reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze wizyty, wyniki badań, zdjęcia z USG

reklama
Ja się waham nad pneumo i meningo tylko w mojej przychodni nie mają tej nowej na meningo a tylko tą moim zdaniem warto. Na rota nie szczepie, zgadzam się z elifit.

w NL pneumo jest w standardzie, za nic płacić nie muszę. Chociaż nie wiem jak z gruźlicą bo tu nie jest w podstawowych szczepieniach, tylko jak się poprosi. Nie wiem czy wtedy trzeba za nie zapłacić czy nie.

My w końcu się zaszczepiliśmy znaczy sie Franio zwlekałam zwlekałam i juz póxno było za tydzien mamy chrzciny i w piatek stwierdziliśmy że jak nie dzisiaj to nie wiem kiedy. W związku ze spontanem szczepiliśmy go na nfz bo nie było jak inaczej. wiec miał 3 wkłucia standardowe plus pneumokoki;/ przyjemne to nie było ale jest z głowy. Franio przeszedł bezproblemowo dzielny chłopak:*

Dzisiaj położna ważyła Melkę i ma już 3670 to moja waga urodzeniowa. Ładnie rośnie na cycu. Jakby mi ktoś kiedyś powiedział że moimi cyckami dziecko wyżywię to bym go wysmiala a tu proszę jak panna rośnie.

Pytałam położną o te szczepienia. Mówiła że na rotawirusy bez sensu szczepić bo to jak z grypą - czyli dokładnie to co już się od was dowiedziałam.
Na pneumokoki warto jak planujemy żłobek ale zalecane jest dla wcześniaków i dzieci... nie pamiętam ale Melka nie kwalifikowała się do żadnej z tych grup.
Meningo- też nie warto.
Jeżeli chodzi o te szczepienia refundowane to podobno te szczepionki są produkowane w Chinach, natomiast te 5w1 i 6w1 są Duńskie.

Dziś usłyszałam szczyt wokalnych możliwości mojej Zuzy. Jakby obdzierali ze skóry tak się darła. A ja miałam gulę w gardle i powstrzymywałam łzy. W każdym razie my po szczepieniu już.

Zuza waży 5470g, mierzy 60 cm i wychodzi że nie urosła nic ale w szpitalu inaczej mierzą.
Główka 39cm i klatka tyle samo. Wymiary takie same jak brat w jej wieku.

Na razie gorączki nie ma. Śpi sobie w bujaku :)

reklama
A moja lekarka chciałaby żebyśmy szczepili dziecko na wszystko co tylko dostępne. Mam do niej zaufanie, ale uważam,że przesadza.
Mam swoją opinie co nie zmienia faktu,że wzbudza we mnie poczucie winy :-( Już miałam wypracowane stanowisko ,ale jak widzę jej minę to czuję się jak wyrodna matka.

Do góry