reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze zdrowie, samopoczucie, wizyty u lekarzy...

A mnie się właśnie bardzo dobrze śpi:-) potrafię nawet do 10 i potem jeszcze po południu :]. Nawet zaczęłam śnić,wcześniej bardzo rzadko mnie się to zdarzało :]. A co do humorków to strasznie się wszystkim irytuje,mam nadzieje że to przejdzie bo niedługo nikt nie będzie mógł ze mną wytrzymać:-D.

reklama
Hej,
Piszę, bo troszkę się dziś zdenerwowałam. Byliśmy u lekarza, 16 tydzień i wszystko wydawało sie ok do czasu badania...
Lekarka stwierdziła, że mam bardzo krótką szyjkę macicy. Przez weekend mam leżeć, w poniedziałek na usg i zapadnie decyzja czy załozyć szew.
Czy któraś z was ma cos podobnego? Wiem, leżenie wskazane, tylko nie wiem czy w 16 tyg to nie jest duże zagrożenie i ryzyko poronienia?
o.

Hej,
Lekarka stwierdziła, że mam bardzo krótką szyjkę macicy. Przez weekend mam leżeć, w poniedziałek na usg i zapadnie decyzja czy załozyć szew.
Czy któraś z was ma cos podobnego? Wiem, leżenie wskazane, tylko nie wiem czy w 16 tyg to nie jest duże zagrożenie i ryzyko poronienia?
o.

Leż jak najwięcej i nie dźwigaj a powinno być dobrze. Jeśli na następnej wizycie wyjdzie taka sama długość to bardzo dobrze, ważne żeby się nie skracała, ale i tak musisz uważać. Dzidzia będzie coraz większa więc będzie coraz większy nacisk. Jeśli pracujesz - lepiej weź zwolnienie i leż, to zmniejszy ryzyko. Jaka jest długa ta szyjka?

U mnie samopoczucie duzo lepsze, od dwoch tygodni nie mam juz wymiotow. Bola mnie troche plecy ale problemy z kregoslupem mam juz od pierwszej ciazy:no:

Meva, dzięki za odpowiedź :)))
Nie powiedziała mi jaka długa, albo ja nie usłysząłam z tych nerwów... Powiedziała, że w poniedziałek zmierzy dokłądnie długość. Mam nadzieję, że leżenie wystarczy, bo szpital przed samymi świętami to średnio, ale jak trzeba będzie to pójdę oczywiście.
Zastanawiam się jeszcze co z podrózami samochodem? Mamy jechać na Święta do Łodzi (a mieszkamy w Gdańsku)... Czy 5h w aucie mi nie zaszkodzi? oczywiście jako pasażer bo o prowadzeniu nawet nie myślę...
A na zwolnieniu jestem już od kilku tyg, tylko teraz dostałam zwolnienie z przykazem leżenia...

Meva, dzięki za odpowiedź :)))
Nie powiedziała mi jaka długa, albo ja nie usłysząłam z tych nerwów... Powiedziała, że w poniedziałek zmierzy dokłądnie długość. Mam nadzieję, że leżenie wystarczy, bo szpital przed samymi świętami to średnio, ale jak trzeba będzie to pójdę oczywiście.
Zastanawiam się jeszcze co z podrózami samochodem? Mamy jechać na Święta do Łodzi (a mieszkamy w Gdańsku)... Czy 5h w aucie mi nie zaszkodzi? oczywiście jako pasażer bo o prowadzeniu nawet nie myślę...
A na zwolnieniu jestem już od kilku tyg, tylko teraz dostałam zwolnienie z przykazem leżenia...

Ja bym nie jechała:-(, ale jak w poniedziałek masz badania to się zapytaj.

Hej,
Piszę, bo troszkę się dziś zdenerwowałam. Byliśmy u lekarza, 16 tydzień i wszystko wydawało sie ok do czasu badania...
o.

szef na szyjke macicy w czwartym miesiacu ciazy miala zakladany moja mama ze mna. A bylo to juz dosc dawno :) Wiec jak bedziesz o siebie dbac, to wszystko bedzie dobrze. :happy:

co do podrozy, akurat zmienilam gina i tak jak zona mojego poprzedniego podroze narazie odradzala, tak ten nowy (a on naprawde duuuuuzo wiecej sie ciaza przejmuje, niz moj poprzedni, od ktorego wychodzilam ciemna w sprawach ciazowych jak w sredniowieczu :no:) mowi, ze nie ma zadnych przeciwskazan, o ile nie sa to podroze do krajow egzotycznych, czy dalekie podrozowanie samochodem, ale o ile jest wszystko ok. W takim przypadku jak Twoj bym raczej nie ryzykowala, bo wiem, ze moja mama wiekszosc ciazy ze mna przelezala w szpitalu, bo po jakis wiekszych wysilkach zaraz lapaly ja silne bole. Lepiej dmuchac na zimne w takim wypadku.

reklama
Hej dziewczyny,

Piszę, bo alarm odwołany :-)

Wczoraj byliśmy u lekarza i po usg się okazało, ze szyjka ma 4cm i jest zamknięta, więc wszystko ok :) Na bóle dostałam fenoterol (1/4 tabletki) i mam się oszczędzać. Nie muszę leżeć plackiem, ale mam się obserwować i w razie czego sie kłaść.
Jeśli chodzi o podróż, to lekarka twierdzi, że trzeba ostrożnie. Oczywiście nie ma szans na prowadzenie auta. Ale jak będę w pozycji półleżącej i będziemy często stawać, żebym mogła zmienić pozycję, to będzie ok :)

A rekompensatą za ten nerwowy weekend był widok dzidzi :)) Rusza sie już mocno, nawet rączką machnęła. Słodkie to było bardzo. Zaczęłam też już czuć ruchy. Na razie tylko takie falowanie. Dziś jak byłam u kosmetyczki, to przy masażu dzidzi tak się podobało, że pływała po całym brzuchu.:-)

Dziśiaj musze tylko popakować prezenty. Nie muszę nie przygotowywać, bo mama i siostry wzięły wszystko na siebie. Dobrze, ze pierniczki udało mi się upiec.

Na razie dziewczyny, zyczę wam Wesołych Świąt. Spokojnych, rodzinnych i szczęśliwych. Za rok, będzie juz +1 i pewnie sobie za długo przy stole wigilijnym nie posiedzimy:-)

Trzymajcie sie i dziękuje za wszystkie dobre słówka.

O.

Do góry