktor powiedziala ze słiczkis sa na atestach i pochodza z upraw ekologicznych a dzisiejsze warzywa to nie wiadomo czym spryskane i gdzie uprawiane.Jedyne co mu podaje samorobne to jablka bo robilam jeszcze w ciazy słoiczki gdyz mialam jablka z sadu moic rodzicow:-)

reklama

Ja dopiero zaczynam podawać marchewkę, i zauważyłam że jak sama ugotuję to małemu wychodzi uczulenie mimo że jest od teściów ze wsi, tylko na oborniku, a jak podaję ze słoiczka to ma raptem kilka kropek na rączce.

Znalazłam kilka stron z ciekawymi przepisami dla niemowląt, może komuś się przydadzą.
Dania dla niemowlat - Łobuziak
Książka Kucharska dla naszego malucha

Do góry