reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wyprawki dla maluchów

Zależy jaki Maluch się urodzi. Jak ja i brat się się urodziliśmy, to mama mówi, ze wszystkie, nawet te najmniejsze ubranka na nas wisiały. Pamiętam jak brat zabawnie wyglądał do 2 miesiąca- wszystko na nim wisiało chociaż mama najmniejsze ubranka kupiła:) Ale moja mama wyjątkowo małe dzieci rodziła. Moja ciocia za to kupiła kilka rzeczy 56 i większość od razu 62 i mówi, że te na 56 b. szybko były za małe.

reklama
wlansie tak mysle..ja nie jestem jakas malutka to raczje kruszynki nie urodzę :)
ale zawsze mozna podciągnać rękawki i looz :) tak naprawde to wiekszosc bluzków będzie z krótkim rekawkiem bo by sie dziecie ugotowało przy 30 stopniach ciepła :)

ironia ja malutka nie jestem, a moje dziecie miało 49 cm.... Nie ma reguły. Najlepiej patrzeć na to co pokazuje usg. Wg ostatniego mały miał mieć 2600, a urodził się 2300.

No właśnie Ironia, nic nie wiadomo- moja znajoma jest malutka, chudziutka, brzuszka w ciąży właściwie nie miała a dziecko ponad 4 kg!!
jA to chyba kupię kilka ubranek 56 a resztę już 52. A Ty ramari jakie przy Przemku miałaś? Kiedy zaczął nosić 62??

jA to chyba kupię kilka ubranek 56 a resztę już 52. A Ty ramari jakie przy Przemku miałaś? Kiedy zaczął nosić 62??
Wiesz ja miałam troszkę małych ubranek na 56 ale okazały się dużżżżżżżo za duże. Jak się urodził to dokupiłam jeszcze troche małych. Na 62 zaczął nosić chyba dopiero jak miał 3 m-ce i miał wtedy ok 4-4,5 kg. Na początku mało przybierał. Jak miał 5 m-cy to miał 5,5 kg. Dopiero jak zaczął jeść słoiczki i kaszki to ruszył z wagą. Dla mnie małe ubranka okazały się niezastąpione.

Kurcze, a ja kupiłam ostatnio na wyprzedaży w h&m boskie ubranko na lato- zdecydowałam się na 62 i teraz się zastanawiam czy w ogóle Maluch założy, bo może się okazać , że będą dobre dopiero jesienią.. :)
Czyli nie ma co szaleć z zakupami dopóki sie nie urodzi...

tp ja na wszelki wypadek wezme troszke ciuszkow tych najmniejszych najwyzej beda na ściereczki :)
idę segregować...znalazłam sukienkę dla 4 letniej dziewczynki !!!!! matko kochana...

reklama
Ja z Igorem robiłam "ostatnie" usg jakieś 1-1,5 tygodnia przed narodzinami i wg usg wychodziło, że maluch miał 2100g. W dniu kiedy trafiłam do szpitala położna powiedziała, że dziecko może mieć ok 2500g i żeby się nie martwić, że inkubator przygotowany itd. Igor urodził się z wagą 3100g. Tak więc nawet usg nie musi mówić "prawdy".
Ja dzisiaj byłam w tesco i kupiłam taki fajny komplecik na 3-6 mcy (na metce napisali, że to odpowiada rozm 68) 102_5028.jpg102_5029.jpg
Wzięłam, bo ten komplet kosztował po przecenie zaledwie 15zł :) a męża znajomemu urodziła się córeczka, więc może zaniesie w prezencie. A jak nie.. no to poleży sobie i może się przyda, chociaż ja czekam z zakupami nadłużej jak się da.

Do góry