reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wyprawki dla maluchów

uśmiałąm się z tego podgrzewacza do chusteczek- mój synek nigdy nie płakał z powodu podcierania pupki, a podgrzewacza nie miałam..:-)
ja polecam bardzo bardzo przewijak na łóżeczko i stelaż pod wanienkę- przy synku tego drugiego nie miałam i mój mąż nadwrężył kręgosłup..masakra. ponad to polecam kupienie dużej, plastikowej wanienki, a nie jakiejś pierdoły fisher prica, której długość to 70 cm- po 3 miesiącach w takiej wanience nie da się wykąpać maluszka. tert miałam 20 szt- ilość wystarczająca, nie używałąm żądnych wkładek do wanienek tylko na dno wanienki kładłam tetrę i też synek się nie slizgał. Maść do pupki przy zaczerwienieniach- sudocrem, pudry i zasypki won- lepsza jest mąka ziemniaczana. na zmaltretowane sutki bepanthen. pogrzewacza do butelek nie miałam- grzałam wodę na mleko w mikrofali, wyparzacz też miałam taki, który się używa w mikrofali- na allegro chyba z 20 zł za niego zapłaciłam. do włosków szczoteczka- przydaje się, jak pojawi się ciemieniucha, fridy nienawidzę-ale wiem, że wiele mam ją chwali. JA nie znoszę i mój synek też- wolałam zwykłą gruszkę do nosa. ważne są także podkłądy, albo ceratka do lóżeczka pod prześcieradło- czasami dzidziolkowi conieco bokiem poleci i szkoda materaca od łóżeczka. A do szpitala polecam wielgachne podkłądy poporodowe, gatki poporodowe i tantum rosa do podmywania się. Przy drugim dziecku dla mnie najważniejszy jest wózek-przy synku się nie sprawdził i strasznie się z nim męczyliśmy- jako głęboki sprawował się super, jako spacerówka był do d...teraz już się rozglądamy za wózkiem- testujemy, prowadzamy po sklepach, w spacerówki wkładamy naszego brzdąca..na razie góruje Mikado boston albo aston...

reklama
jesli chodzi o wozek my prawdopodobnie zdecydujemy sie na x landera za 1500 zł :) ma juz wszystko trzego potrzebujemy, a jak nie to taki jakis w granicach do 2000..zeby miał nosidelko i fotelik od razu :)

nie wiem jak to jest z tymi zasypkami i sudocremami - wydają mi się potrzebne, ale już kilka osób mi mowiło że nie... więc sama nie wiem co o tym myślec?

ironia na pupę sudocrem, bepanthen, ostatnio też próbowałam tormentiol- jest super.
O pudrach i zasypkach są podzielone zdania. Ja się nie wypowiadam bo nigdy nie stosowałam, a wymienione wyżej kremy stosowałam tylko gdy pupcia była zaczerwieniona- nigdy profilaktycznie.

podgrzewacz do chusteczek... wariactwo. W rękach też nie zamierzam ogrzewać jakoś specjalnie, bo najpierw lato i upały (przypominam, że rodzimy w czerwcu:)) A poza tym uważam, że nie można z dzieckiem jak z jajkiem, bo jakiś nadwrażliwiec wyrośnie. Nikt jeszcze nie umarł od podtarcia pupy mokrą, chłodną chusteczka... :)

Ironia- błagam wklej link do x landera- my też chcemy a wyszukują mi sią jakieś koszmarnie drogie- my chcemy taki z gondolą i spacerówką
wampirzyca, fajny ten mikado- zapisałam sobie i może się na taki zdecydujemy :)
ramari- zamierzam podobnie potraktować pupę mojego dziecka jak Ty Przemkową- jak zaczerwienienia to sudcrem a jak pupa ok, to nic. Czytałam gdzieś, że im mniej kosmetyków tym lepiej.

Ostatnia edycja:
aestima dobrze prawi - dziecko to nie jajko !!! pomimo, że to moje pierwsze na własność :p to miałam już wiele praktyk od żłobka po podstawówkę i wiem że dzieci nie są z porcelany :) nie raz się zdarzało że jakieś nieźle przygrzało głową w stół czy się zaklinowało gdzieś i jakos trzeba sobie radzić :)

zresztą ja ciągle mam w głowie to ciągłe gadanie o podmiotowości i o indywidualności i o tym też zamierzam pamiętać :) dziecko to nie zabawka dla dorosłych tylko rozwijająca się istota która juz w wieku 8 9 mc ma naprawdę swoje zdanie i którego łatwo nie zmienia :)

Ironia, Aestima - ja też myślałam o X-landerze ale chyba jest dla nas za drogi. Szukałam trochę i kiedyś znalazłam używane w świetnym stanie za 500 zł. Myslę, że zdecyduję się na coś takiego.

powiem wam, że też zastanawiamy się nad x-landerem, ale mikado ma większą gondolę..ja mam termin na koniec czerwca i muszę szukać takiego wózka, do którego zmieści się 5 miesięczne dziecko w pozycji leżącej, ubrane w kombinezon i jeszcze musi mieć miejsce na jakiś kocyk, albo inne otulatko..widziałąm x-landera w wersji głębokiej i mikado w wersji głębokiej i mikado ma większą gondolę, a wózki w sumie są podobne.w ogóle mikado ma jedną z największych gondol głębokich dostępnych w Polsce- dla mnie ten aspekt jest w tym momencie nadrzędny

Uuuu goraco tu, co do wozkow to ja mam ten po Milci Buy your Chicco Trio Enjoy Fun - Astral reviews from Kiddicare Travel Systems | Online baby shop | Nursery Equipment
i jest super ale na polska zime by sie chyba nie nadal, ale dla mnie najwazniejsze bylo by byl lekki i zwinny, i tani i ma wszystko, naprawde super,
Co do zasypek to moje dziecie cierpialo wiele na odpazenia wiec najlepsza jest maka ziemniaczana a reszte i tak mozna w domu miec jak sie przeterminuje to sie wyrzuci :-D
Podgrzewacz do chusteczek:szok:hihi to przeciez na kaloryfer mozna je polozyc :))) jak zima przyjdze po za tym to temp pokojowa jest ok chyba, Milli nie szkodzila, mysle ze teraz to jej bardziej przeszkadza zimna chusteczka:-D

reklama
Aestima znalazłam nowego x-landera za 1200, gondola i spacerówka. Wklejam link dla ciebie: WOZEK XLANDER X-LANDER XA +GONDOLA 2010 SKLEP (1351038412) - Aukcje internetowe Allegro
Ja też się nad nim poważnie zastanawiam i mam nadzieję, że kiedy już będę chciała kupować to znajdę używany...

Na razie znalazłam używane takie: http://allegro.pl/x-lander-xa-wozek-xlander-gleboki-spacerowka-i1353012606.html
http://allegro.pl/zestw-wozek-x-lander-xa-maxi-cosi-na-gwarancji-i1352462625.html

Można też kupić osobno spacerówkę i dokupić gondolę, kosztuje 300zł.

Ostatnia edycja:
Do góry