reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze zwierzątkowo.

fajnie, ze myslicie tak jak my (ja i maz) :-D, bo mama mi narobila zamieszania az mialam jej dosc :baffled:

Wikasik - nasza nie chce drobiu na surowo NIJAK, nawet gdyby ja przeglodzic 2-3 dni (probowalismy :-p ), wieprzowiny na surowo podobno nie wolno (ze wzgledu na jakas chorobe, niegrozna dla ludzi a dla psow bardzo) a wolowina jest w normalnych sklepach za droga dla psa. Dlatego my jezdzimy do specjalnych "rzeznikow dla psow" i tam niedrogo dostaje sie to, co psu (przynajmniej naszemu) smakuje najbardziej: chrzastki, "flaki" (czyli te przedzoladki krowie), krowie sciegna, jagniecinie, jagniece zeberka (ubostwia, zjada w calosci) a czasem to i losia dorwiemy. Nina pochlania 0,5 kg miesa dziennie + 2 x w tygodniu warzywa + czasem kasze (kocha kasze), wiec zaopatrywanie psa w mieso jest pewnym zabiegiem logistycznym :-)

reklama
Mieso/kosci wieprzowe mozna, nie mozna podrobow wieprzowych.
Moj warzywa dostaje niezbyt czesto - jeden posilek w tygodniu max, a czesto 2 na 3 tyg. Do tego bialy ser, jajko - takze zmielona skorupka, kubeczni po jogurtach do wylizania, czasem troche pasztetu albo topionego serka czy masla orzechowego do konga :)
Nasz zjada ok. 30 dag dziennie, zalezy od dnia. Przemiany materii na pewno nie ma po panci ;) Bo to jakies 3% jego wagi.

czyli Wasza bestyjka, wikasik, ma jakies 10kg wagi - dobrze licze? Nasza ma 20kg. Jogurtow nie lubi ale kubeczki po smietanie zawsze czysci bardzo skrupulatnie :-) Czasem dostaje tez muesli z mlekiem, jajka (skorupek nie chce), resztki z naszego stolu, suchy chleb (sama o niego zebrze). Uwielbia kalarepe i marchewke. Czesto wsunie tez z apetytem banana, kukurydze, buraczki czy cukninie. Puszki odstaje tylko na dluzszych wyjazdach. A z suchych rzeczy to porzucia to bycze penisy itp. Na poczatku liczylismy ile warzyw, ile weglowodanow jej dajemy - wg. tego co zalecaja BARFowcy, teraz to juz na wyczucie :cool2:

Wigor eazy ok. 9 kg. Kubeczki i kartoniki uwielbia i nie wiem, czy ze wgledu na zawartosc czy opakowania same w sobie, bo pancia z nich je wiec na pewno dobre ;) takze wchodzi mu i jogurt i smietana i aslanka, twarozek. Ja od poczatku daje mu wszystko na oko. A skorupki od jakie zmielone na make dodaje do papek i mielonego miesa. Zboz ogolnie staram sie unikac, ale dostaja mu sie kawalatki chleba od meza, kiedys kromki nie schowalismy i zostala na stole, to sie sam poczestowal :p warzyw takich samych z siebie nie zje, ale jablko, gruszke (spapkowane poimi zebami), pomaracze, truskawki to chetnie.

Przeglądałam zdjęcia i o to mój mały szakal

Załączniki

• Obraz 048.jpg
    Obraz 048.jpg
    27,4 KB · Wyświetleń: 28
Do diety mojego Miśka dołączyły lizaki i folie :szok:
10 minut w pokoju mnie nie było, a on wygrzebał z szafki i wciągnął dwa takie okrągle lizaki :wściekła/y:

u nas twarda dyscyplina i wlochata nie dostaje slodyczy, wiec sie nawet nimi bardzo nie interesuje :tak: Ale chyba poprzedni wlasciciel (wzielismy ja ze schroniska) karmil ja paczkami, bo to jest cos, co uwielbia i o co zebrze (ale nie dostaje od nas i tak :-p) - choc normanie nie zebrze

Przysmakiem mojego psa jest mydło. Nie mogę go trzymać na umywalce w łazience, bo paskud nauczył się otwierać drzwi i je sobie bierze :) W domu słodyczy nie dostaje, ale niestety teściowa go rozpieszcza i jak u niej jesteśmy to zwykle się deserem z nim podzieli. Ale już niedługo to będzie jej problem. Najpóźniej na koniec miesiąca pies przeprowadza się do niej.

u nas twarda dyscyplina i wlochata nie dostaje slodyczy, wiec sie nawet nimi bardzo nie interesuje :tak: Ale chyba poprzedni wlasciciel (wzielismy ja ze schroniska) karmil ja paczkami, bo to jest cos, co uwielbia i o co zebrze (ale nie dostaje od nas i tak :-p) - choc normanie nie zebrze

Misiek nie dostaje żadnych słodyczy, on tylko bardzo skutecznie kradnie. Jak jestem w pokoju to jest aniołek, jak tylko wyjdę chociaż na sekundę to na łóżko wskakuje i do szafki się dobiera. Już schowałam głębiej słodycze, chociaz chyba całkowicie je z pokoju wywalę.
Wskakiwania na łóżko bez pozwolenia oduczam, jak wchodzę do pokoju a on nie zdąży zeskoczyć to się rozpłaszcza i wyję, jakbym go biła :szok: A ja tylko go bez słowa z łóżka zdejmuję.
Mam nadzieje że nic mu od tych lizaków nie będzie, na razie szalał po pokoju, a teraz się do snu układa.

reklama
little nina - od lizakow nic mu nie bedzie, co najwyzej wykonal maly krok w kierunku prochnicy :-pNina jak do tej pory kradla jedzenie w tempie 1raz na rok: za pierwszym razem byl to orzech wloski a za drugim jej wlasna kolacja (ktora miala dostac PO spacerze a nie przed). Jest szczwana sztuka i moglaby czesciej ale w tej kwestii trzymam w domu dryl :-p Za to z wersalka sie poddalismy i juz jej nie zganiamy. A nawet ma na niej wlasna poduszeczke pod glowe :-)

Katasza - oddajecie psa na stale czy tylko na poczatek? Moja tesciowa podtucza nam psa... kocia karma. Pol nieszczescia ale i tak mi sie to nie podoba ;-)

Do góry