reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze zdrowie, samopoczucie, wizyty u lekarzy...

Drogie koleżanki.
Jestem chora na maksa. Wczoraj byłam u gin ale oczywiście zapomniałam się spytać to co miałam się zapytać;-)

Kaszle jak gruźlik, mam katar, gorączkę, wszytko mnie boli. Gin powiedziała że mogę jedynie wziąć tamtum verte i leczyć się domowymi sposobami czyli miodek , mleczko, imbir itd.

A mam pytanie czy mogę postawić sobie bańki
????:confused::confused::confused::confused::confused:
To jest niby domowy sposób ,ale nie wiem czy w ciąży aż tak domowe sposoby można stosować.

tak jak Milkada słyszałam, że bańki w ciąży nie są wskazane:-(.
Trzeba domowych sposobów próbować np.: herbatka z miodem i cytrynką, czosnek, mleko z miodem itp.

reklama
Tau, z tego co wiem to mozna próbować reanimowac dziecko juz od 26 tyg ciaży.Niestety nie zawsze z dobrym rokowaniem dla dziecka.W miare bezpiecznie jest od 32tc i z wagą ur. 1500g. Lepiej jednak urodzic w terminie i mam nadzieje ze wszystkie tak urodzimy - mamusie czerwcowe są silne !!! Dlaczego pytasz?

Drogie koleżanki.
Jestem chora na maksa. Wczoraj byłam u gin ale oczywiście zapomniałam się spytać to co miałam się zapytać;-)

Kaszle jak gruźlik, mam katar, gorączkę, wszytko mnie boli. Gin powiedziała że mogę jedynie wziąć tamtum verte i leczyć się domowymi sposobami czyli miodek , mleczko, imbir itd.

A mam pytanie czy mogę postawić sobie bańki
????:confused::confused::confused::confused::confused:
To jest niby domowy sposób ,ale nie wiem czy w ciąży aż tak domowe sposoby można stosować.

Ansia, ja bym baniek nie stawiała - w ciąży mamy tendencję do pękających naczynek i żylaków, a po bańkach to wiadomo. Szkoda by było sobie urodę popsuć :tak:

Sama walczę z mega choróbskiem i dziś lekarz przepisał mi Bioparox (to taki łagodny antybiotyk działający miejscowo)

Polecam Ci takie domowe sposoby:
- smarowanie maścią kamforową albo amolem z oklepywaniem (super działa na wykrztuszenie kaszlu) - oczywiście potem się trzeba wygrzewać w łóżeczku
- smarowanie tym samym szyi z zawinięciem szalikiem
- na katar super są inhalacje, np. z olejku mentholowego (Olbas Oil, Inhalol)
- okłady z grzanego ryżu, czy innej kaszy na obolałe zatoki - potem czapka i do łóżka :-D

A ja dziś byłam na badaniu na cukier i oto mój wniosek:

Glukoza jest PYSZNA!!!

A teraz możecie mnie zlinczować :tak:

No i jeszcze jedno pytanie, od ktorego tyg dziecie moze przyjsc na swiat i miec szanse przezycia?

Nasza znajoma urodzila synka dokladnie jak skonczyla 6 miesiac i 3 dzien ciazy (czyli skonczone 26 tygodni ciazy) wazyl tylko 1,5 kg. Spedzil miesiac w inkubatorku.
Teraz ma 4 latka i swietnie sie czuje, wogole nic nie wskazuje na to, ze byl wczesniakiem.

Mi tez smakowała glukoza więc niebęde cie sztorsować :-D.

to mnie pocieszylyscie dziewczyny :)
Jest szansa, ze i ja to przezyje, bo po ostanich opiniach na forum bylam nieco wsytraszona ;-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
A ja dziś byłam na badaniu na cukier i oto mój wniosek:

Glukoza jest PYSZNA!!!

A teraz możecie mnie zlinczować :tak:

Ja się na glukozie też pozytywnie rozczarowałam, co prawda nie nazwałabym jej pyszną, ale mi smakowała jak rozwodniony lukier - więc nieźle. Pewnie byłoby lepiej, gdyby nie to, że w ciąży wszystko jest dla mnie za słodkie;-) a wcześniej potrafiłam się zajadać cukrem w kostkach, jak mnie ochota na słodycze naszła:szok::-D

Ja się na glukozie też pozytywnie rozczarowałam, co prawda nie nazwałabym jej pyszną, ale mi smakowała jak rozwodniony lukier - więc nieźle. Pewnie byłoby lepiej, gdyby nie to, że w ciąży wszystko jest dla mnie za słodkie;-) a wcześniej potrafiłam się zajadać cukrem w kostkach, jak mnie ochota na słodycze naszła:szok::-D

Mi tam nie smakowała ....a fe:no: i tego będę się trzymać;-)

15406844d8.png

Irka252 jesli cie to pocieszy to tez mnie brzuch boli jak chodze, wydaje mi sie ze to normalne. Jednak podpytaj lekarza, ja mam wizyte dopiero za 2 tyg. Martwie sie bo mam twardnienia brzucha. Eh. A jak poprzednia ciaza? Bez takich dolegliwosci? daj znac po wizycie. I badz dobrej mysli.:-)
Wiec jestem juz po wizycie i wszystko jest w porzadku ze mna i mała.:tak: Pytałam o te wszystkie dolegliwosci (bo w poprzednich ciazach ich nie miałam) i jest to spowodowane tym ze mała uciska mi na nerwy i jedyna metoda to "perswazja" zeby sie ułozyła inaczej.

reklama
AnsiaM a przy bańkach nie trzeba przez jakiś czas leżeć na brzuchu żeby nie spadły?? Pomijając szkodliwość to by było wyzwanie, przynajmniej w moim przypadku :-D
Irka- to dobrze że wszystko jest ok.
Ja przy grypie brałam Zinacef w zastrzykach bo podobno nic innego by mi nie pomogło. Mam nadzieję że mimo to wszystko z małym będzie ok.
Ja za to ostatnio mam jakiś problem z palcami u rąk. Czuję jakby mi strasznie puchły i bolą mnie w stawach. Coś czuję że te ostatnie 3 miesiące będą ciężkie :-( Mój A chce mnie eksmitować na ten czas do mamy :-D:-D

Do góry