dla mojego półtorarocznego synka ostatnio pediatra zaleciła podawanie tej witaminy do od października do kwietnia.
ja podaje tran. właśnie jak Marcelek miał 1,5roczku to zaczęłam jesienią podawać.
wiesz asiuk nie dramatyzowalabym z ta krzywica az tak, bo sa kraje w ktorych w ogole dzieciom wit d sie nie podawalo a dzieci maja normalny kosciec.
U mnie nie daje sie d, ale za to od 4 tygodnia zaleca sie tran, gdzie mam a,d,e.
wiesz dramatyzować to może nie będziemy
ale każda matka che ustrzec swe dzieci przed wszelakimi chorobami.
właśnie chciałam sie ciebie pytać od kiedy u was tran zalecają.
bo ja właśnie bym tran dawała. tylko nie wiedziałam jak wcześnie można zacząć. na Mollers pisze ze do 6 miesiąca podawać 2,5ml później przejść na 5ml. ale nie pisało jak wcześnie zacząć podawanie.
a ile u was ml sie podaje na początku?
Z witaminami to mam mieszane uczucia... Bo tej skazy krwotocznej co przed nią wit. K zabezpiecza to dawno nikt na oczy nie widział. Poza tym dziecko dostaje dużą dawkę już w szpitalu czy wam się to podoba, czy nie i na jakiś czas starczy.
a wiesz ze tu nie dają zastrzyku z wit. K.
ja miałam przez pierwsze bodajże 2 miesiące życia Marcelka mu podawać witaminę K. i to sie dawało w dawce 0,2ml raz w tygodniu.
a zamiast samej witaminy D. podaje sie taki kompleks witamin ABDE. i to przez 3 miesiące. później dają sama witaminę D. i mimo iz w fr nasłonecznię duże to wytyczne mówią o podawaniu witaminy D az do ukończenia 3 roku życia.
ale ja jak sie juz zmądrzyłam
to zaczęłam podawać tran Marcelkowi.
ja podaje od pierwszego miesiaca i dziecie bardziej mi sie na tran rzuca niz na soczki.
Marcel tez uwielbia.
ponowie pytanie. w jakiej dawce zaczynałaś podawać tran ?
Ja generalnie to jestem przeciw temu że tyle leków jest dostepnych bez recepty i pacjenci wtedy robią cuda na kiju (no ale żyjemy w czasach gdzie pieniadz i zarobek jest ważniejszy niż bezpieczeństwo i zdrowie ludzi-niestety).
Osobiście nie podałabym malutkiemu dziecku żadnego leku, nawet dostępnego bez recepty bez konsultacji z lekarzem (jestem farmaceutką).
bo w pl pacjent nie raz mądrzejszy od lekarza
ale na serio to az strach sie bać jak niektórzy ludzie sie faszerują lekami.
z fr jest inny system zdrowotny. i jeśli idziesz do lekarza i dostaniesz receptę to leki masz refundowane z ubezpieczania. jeśli na własna rękę kupujesz to normalnie płacisz.
a żadnych leków dla dziecka poniżej 3 lat nie sprzedadzą bez recepty.
Pocenie się stóp jest pierwszym objawem niedoboru wit D,dlatego pomogła;-).
a ja nie wiedziałam o tym!
a mojemu brzdącowi tak nóżki sie pocą. ale ob łyka tran a mimo to od urodzenia ma potliwość stóp.