reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nowe smaki dla maluszka

Witam ostattnio tez pierwszy raz podałam małemu marcheweczke jadł az mu sie uszy trzesły:-D:tak:Z tą kaszką manna to jest tak jak chcesz zrobic wiecej wlewasz pół litra mleka do garnka z tego odlewasz nie pełną szklanke to tej szklanki wsypujesz z 7 lyzek kaskzi manny reszte mleka pozsotawiasz na ogniu do zagotowania po zagotowaniu wlewasz zawartosc szklanki mieszasz i czekasz az sie chwilke pogotuje wlewasz do butli studzisz i dajesz małemu:tak::tak:oczywiscie mozesz jak najbardziej dodac troche cukru;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Osobiscie uwazam ze to nie jest dobry pomysl gotowania kaszy mannej na zwyklym mleku dla maluszkow, mi mama mowila zeby na pol szklanki wody wsypac lyzke kaszy i gotowac, i ja chyba tak bede robic

Ola dziękuję za odpowiedź ale mój mały jest alergikiem i mleka nie może tknąc.
Madzik a jak ugotuję tą kaszkę na wodzie to później dodac jej np łyżeczkę do mleczka? I jak ją podawac małemu? łyżeczką? bo przez smoczek to chyba nie przejdzie :baffled:

Jaką kupilas kaszke manne z Bobovity czy taką zwykłą?:confused:Kaszki manny nie gotuje sie na wodzie tylko na mleczku:-)normalnym, a jezeli Twój synek jest alergikiem nie moze pic tej kaszki ona jest dla dzieci ktore nie maja alergi:tak:a twoj maluszek powinien pic mleczko dla alergików:tak:dajesz mu??:confused::confused:

Ostatnia edycja:
ola14024 nie prawda że kaszy manny nie można gotowac na wodzie. na opakowaniu nawet jest napisane jaka ilośc kaszy na jaką ilośc WODY lub mleka w zależnoszci czy chcemy aby kasza była gęsta czy płynna. NIE WOLNO podawac takim maluszkom mleka krowiego . Z tego co wiem to takie mleko wprowadza się dzieciom około 2 czy nawet 3 roku życia ,gdzies czytałam o tym artykuł. I nie dawalabym cukru , to nie jest dobry pomysł.
Clue mozesz dodać do mleczka tylko zmień smoczek na taki z wieksza dziurką, nie wiem czy specjalny do kaszek zda tu egzamin bo przeciez nie będzie to typowa konsystencja kaszki . Taką zwykla kaszę manną gotuje tak : na 100 ml wody ( jak się zagotuje) wsypuję 3 małe łyżeczki kaszy i cały czas mieszając zagotowuję około 2 minuty.Kasze trzeba wsypywac pomału bo zrobią się grudki. Moja mam rozrabia kaszę w szklance z wodą ( od 100 ml odlewa trochę) i póżniej wlewa to do garnuszka. W takich proporcjach wychodzi gęsta kasza. A 1 łyżeczka na 100 ml płynu - kasza płynna.

Ja wlasnie ugotowalam na wodzie i dodam do mleka wieczornego, kupilam specjalny smoczek do papek, i dam malej w butli
ola14024 zrobisz jak uwazasz, ale Icedal ma w zupelnosci racje, nie podaje sie niemowlakom mleka krowiego, i nie slodzi sie ani nie soli
Icedal to mi w sumie mama tak samo powiedziala z tym gotowaniem kaszy

ja od wczoraj dodaje małej kleiku azie jedna ryzowego narazie jedna łyzeczke a jutro dodam dwie a we wtorek sprubuje z kaszka ryzowa o smaku bananowym narazie tez jedna łyzke dosypac do mleka a jak bedzie wszystko ok to dam jej marchewke i tak potrochu bede cos wprowadzac moze bedzie lepiej przybierac na wadze.

Icedal wielkie dzięki za odpowiedź - też tak zrobię z marchewką, tylko pewnie za 2 tyg., Szymek przedwczoraj skończył 4 miesiące, bardzo dobrze przybiera na piersi, lekarz mówi, żeby wprowadzać coś jak skończy 5 mies., ale zacznę 2 tyg. wcześniej, bo od 11 maja niestety :-(wracam do pracy i jesli alergia na białko krowie będzie sie utrzymywać to nie doastanie na razie żadnego mleka. Musze go przyzwyczaic do zupki, deserków, żeby 6 godz. wytrzymał bez mamy, a z odciąganiem pokarmu jest różnie, czasem uda mi się 120, a czasem z bólem 50.
Piszecie o kaszkach - szwagierka dodaje synkowi kaszkę do deserku, rozrabia ją z ciepłą wodą i miesza z owocami ze słoiczka. Mały wsuwa az sie uszy trzęsą. Jak dziecko dostaje mleko modyfikowane to wtedy kaszka do mleka, tak dawałam starszemu.
A to co pojawiało się o gotowaniu kaszki manny na mleku krowim to na pewno dla starszych dzieci, jesli dziecko nie ma alergii to powyżej roku mozna już chyba podawać mleko "normalne", ale są też specjalne dla dzieci powyżej roku.

reklama
Ja chyba ciemna jestem :-(
ok dziewczyny - to ja jestem na etapie zrozumienia ugotowania kaszki ale co dalej? mam ok 60 mleka bebilon w butelce ile dodaje do tego ugotowanej kaszki?

mpel
dlaczego nie możesz podac mleka bebilon pepti 1? mój ma alergie chyba na wszystko co możliwe i jak wydoi cysie a nadal jest głodny to podaje bebilon.

Do góry