reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nasze zakupy

Z witaminami to mam mieszane uczucia... Bo tej skazy krwotocznej co przed nią wit. K zabezpiecza to dawno nikt na oczy nie widział. Poza tym dziecko dostaje dużą dawkę już w szpitalu czy wam się to podoba, czy nie i na jakiś czas starczy.
Za to wit. D mam zamiar podawać. Teraz jest bardzo łatwa do podawania w takich kapsułkach. Zwłaszcza, że dzidzia urodzi się zimą kiedy jest mało słońca. Nie zgadzam się, że dawniej nie podawano i nie było krzywicy. Bo była i to bardzo popularna.
Wolę też na początku dawać wit. D niż narażać delikatną skórę maluszka na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. A potem przejdę na tran. Np. ten reklamowany w TV można podawać już niemowlętom. Na pewno korzystnie wpływa na rozwój mózgu, oczek itd.

Ostatnia edycja:
reklama
w aptece jest juvitDbaby kosztuje 20pln ale chyba jest wydajniejszy niz kapsułki. Z kapsułkami uważać. Ja na początku z kapsulki Nikosiowi wlewalam do buzi ale pewnego dnia mi się wysmyknęła i wpadla nikosiowi do gardła. To byla panika. Krzyk i lament ze sie udusi. Na szczescie sie nie zachlysnał a kapsulka jest z zelatyny spozywczej. Potem dawalam tylko na łyzeczkę.

co do wit K sie nie wypowiem bo bede dawac. D też. Czasem dzieciakom bardzo się stopy pocą. Mojemu aż się kropelki pojawiały i po witamince przeszło.

No to podajemy:-)w Polsce witaminki, w Szwecji tran (czyli to samo tylko lepiej) a w Grecji chyba nie ma takiej konieczności bo słoneczka więcej...

Dodam, że u zdrowego malucha 15 min słoneczka = wystarczająca dawka witaminy D. Ale nie ryzykowałabym...

ja nie pisze, ze nie bylo krzywicy, bo byla, ale nie przesadzajmy, ze niepodawanie od pierwszych chwil natychmiast ja wywola, albo jak sie da nie taka dawke, zauwazcie, ze w Anglii przez dlugi czas nie dawano d dzieciom i jakos anglicy nie maja wyraznych oznak krzywicy. Dopiero od niedawna poglad sie zmienil, ze moze jednak dawac, bo ludzie maja niedobory d, ale niedobory sa w wielu spoleczenstwach.

nie wiem jaki jest reklamowany w tv, ale na möllers, bo ten chyba w pl tez jest, ja podaje od pierwszego miesiaca i dziecie bardziej mi sie na tran rzuca niz na soczki. U mnie zamiast witamin dla kobiet w ciazy kaza brac tran, ze wzgledu na dobry rozwoj ukladu nerwowego malucha.

Liv własnie mi ostatnio koleżanka z marcówek pisala, ze dwie jej znajome mieszkające w Anglii mają zwapnienie szyszynki od braku słonca! :szok:

Mnie polozna mowila, ze nawet odbite promienie słońca od liści! dzialają jak witaminka kij wie ile w tym prawdy. no i niby tak jak dorotka pisze 15 min na slońcu wystarczy

Asiuk witd 400jm (1 kaps VitaD), a witk 1 kaps, jak to napisałam, i to wpis od neonatologa ze szpitala do książeczki (zapomniałam wcześniej dodać), i to chyba wystarczy prawda?

A ja to się tam wole lekarzy słuchać ;).

Ostatnia edycja:
I tak jak się Młoda urodziła w największe słoneczko to dziennie na podwórku, co zresztą do tej chwili, chyba że któraś z nas jest chora ;), Ale witaminkę D miałam zalecone podawać.

A co do tematu wątku, to jeszcze tydzień i końcowe zakupki i mogę czekać na przyjście bobaska :)

Asiuk witd 400jm, a witk 1 kaps, jak to napisałam, i to wpis od neonatologa ze szpitala do książeczki (zapomniałam wcześniej dodać), i to chyba wystarczy prawda?

ale chapicha wpis dotyczył Twojej Tosieńki, a co do nowego dzidziuśka może być zupełnie inny z racji innej potrzeby- i tylko to mam na mysli:tak:. Chodzi o złoty środek, bo każda skrajność nie wychodzi na dobre.

Ja generalnie to jestem przeciw temu że tyle leków jest dostepnych bez recepty i pacjenci wtedy robią cuda na kiju (no ale żyjemy w czasach gdzie pieniadz i zarobek jest ważniejszy niż bezpieczeństwo i zdrowie ludzi-niestety).
Nikomu nie mówię co ma robić, tylko próbuję pokazać obie strony medalu, bo czasem ktoś z niewiedzy w dobrej wierze może sobie zaszkodzić.
Osobiście nie podałabym malutkiemu dziecku żadnego leku, nawet dostępnego bez recepty bez konsultacji z lekarzem (jestem farmaceutką).

Marciaa masz racje że nawet od liści słoneczko się odbija, a nawet nie wolno wystawiać dziecka na bezpośrednie działanie słońca, tylko w cieniu.
Pocenie się stóp jest pierwszym objawem niedoboru wit D,dlatego pomogła;-).

reklama
Ja generalnie to jestem przeciw temu że tyle leków jest dostepnych bez recepty i pacjenci wtedy robią cuda na kiju (no ale żyjemy w czasach gdzie pieniadz i zarobek jest ważniejszy niż bezpieczeństwo i zdrowie ludzi-niestety).

:-D wiesz w pl jeszcze chyba tak zle nie jest ja u siebie wchodze do apteki i czuje sie jak w supermarkecie i to mnie dopiero denerwuje- i drogeria i cukiernia, dramat

w sumie jak ktos musi dlugo czekac na przyjecie do specjalisty a jest jakis srodek ktory doraznie moze pomoc w jakims schorzeniu to protestow nie skladam, sama zanim zostalam przyjeta do lekarza to pare tabletek bez rp rozpedzilo mi kamienia zolciowego

ja w sumie nie wiem co jeszcze powinnam kupic dla dziecka, wydaje mi sie, ze wszystko mam

Do góry