reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty, wyniki badań, zdjęcia z USG

Moja w 20 dni przytyła 1,5kg.
Kurcze ten probiotyk co podała jest na bbiegunkę... Nie podaliśmy go to jakiś proszek do wody 2 saszetki na dzień jak u dorosłych. Niech spier**** kurcze, jestem uziemiona bez tego cholernego auta ale jak dziś u jutro coś mnie zaniepokoi to po taxi dzwonię.
Dzisiaj w kupie takie białe pasmo. Co to może się dziać...

reklama
Michalina nie ma to jak turbomleko:-D - bo Ty kp?
Białe pasma to śluz. Probiotyki dla niemowląt są w kroplach, może farmaceuta dał Wam wersje dla starszych dzieci??
Lilla a wcześniej też tak mało przybierała?

Probiotyki dla niemowląt są nie tylko w kroplach. Nam przepisano Lacidofil - jest w proszku :tak:

U nas w przychodni nie ma osobnego wejścia dla chorych i zdrowych dzieci. Mało tego jest 1 poczekalnia dla dorosłych i dzieci. Niby na szczepienia zapisują na późniejsze godziny, ale czy to coś daje? :no: Tak u nas na wsi jest :-D

Michalina nie ma to jak turbomleko:-D - bo Ty kp?
Białe pasma to śluz. Probiotyki dla niemowląt są w kroplach, może farmaceuta dał Wam wersje dla starszych dzieci??
Lilla a wcześniej też tak mało przybierała?

wcześniej wiecej. nawet 250g w tydzień bylo, ale po 3miesiacu spada przyrost. podobno idzie zgodnie z siatka lub ciut w górę

Tak, spada, ale nie aż tak, poza tym Lusia jest młodsza wg wieku skorygowanego. Lekarz nic nie powiedział, żeby częściej przystawiać?
Poniżej normy przyrostu masy ciała wg prof. Ruth Lawrence na podstawie jej długoletnich obserwacji (praktycznie zgodne z siatkami WHO):
  • 26–31 g/dobę w okresie 0.–3. mies.,
  • 17–18 g/dobę w okresie 3.–6. mies.,
  • 12–13 g/dobę w okresie 6.–9. mies.,
  • 9 g/dobę w okresie 9.–12. mies.

Położna śmieje się że mam śmietanę w cyckach. Tylko KP :sorry2: wychodzi że od urodzenia średnio waży 35g dziennie. No i dobrze, bo gdyby trzeba było dokarmiać to chyba sondą albo łyżeczką bo butelki są beee :cool:
Ale ona w sumie długa była przy urodzeniu i teraz też szybko rośnie. Nie wiem ile ma bo nikt jej nie mierzył ale na przewjaku widzę jak się zmienia. I fajna jest, nie taka bąbelkowa, tylko taka proporcjonalna. Ma fałdki ale nie są jakieś ogromne.

Wieczorem nie było kupy. Pewnie będzie przy nocnym karmieniu. Na ulotce tego probiotyku nie jest napisane dla kogo jest. Dawkowanie jest rozpisane dla dorosłych i dla dzieci ale jest takie samo.

Adaś przez pierwsze tygodnie przybierał 36g/dobę. Teraz zwolnił do 28g/dobę. Trochę mnie to nurtuje, czemu zwolnił, ale zobaczymy

reklama
Jagódko nie wiem czy była to pielęgniarka czy lekarka (pewnie pielęgniarka) i pytała czy normalnie siku jest bo jak wydala normalnie to znaczy, że je wystarczająco. Ja myślę, że po powrocie do NL znowu zmiana otoczenia i musiała spalić kalorie na przystosowaniu. Teraz przybiera 90g tygodniowo. Poza tym ona jest drobniutka to i przybiera odrobinkę, żeby proporcjonalnie było. Nie martwię się bo zaczęła więcej tyć. Gdyby tendencja 10g/tyg się utrzymała to bym się martwiła. Dzięki :)

Do góry