reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze zdrowie

A ja wczoraj poczulam, ze zbliza sie owulacja, bo mialam takie mrowienie w dole brzucha, jak to zwykle w okresie plodnym i wieksza ochote wiecie na co... Zrobilam wiec test owulacyjny i byla druga jasnoczerwona kreska, czyli dzis lub jutro ta kreska powinna byc ciemna. A za 2 tygodnie od tego powinnam dostac pierwszej po porodzie @. No i wszystko wroci do przedciazowej normy.

JustMe, ryzyko ciazy pozamacicznej jest i bez spirali i podobno, wcale nie udowodniono, ze przy spirali zdarza sie to czesciej. Ja spirale mialam tyle lat i nic nie bylo. Co nie znaczy, ze u kogos innego nie moze sie to zdarzyc. Skutecznosc antykoncepcyjna spirali jest prawie 100%, takze ciezko z nia zajsc w jakakolwiek ciaze, bo ma ona tez dzialanie oslabiajace plemniki. A te ciaze, ktore sie zdarzaja to glownie wtedy jak sie ona przesunie, ale jak siedzi na miejscu to jest to raczej niemozliwe.

Ostatnia edycja:
reklama
Agate, lekarze z którymi rozmawiałam o tej spirali (nie jeden- a kilku) mówili o zwiększonym ryzyku ciąży pozamacicznej nie w trakcie jej stosowania, tylko po wyjęciu i podczas starania się o kolejne dziecko. Zdaję sobie sprawę, ze to niewielki odsetek, ale chyba jednak wolałabym nie ryzykować... wiadomo, że nie musiałoby paść akurat na mnie, ale wiem, ze będę się taką ewentualnością stresować...

no ja dostalam okres rowno miesiac po skonczeniu odciagania mleka i (nie pisze karmieniu piersia bo niestety nigdy sie nie "przyssal" i zawsze odciagalam) czyli to 2 miesiace 1o dni od porodu (cc).
Martwi mnie tylko fakt,ze leje sie ze mnie jak cholera...prawie trzeci dzien i co godzine prawie przemakam a lece na tamponie i na podpasce....sorry za szczegoly .-))) Nie wiem czy maja na to wplyw mega upaly i fakt ze to pierwsza miesiaczka czy jeszcze fakt ze wzielam dwie porcje Dostinexu ( inhibitora prolaktyny) jak przepalalam pokarm)
Gdzie tam wyczytalam, ze po ciazy to pierwsze sa bardzo obfite..no ale bez przesady ...mam sie z domu nie ruszac???? A ytak bylo fajnie rok bez tego dyskonfortu....

Ostatnia edycja:
Jak wyzej wspomnialam, ja napewno bede miala, @ za okolo 2 tygodnie...

JustMe, nie rozumiem, czemu po wyjeciu, mialoby to zwiekszac odsetek ciazy pozamacicznych, jak tej spirali juz tam nie ma. Wydaje mi sie, ze szybciej jak ona tam siedzi i blokuje wejscie do macicy. Ja nikogo nie namawiam, ani nie odradzam. Moge tylko powiedziec, ze u mnie sprawdzila sie bardzo dobrze, nie bylo tej suchosci i braku ochoty na seks, ktora byla, przynajmniej u mnie, przy hormonach. I zadnych problemow typu, przez ciebie opisywanych, tez nie mialam, a stosowalam ja x lat. Od urodzenia pierworodnego lecialam na spirali, a przed urodzeniem na hormonach. I z dwojga zlego wole spirale. Teraz znow ja zaloze, jak tylko dostane okres, bo nie chce mi sie tych pigulek, a trzeciego dziecka, jak narazie nie planujemy. Bo jak wiecie spirale powinno zakladac sie podczas @, bo wtedy sie najlepiej zaklada. Kazdy wie co dla niego lepsze i wybiera to co mu lepiej pasuje.

...no nie do końca, po "zwykłej" spirali jest ryzyko wystąpienia ciąży pozamacicznej....

Nie rozumiem, jeszcze czemu twierdzisz, ze po "zwyklej" spirali jest wieksze ryzyko wystapienia ciazy pozamacicznej, skoro hormonalna, ma identyczne dzialanie, siedzi w tym samym miejscu i wogole, jest tak samo zakladana i wyjmowana ect., a jedyna jej roznica jest to, ze ma dodatkowo zbiorniczek z hormonami, ktore uwalniaja sie powoli dzialajac jak mikropigulka, z tym, ze nie przenikaja do krwi, przez co sa mniej szkodliwe.

reklama
Do góry