reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nasze zakupy

reklama
dziewczyny...robię w aptece zakupy i na liście mam:
fridę,
bepathen,
majtki jednorazowe,
octenisept do pępka,
sól fizjologiczną,
tantum rosa

czy czegoś mi jeszcze brakuje z tych aptecznych rzeczy???:):):):):)

Ja zamiast Fridy używam Sopelka - trochę tańszy_ Aspirator Sopelek 2, do usuwania wydzieliny z nosa, 1 szt - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie

A zamiast Bepanthen kupie Dermopanten - połowę tańszy a ten sam skład (konsultowałam wczoraj z dermatologiem).

chapicha , wg mnie witaminy KiD nie sa niezbędne tuz po porodzie bo stosuje sie je chyba dopiero od 2 czy 3 tygodnia życia. A jeżeli sie okaże że z jakis powodów nie będę karmić piersią tylko mlekiem modyfikowanym to nie ma potrzeby podawania tych witamin bo są już w mieszance.

I jeszcze cos mi sie przypomniało. Mnie bardzo w szpitalu przydaly sia kapturki na piersi bo okazalo się że moje sutki są zbyt płaskie by dzidzia potrafiła się przystawić do piersi, dobrze że je miaalm przy sobie bo mogłam od razu próbować przystawić małego zwłaszcza że bylam po cc i było to wazne by pokarm pojawił się jak najszybciej. No i nie musiałam gonić meża po aptekach i tłumaczyć 15 razy co ma kupić hehe.

Ostatnia edycja:
a witamina D nie jest na receptę ? kiedyś była. zresztą ja nie za bardzo sie orientuje bo tu właśnie z recepta sie wychodzi ze szpitala by kupić te witaminy i róż do pępka.
chyba tak specjalnie robią by mąż tego pierwszego dnia gdy przywiezie dziecko do domu miał pretekst by samemu gdzieś wyjść :) i idzie do apteki :)
mydło szare można kupić wszędzie.
ja mialam Tantum rossa i byłam bardzo zadowolona.

Wit D jest w dwóch opcjach na recepte krople w buteleczce i też w sprzedaż bez recepty ale ma dużo niższą dawkę. mimo to nie kupowałabym na "własną rękę" a poczekała na decyzje pediatry- chodzi o dawkę; a wit K nie zawsze jest potrzebna i mozna tylko zaszkodzić maluszkowi samodzielnie podając.

Z apteki proponuję jeszcze nadmanganian potasu (potoczne kali)- dodaje się do wody przed włożeniem dzieciątka dosłownie mikroskopijną szczyptę,aby woda była leciuteńko rózowa- super na potówki i ładnie odkaża.

a szare mydło nazywa się Jeleń :-D.

--------------------------------------
Może któraś z Was dziewczyny będzie zainteresowana- dla tych co mają starsze dzieciaczki (a moze i dla maluszków tez juz jakies zabaweczki mają)- bedzie promocja w TESCO (no niestety pracownicy będa mieli przerąbane, współczucia i przeprosiny ale chyba skorzystam zabawki są jak dla mnie o wiele za drogie i to jest okazja)- w nocy czyli po
22 -giej w hipermarketach a po 19-ej w supermarketach TESCO dnia 25/26 i 26/27 listopada zabawki o 50 % tańsze.

Ostatnia edycja:
Co do witamin to ja dość na bieżąco jestem i u nas było tak: Po porodzie dziecko dostaje zastrzyk ze sporą dawką wit. K i tę witaminę zaczyna się podawać jakoś po 2 tyg. od narodzin - zalecą to w szpitalu. No chyba, że dziecko zastrzyku nie dostało. Witaminę D powinno się podawać od razu. Można kupić bez recepty w kapsułkach - 1 kapsułka zawiera odpowiednią dawkę dla malucha, są to VitaD (tak samo jest VitaK i jest też Vita D+K gdzie w 1 kapsułce mamy od razu odpowiednie dawki obu witamin). Jest tez witamina D w kropelkach - ona jest na receptę, bo taką witaminę łatwo można przedawkować jak się poda nieumiejętnie. Najpopularniejszy jest Devikap. Różni się znacznie co do ceny w stosunku do kapsułek, bo VitaD 30 kapsułek kosztuje ok. 15-17zł, a buteleczka Devikapu na receptę około 3,5zł. Witaminę K podaje się przez pierwsze 3 miesiące, co do witaminy D są różne opinie. Jak wychodziłam ze szpitala to powiedziano mi, że jeśli dziecko piersią karmione to cały czas, jeśli jest na mleku modyfikowanym to zależy ile tego mleka wypija. Na opakowaniach jest podana zawartość wit. w mleku i trzeba wyliczyć mniej więcej czy jest tam odpowiednia dzienna dawka. Teraz są jakieś nowe badania i według nich zaleca się dawać witaminę D cały czas, niezależnie co dziecko jada. Więc my teraz podajemy.

Co do witaminy D to dla mojego półtorarocznego synka ostatnio pediatra zaleciła podawanie tej witaminy do od października do kwietnia. Pewne ze względu na ograniczona ilość słońca w tych miesiącach które normalnie dostarcza nam tej witaminy. Ale generalnie ja tez poleca radę u pediatry co do witamin i nie podawanie ich na własną rękę.

No żeby nie było zaraz, że dawałam coś na własną rękę. Witaminki te się raczej podaje, więc jak się robi zakupki, to już można kupić, później nie będzie trzeba.

NICE GIRL ja starszakowi dawałam właśnie witaminki w kapsułkach, teraz sprawdziłam w książeczce i wygląda to tak: VitaK 1 kaps/dzień od 8 doby, a witaminaD od razu

No żeby nie było zaraz, że dawałam coś na własną rękę. Witaminki te się raczej podaje, więc jak się robi zakupki, to już można kupić, później nie będzie trzeba.

NICE GIRL ja starszakowi dawałam właśnie witaminki w kapsułkach, teraz sprawdziłam w książeczce i wygląda to tak: VitaK 1 kaps/dzień od 8 doby, a witaminaD od razu

a skąd wiesz jaką dawkę wit D masz podać? jesli podasz tą bez recepty to moze okazac się za mała i dziecko nabawisz krzywicy
a skąd wiesz czy masz wogóle podawać wit K? i jesli masz to tez jaką dawkę? to zależy od stopnia krzepliwości krwi twojego dzieciątka i sprawdza się to dopiero w badaniach po porodzie- gmeranie samemu w dawkowaniu wit K moze doprowadzić do bardzo poważnych konsekwencji.

Ja np swojemu Jakubowi nie podawałam wogóle wit K, bo nie było takiej potrzeby,dostał jedną dawkę w szpitalu jeszcze i tyle.

----------------------------------

z milszych rzeczy zobaczcie jaką wanienkę wyczaiłam- moim zdaniem super, choć drogo więc pewnie nie kupię
http://www.piotruspan.com.pl/inf-ok_baby_wanienka_do_k_pieli_onda_evolution_okbaby,299]Wanienka do k

reklama
wiesz asiuk nie dramatyzowalabym z ta krzywica az tak, bo sa kraje w ktorych w ogole dzieciom wit d sie nie podawalo a dzieci maja normalny kosciec.
U mnie nie daje sie d, ale za to od 4 tygodnia zaleca sie tran, gdzie mam a,d,e.

w szpitalu mala dostala zastrzyk z k

sama nie jestem za szprycowaniem dziecka niepotrzebnymi syntetycznymi witaminami jesli dziecko nie ma problemow z odzywianiem, ale w sumie to od mamy zalezy czy chce sie do wytycznych lekarskich dostosowac czy nie

Do góry