dmuchawiec
lipcóweczka'09,
Ewa - ja maluje farbami olejnymi. Na te gotowe podobrazia nakłada sie juz tylko farbe- olejna albo akrylowa. Róznica miedzy nimi jest taka: akrylowe to farby wodne- rozcieńczasz je i zmywasz woda, olejne- rozcienczasz olejem lnianym, zmywasz terpentyna. Akrylowe daja efekt malowidła płaskiego (fakura obrazu jest gładka). Olejne nałozone grubo daja dodakowa wypukła fakure. Olejne w porownaniu z akrylowymi sa lepiej kryjace, ale akrylowymi ławiej sie maluje i duuuuuuzo szybciej schna (dobre olejne- nawet tydzien i dłuzej).
Mozesz kupic tez samo płótno zagrunowane. Wtedy zbijasz sama ramy o potrzebnych wymiarach i naciagasz na nie płótno - wychodzi taniej;-)
A pomysł moim zdaniem super! Koniecznie zdawaj nam na biezaco relacje jak idzie malowanie:-).
--------------------------------------
Zapomniałam dodac, ze mozna jeszcze po namalowaniu i wyschnięciu obraz utrwalic werniksem.
Mozesz kupic tez samo płótno zagrunowane. Wtedy zbijasz sama ramy o potrzebnych wymiarach i naciagasz na nie płótno - wychodzi taniej;-)
A pomysł moim zdaniem super! Koniecznie zdawaj nam na biezaco relacje jak idzie malowanie:-).
--------------------------------------
Zapomniałam dodac, ze mozna jeszcze po namalowaniu i wyschnięciu obraz utrwalic werniksem.
Ostatnia edycja: