reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty, wyniki badań, zdjęcia z USG

Kopacz za najbardziej prawdopodobny termin porodu uznaje się termin z usg w 12-13tc, czyli z tego pierwszego ważnego, bo do tego czasu wszystkie dzieci rosną tak samo i można w miarę dokładnie określić termin. potem każde zaczyna rosnąć w swoim tempie, więc jedne są duże, inne małe, a termin ten w kolejnych usg wyznacza się na podstawie pomiarów wielkości bobasa, więc im dziecko większe, tym niby wcześniejszy termin, a nijak się to ma do daty porodu, żaden lekarz już się nie sugeruje tymi wyliczeniami (system sam podaje na ile tyg wielkościowo wygląda bobas, bo chodzi o sprawdzenie, czy wszystkie parametry - głowa, brzuszek, udo, są mniej więcej w "tym samym wieku" rozmiarowo)

reklama
patrzę w kartę ciąży i widzę, że mam zrobiony: WR, HBS, Toksoplazmoza, HIV, Cytologia, CMV, Glukoza
nie mam odczynu COOMBSA, różyczka i AFP.
AFP i COOMBSA robi się chyba tylko w przypadku gdy jest coś niepokojącego. różyczka nie wiem. paciorkowce z tego co widzę pomiędzy 35 a 37 tc.

proszę mnie tu nie denerwować ;-)

Tak, odczyn coombsa wykonuje sie gdy u rodzicow występuje niezgodność serologiczna i wówczas istnieje ryzyko konfliktu.

dziewczyny zestresowalam sie :no: zerknelam sobie na to co dal mi gin po ostatniej wizycie, i tam jest cos takiego jak EDD (aua) i obok 2 lipca, czy to znaczy ze przesunal mi sie termin?

i powiedzcie mi jescze jedno...czy wy robicie jakis odczyb coombsa przed porodem? jakie dokladnie trzeba miec badania do porodu
:angry: bo swietrdzam, ze po wizycie jak i przed wizyta u mojego gin wiem tyle samo, czyli NIC :angry:
ja mialam robiony w listopadzie i w lutym,teraz nie kazal.

Kopacz za najbardziej prawdopodobny termin porodu uznaje się termin z usg w 12-13tc, czyli z tego pierwszego ważnego, bo do tego czasu wszystkie dzieci rosną tak samo i można w miarę dokładnie określić termin. potem każde zaczyna rosnąć w swoim tempie, więc jedne są duże, inne małe, a termin ten w kolejnych usg wyznacza się na podstawie pomiarów wielkości bobasa, więc im dziecko większe, tym niby wcześniejszy termin, a nijak się to ma do daty porodu, żaden lekarz już się nie sugeruje tymi wyliczeniami (system sam podaje na ile tyg wielkościowo wygląda bobas, bo chodzi o sprawdzenie, czy wszystkie parametry - głowa, brzuszek, udo, są mniej więcej w "tym samym wieku" rozmiarowo)
mi z ush z 13tc wyszla data 1 lipiec.a ostatnio wymiary dziecka wskazuja na 1,2 tyg do przodu....

patrzę w kartę ciąży i widzę, że mam zrobiony: WR, HBS, Toksoplazmoza, HIV, Cytologia, CMV, Glukoza
nie mam odczynu COOMBSA, różyczka i AFP.
AFP i COOMBSA robi się chyba tylko w przypadku gdy jest coś niepokojącego. różyczka nie wiem. paciorkowce z tego co widzę pomiędzy 35 a 37 tc.

proszę mnie tu nie denerwować ;-)
AFP mialamw lutym

mi z usg 10tc wyszedł termin 4 lipca, a w 27tc 16 lipca. bardziej doświadczone koleżanki mówią, że u nich ten termin z początku się sprawdził bo wtedy najłatwiej ustalić wiek ciąży (ok 10tc). zastanawiam się tylko czy skłonności rodzinne mają tu jakieś znaczenie? Ja byłam 3tyg przenoszona (termin mama miała na 3ego, a pojawiłam się 26ego), więc może i Młoda zadomowi się w brzuchu na dłużej?

Hubson, oj to chyba tak jak u mnie. Jesli bym miala wybierać to bym wolała jednak dłuższe nogi :)

reklama
Do góry