reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze zainteresowania, hobby...

Ewa - ja maluje farbami olejnymi. Na te gotowe podobrazia nakłada sie juz tylko farbe- olejna albo akrylowa. Róznica miedzy nimi jest taka: akrylowe to farby wodne- rozcieńczasz je i zmywasz woda, olejne- rozcienczasz olejem lnianym, zmywasz terpentyna. Akrylowe daja efekt malowidła płaskiego (fakura obrazu jest gładka). Olejne nałozone grubo daja dodakowa wypukła fakure. Olejne w porownaniu z akrylowymi sa lepiej kryjace, ale akrylowymi ławiej sie maluje i duuuuuuzo szybciej schna (dobre olejne- nawet tydzien i dłuzej).

Mozesz kupic tez samo płótno zagrunowane. Wtedy zbijasz sama ramy o potrzebnych wymiarach i naciagasz na nie płótno - wychodzi taniej;-)

A pomysł moim zdaniem super!:tak: Koniecznie zdawaj nam na biezaco relacje jak idzie malowanie:-).

--------------------------------------

Zapomniałam dodac, ze mozna jeszcze po namalowaniu i wyschnięciu obraz utrwalic werniksem.

Ostatnia edycja:
reklama
EWo jeli moge wtracić , to nie oszczedzaj na pędzlach bo DOBRY PĘDZEL TO POŁOWA SUKCESU.
ja teraz malowałam obraz ''aniołka stróża''dla mojej córeczki i myslłam ,że szlak mnie trafi bo pedzel mi sie popsuł ,kupiłam w lidlu bo tylko tam w godz. wieczornych były ''JAKIEŚ''.

Zapomnialam zrobić foto obrazka ,ale pokaże WAM ,bardzo podobny di tego co niżej na rysowałam na kartce,zamiast spirali w tle trzy chmurki ,a po prawej stronie gwiazdka.

A to sztaluga mojego męża robił dla kuzynki z POznania do jej szkólki języcznej .
Ja mam taka samą tylko większą:-):-):-):-)!

Załączniki

• poznan2010 003.jpg
    poznan2010 003.jpg
    30,6 KB · Wyświetleń: 53
  • poznan2010 036.jpg
    poznan2010 036.jpg
    21,3 KB · Wyświetleń: 56
dmuchawcu zaproszenia śliczne

a ja nie na widzę malować

nigdy mi się nie podobały moje obrazki wiec teraz nawet nie próbuje ;-)

Kochane, jako ze jesteście niezastapione w doradzaniu, mam do Was pytanko. Na wesele siostry mojego męża nie wiem w co by sie wystroic. Sukienka, która kupiłam ostatnio nie nadaje si ezupełnie bo sie w nia nie mieszcze:zawstydzona/y: w brzuszku i na biuscie tez sie brzydko opina.

Chce wiec cos kupic, a le ze fundusze są raczej skromne, wyszukałam sobie na allegro cos niedrogiego. Tzn kilka "kreacji". I zastanawiam sie na która sie zdecydować. Pomózcie- plisssss!!

Nr 1:
0I41058 Sukienka Studniowka Wesele Kolory Nowość (1209762701) - Aukcje internetowe Allegro

Nr 2:
0G1154 Tunika Sukienka Tian-Mu Szyfonowa 2010 (1211245023) - Aukcje internetowe Allegro

Nr 3 :
0G1035 Zwiewna Sukienka Szyfon Unikalny Fason (1211245029) - Aukcje internetowe Allegro

Nr 4:
0I51979 Wyjściowa Sukienka 3 Kolory Japan Roz S/M (1192274892) - Aukcje internetowe Allegro

Nr 5:
0I1516 Nietypowa Czarująca Przewiewna Sukienka (1201357344) - Aukcje internetowe Allegro

Nr 6:
G1185wh Sukienka Szerokie Rękawy Cudny Fason NEW (1211244966) - Aukcje internetowe Allegro

Oczywicie weźcie pod uwagę mój brzuszek:-), no i hmmm......biust:-D

Mi się podobają numery 1 i 4 :tak: Z tym że każda w innej długości i to zależy jaką Ty wolisz bardziej. Ogólnie to każda z nich nadała by się na Twój śliczny brzusio, ale jak już pisałam 1 i 4 mi podobają się najbardziej :tak:

Mi się najbardziej podoba 1. 4 troszkę króciutka, ale jest na drugim miejscu - jak dla mnie, ale jeśli ci w takiej byłoby dobrze to czemu nie... ja zawsze biorę pod uwagę to, że jak się schylam do dzieci to żeby mi tyłek nie wystawał :D.

A wy nie zmarzniecie w tych sukienkach?? Przecież na dworze już jest zimno, a co dopiero w listopadzie?!

Dmuchawcu, Justysiu mam pytanie w sprawie obrazów... chciałabym namalować kwiatki, na każdym inny, w tym samym kolorze. Tło chciałabym zrobić troszkę (ale nie wiele) ciemniejsze niż ściana na której powieszę obrazy. I pytanie moje jest takie. Czy mogę pomalować tło farbą emulsyjną/lateksową do ścian, później bym zrobiła jakieś cienie już akrylowymi. Orientujecie się jak zareaguje taka farba jak później nałożę werniks? bo jak nie to będę musiała poszperać w necie...

Ewa ja na to założe taki jasny jesienny płaszczyk i będzie dobrze :) a na sali to pomyśle nad jakimś bolerkiem albo szalem :) ale to jeszcze mam czas.

reklama
Ewo ja nie mam pojecia ,ale mysle ,że akryle pokryką farbe.
Ponieważ na scianach tez malują ,ja jeszcze nie mam swojej ściany ,ale jak bylam mala mama mi malowala na scianie i bodajze to byly plakatówki i tez sie trzymało.

Mysle ,że jak psikniesz werniksem to nie powinno sie z tym nic dziać.

Akryle ładnie kryją ,i pamietaj jak zaschną to z ciuchów nie spierzesz.:baffled::baffled::baffled:

I Ewciu jak bedziesz robić cienie czy rozjaśniać farbe ,to kup sobie jedną farbę biała wiecej . mi wiecznie brakuje .:baffled:
Ja czekam na wypłate mam jedno podobrazie wolne i sie prosi,ale teraz chyba wejde w olejne na allegro nie sa takie kosztowne jak w sklepie.

I Ewuniu najlepiej wałkiem pomaluj podobrazie i pozniej na to kwiaty .

Aniu sukienki świetne my tez idziemy na weselicho w pazdzierniku i nie mam ciucha kasy podobnie jak u Ciebie .
A niestety te co tu wkleiłaś na gubasa niee wejdą.

mi sie podoba nr;
1,3,PRZY 4 brzucha chyba by nie było widać.ALE OSTATECZNIE u mnie 1 wygrywa i pierwszy kolorek.

ANECZKO znalazłam jeszcze taka,tez mi sie bardzo podoba :
0I527 Sukienka Elegancka Gustowna Róże Wesele (1198859993) - Aukcje internetowe Allegro

Ostatnia edycja:
Do góry