reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty, wyniki badań, zdjęcia z USG

reklama
malgorzatkar - ładny babiniec Wam się szykuje :) Gratuluję.

Ja dzisiaj byłam na wizycie, wszystko dobrze, szyjka wzorcowa. Macica dalej twardnieje i się kurczy ale na razie nie ma większego powodu do niepokoju.
Niczego między nogami nie ma ;) ale 100% pewności jeszcze nie mam. Dziecko ruchliwe, tętno prawidłowe. Ulżyło mi dzisiaj...

Teraz zaczynamy się z M. przyzwyczajać do myśli o córce, bo do tej pory byliśmy nastawieni na chłopaka. W ramach socjalizacji kupiłam dzisiaj różową koszulkę dla dziecka :sorry: nie mogłam się powstrzymać.

Dzisiaj ta lekarka z NFZ mnie zaszokowała. Już drugą wizytę nie dała mi skierowania na badania. Gdyby nie prywatne wizyty, ostatnie badania przez nią zlecone miałam na początku stycznia i zgodnie z jej zaleceniem, kolejne skierowanie dostanę na następnej wizycie za miesiąc, czyli wyniki poznamy na jeszcze następnej wizycie czyli w kwietniu. Dziwna ta kobieta. W zasadzie teraz nie widzę powodu, żeby do niej chodzić. Myślałam, że dzięki tym wizytom zaoszczędzę na badaniach ale się nie zapowiada. :(

Ostatnia edycja:
Dziwna ta twoja lekarka, przecież zwłaszcza teraz, jak jest intensywny wzrost bobasa możesz dostać anemii...Ehhh konowaly i olewacze są wszędzie...

S.michalina jeżeli Ciebie to pocieszy ja ostatnie badania krwi i moczu miałam 9.12.2013. Wiec bardzoooo dawno temu! Pocieszające było to, ze dowiedziałam sie odrazu, ze żelazo mam w normie, i w moczu zero bakteri. A teraz kolejne badania bedą 21.03 wiec byłam na badaniach w 10tc a teraz będę miała badania 25tc.
Moze mój przypadek troszke Cie podniesie na duchu.

Magorzatkar gratuluje jeszcze raz wizyty! No i zdrowej córy! :*

Michalina i Tobie tez córcia sie szykuje, super! Gratki kochana! :*

Michalina no ja tu zagranicą to jest całkiem urwanie głowy. Oni podchodzą, spotknie, na luzie, co ma byc to bedzie. Gdyby cos sie działo, to jest szybki numer do położnej, lub szpitala, lub jedziesz do szpitala.
Opisze Ci wizyty od początku ciazy do końca:

Miedzy 6-8 tc spotkanie z położną, rozmowa o zdrowiu, ostatniej @, uzależnieniach

Miedzy 8-12tc wpisanie Ciebie w kartę ciąży, pobranie moczu i krwi (testy na HIV, żółtaczkę, kiłę, różyczkę, grupa krwi, hemoglobina HB, ferutynę, klamydię) dodam ze nie ma testów na taxoplasmose i cytomegalię wiec do końca nie wiesz co i jak.

18tc pierwsze usg i ostatnie, jeżeli wszystko bedzie wporzadku, jeżeli nie usg bedzie powtórne.

25tc kontrola u położnej. Jak ja i dziecko sie czuje, osłuchanie serca dziecka, zmierzenie brzucha, zmierzenie ciśnienia, oddanie moczu.

Miedzy 28-29tc test na cukrzyce. Nic nie pic ani jesc po 22 dnia poprzedniego, byc na głodzie przed badaniem, wziąźć cytrynę. Test trwa ok 2 godzin, wziąźć cos do jedzenia jeżeli test sie skończył, no i miec cos do czytania, bo jesteśmy tam i nie możemy nigdzie isc, aby nie zaburzyć badania.

Miedzy 31-32tc Jak ja i dziecko sie czuje, osłuchanie serca dziecka, zmierzenie brzucha, zmierzenie ciśnienia, oddanie moczu.

Miedzy 33-34tc Jak ja i dziecko sie czuje, osłuchanie serca dziecka, zmierzenie brzucha, zmierzenie ciśnienia, oddanie moczu.

W tym czasie moge chodzić na spotkania, z innymi rodzicami, z położną, jeżeli jestem pierwszy raz rodzącą.

Miedzy 35-36tc Jak ja i dziecko sie czuje, osłuchanie serca dziecka, zmierzenie brzucha, zmierzenie ciśnienia, oddanie moczu.

Miedzy 37-38tc Jak ja i dziecko sie czuje, osłuchanie serca dziecka, zmierzenie brzucha, zmierzenie ciśnienia, oddanie moczu.

Miedzy 39-40tc Jak ja i dziecko sie czuje, osłuchanie serca dziecka, zmierzenie brzucha, zmierzenie ciśnienia, oddanie moczu.

41tc Jak ja i dziecko sie czuje, osłuchanie serca dziecka, zmierzenie brzucha, zmierzenie ciśnienia, oddanie moczu.

42tc kontrole robi lekarz, ponieważ jest juz po czasie porodu.

Po 6-12 tygodniach od rozwiązania, jesteś zaproszona do swojej położnej aby porozmawiać o rozwiązaniu, zabezpieczaniu sie odnośnie sexu, no i propozycja kontroli u ginekologa. :)

Tak to tu wyglada :) wiec macie pełen opis. Ja jestem teraz w 21tc. Wizyte mam w 25tc.

reklama
Do góry