reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze zdrowie, samopoczucie, wizyty u lekarzy...

Powiedzcie dziewczyny czy badanie na obciążenie glukozą jest obowiązkowe, bo ja już w 26 tc a lekarz nawet nie wspomniał. Teraz w środę 25.02. mam wizytę to go zapytam.

15406844d8.png

reklama
Powiedzcie dziewczyny czy badanie na obciążenie glukozą jest obowiązkowe, bo ja już w 26 tc a lekarz nawet nie wspomniał. Teraz w środę 25.02. mam wizytę to go zapytam.

też się nad tym zastanawiam, ale ja w pierwszej ciąży w ogóle takiego testu nie mialam. w szpitalu przy porodzie nikt o to nie pytał. teraz tak samo jestem w 26 tc i mój lekarz zlecił mi tylko znowu morfologię, mocz i cukier ale ten "zwykły"

też się nad tym zastanawiam, ale ja w pierwszej ciąży w ogóle takiego testu nie mialam. w szpitalu przy porodzie nikt o to nie pytał. teraz tak samo jestem w 26 tc i mój lekarz zlecił mi tylko znowu morfologię, mocz i cukier ale ten "zwykły"
może to zależy od lekarza....ja normalny cukier miałam w normie a mimo to kazał zrobić badanie....a dzidzia też nie jest duża więc nie to było powodem zlecenia badań (podobno dzieci matek które mają cukrzycę ciążową są większe )

Właśnie wyczytałam. że badanie jest obowiązkowe i powinno się je przeprowadzić u każdej kobiety w ciązy między 24 a 28 tc.
Ale chyba rzeczywiścienie nie każdy lekarz się do tego stosuje. Zrobiłam mały wywiad i dowiedziałam się, że dwie z moich znajomych które niedawno rodziły też nie miały takiego badania więc o co to chodzi? Pewnie jak zwykle- o pieniądze...

15406844d8.png

Mój lekarz tez podobno nie zawsze kieruje na "glukozę". Podejrzewam, że wynika to z innych wyników krwi i wywiadu jaki lekarz przeprowadza podczas wizyt. Nie sadzę, żeby nie kierował bo takie ma widzimisie albo olewa pacjętke. Zresztą zobaczymy czy mnie skieruje, jutro mam wizytę.
Wczoraj robiłam badanie krwi i moczu. Ogólnie mozna powiedzieć, że nie jest źle, ale hemoglobina nadal 10,3 mimo zwiekszonej dawki żelaza. Niepokoi mnie to :-(

Witajcie

ja jeszcze o tym badaniu, bo mialam miec 75, czy lekarz bedzie mi kazal, robic to jeszcze raz?:confused: wiem, ze nie dam rady na sto procent wypic tego, moze mi zlecic jakies inne badania? czy jakos inaczej sprawdzac ten cukier, jutro mam wizyte, i jak mi zleci ponownie to sie chyba tam popłacze:baffled::baffled:

Tacjana a pilas ta glukoze z cytryna? Naprawde jak sie sporo wcisnie a potem jeszcze zagryzie nia to da rade wytrzymac - sama tak zrobilam i nie bylo zle. Mdlilo mnie potem jeszcze ale na pewno nie tak jakbym ja sama wypila. Poza tym jesli wypilas i pobrali Ci krew 2 razy po tej dawce a wynik bedzie w normie to lekarz raczej nie powinien kazac Ci powtarzac badan.

reklama
:tak:w Niemczech od razu robia 75g i 2h. Mi tam juz nie dobrze na sama mysl, co mnie czeka za 3 tyg :baffled:

Moj lekarz tez powiedzial ze od razu 75g bo wynik jest bardziej miarodajny wtedy i rzadko kiedy trzeba go powtarzac. Pamietaj o cytrynce i szybko wypij...na pewno dasz rade:-)

Do góry