reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze zdrowie, samopoczucie, wizyty u lekarzy...

No i jeszcze jedno pytanie, od ktorego tyg dziecie moze przyjsc na swiat i miec szanse przezycia?

Szansa na przeżycie (co prawda nikła, bo najwyżej kilku procentowa) pojawia się, gdy jest skończony 22 tydzień ciąży i dziecko osiągnie wagę >= 500g. Szansa na przeżycie rośnie z każdym tygodniem, przy porodzie w 28 tyg ciąży i wadze dziecka >= 1000g, przeżywa zdecydowana większość dzieci. Natomiast dzieci urodzone po skończonym 32 tyg ciąży trafiają z reguły prosto na Oddział Noworodkowy, a nie na OIOM.
Oczywiście szanse na przeżycie i na jakość przyszłego życia są uzależnione również od tego, co było powodem porodu przedwczesnego.... Powody mogą być po stronie matki jak i płodu. Jeżeli powodem porodu przedwczesnego była ciężka wada płodu automatycznie jego szanse maleją.
Pozdrawiam

reklama
Czyli generalnie nasze Dzidzie mają już szanse. Co nie zmienia faktu, że wszystkim nam życzę rozwiązania jednak w terminie :-)

Wracając do glukozy, jeszcze nie uświadczyłam tej przyjemności, ale tak sobie myślę, że skoro dziennie muszę, poprostu muszę pochłonąć 2 tubki obrzydliwie słodkiego mleczka w tubie, to chyba będzie dobrze, nie? :-D:-D:-D

Wracając do glukozy, jeszcze nie uświadczyłam tej przyjemności, ale tak sobie myślę, że skoro dziennie muszę, poprostu muszę pochłonąć 2 tubki obrzydliwie słodkiego mleczka w tubie, to chyba będzie dobrze, nie? :-D:-D:-D

Cypisiu- glukoza w porównaniu z tymi tubami mleczka to poprostu powinna byc dla ciebie sama przyjemnośc bułka z masłem:-D

Dziewczyny, mam pytanko... bo u mnie mija właśnie 24 tydzień a mój doktor nie zlecił mi zadnych badań! jak myślicie, jeśli z pierwszą córką miałam dobre wyniki na teście obciążenia glukozą to zleci mi w kolejnej ciąży? bo nie wiem co mam robić, czy zrobić to na własną rękę czy poczekac na jego decyzję? wizytę mam 12 marca dopiero... a co robić jeśli bardzo się wymiotuję po przyjęciu jakiegokolwiek specyfiku z żelazem? wymiotuję po wszystkim, a wyniki mam bardzo złe i zaczynam się bać... ratunku!!! pomocy

Dziewczyny, mam pytanko... bo u mnie mija właśnie 24 tydzień a mój doktor nie zlecił mi zadnych badań! jak myślicie, jeśli z pierwszą córką miałam dobre wyniki na teście obciążenia glukozą to zleci mi w kolejnej ciąży? bo nie wiem co mam robić, czy zrobić to na własną rękę czy poczekac na jego decyzję? wizytę mam 12 marca dopiero... a co robić jeśli bardzo się wymiotuję po przyjęciu jakiegokolwiek specyfiku z żelazem? wymiotuję po wszystkim, a wyniki mam bardzo złe i zaczynam się bać... ratunku!!! pomocy
Ale żadnych badań nie miałaś? KAżda ciąża jest inna więc nie można się sugerować poprzednią. Skoro wyniki masz złe to szoruj do lekarza wcześniej niech coś z tym zrobi. Nie czekaj do 12 marca bo nie warto ryzykować!!!:-(

A ja bym chciala dwa tygodnie przed terminem:tak: i niech ten czas szybciej leci:tak:

Ja tez marze o tym by urodzic przed terminem. Najlepiej kolo tak 10 czerwca, a nie jak planowane 22. :-) Naprawde sie juz doczekac nie moge, kiedy bede miala moje malenstwo w ramionach, w koncu pierwsze dziecko :-)

Ja sobie zaplanowalam na 26 maja - to taka ladna data :-) Ewentualnie moze byc 1 czerwiec :-) Bede rozmawiac z Malenstwem i przekonywac bardzo mocno. Tylko wiecie jak to z dziecmi ?? One tak zbytnio to nie sluchaja rodzicow :-D
Jak bedzie tak bedzie, byle nie za wczesnie lub za pozno ;-)

reklama
Witam :-)

Ano własnie byle nie za wczesnie i byle nie za późno tylko jak to zrobic zeby wypośrodkowac???
Ja juz po tescie na glukoze nie jest az tak tragicznie da sie przezyc, tylko mnie zgaga dopadłam jak tam siedziałam i czekałam az minie godzina ale szybko zleciało bo było nas ciezarnych 8 wiec było o czym pogadac.Wróciłam strasznie głodna ale juz jestem po sniadanku i cóż to samo co kazdego dnia trza chałupke troszke ogarnąc potem zmątowac jakis obiadek i mozna powiedziec dzien zaliczony.
Miłego dnia :-)

Do góry