reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty, wyniki badań, zdjęcia z USG

reklama
Makota to normalne usg, na którym dokłądniej bada się przepływy, stan łożyska i narządy dziecka, coś jak połówkowe tylko dostosowane do tego etapu ciąży:tak:

Ja to USG mam równo za miesiąc czyli po skończonych 29 tygodniach.
Co do dzisiejszej wizyty.... to w sprawie glukozy mam się skontaktować z diabetologiem. Namiary dostałam do szpitala mojego lekarza, ale mam zadzwonić do Pani dr. Podobnoż 2 tyg. temu wyszły nowe wytyczne dla diabetologów (ale nie mają ich jeszcze ginekolodzy) i obciążenie glukozą robi się z 2 pobraniami po 1h i po 2h. Na ten moment mam uważać na swoją dietę. Za do 2 lekarz przykładał mi głowicę aby sprawdzić serducho, które nie dało się dkoładnie zbadać m-c temu i wsio jest oki , 150 u/min, a do tego sprawdził ciężar kluska i ma 751g. Minus dzisiejszego dnia- spędziłam w kolejce w aptece 45 minut po zamówiony żel dla dziecka i spóźniłam się na wizytę, będąc we Wrocławiu godzinę przed nią. MAsakra. Po resztę leków pojechałam gdzie indziej. I kupiłam sobie podzielnik na leki bosz to skleroza ze mnie, paznokcie wyszły mi jak piórko, na tyle, że mój pilnik miał za dużą gradacje i sobie je zjechałam.
Magdalenka co do glukozy, to ja wiem, że dziewczyny na naszym forum i tak się parają z tym i nawet jak mi "raźniej" to nikomu tego nie życzę :)
A dziewczyną gratuluję także udanych wizyt :D.

pewnie dostaniecie dziewczyny glukometr i przykaz ograniczenia słodyczy i samokontrolę na początek. najgorsze kłucie się 4x dziennie, moje palce już bolą na samą myśl, ale myślałam, że będzie gorzej... no i zyczę wam, żeby wasze wyniki nie były bardzo złe, ja mogę sobie pozwolić na czekoladę w ilości 1 kawałek, ciasto swojej roboty, lody, kawę z mlekiem i cukrem, nawet bułkę z dżemem :D nie mogę za to ulubionych płatków na mleku, naleśników itp... po świętach muszę umówić wizytę, porozmawiamy z diabetologiem o wynikach. ja miałam właśnie pobierane na czczo, po 1h i po 2h, te dwa pierwsze miałam idealnie w normie, skoczyło dopiero na koniec

GiB to teraz trzymam kciuki za wizytę u diabetologa. To klusek i moja predatorka rosną prawie tak samo ;-) Zobaczymy czy mi mała nie podgoni wzrostu po tatusiu :-p
S.michalina to moje wrażenie, bo jak kopie sobie koło pępka (już wiem, że to kopanie a nie boksowanie), tak czasami jak w pęcherz pociągnie, to huh.... ledwo do kibelka wyrabiam ;-) Chyba, że to jakiś lewy sierpowy na przykład... Ale pytałam doktorka i mówi, że łobuz miejsce jeszcze ma i nie musi być non stop w dół.

Bellina ja też tak mam, jak mała na pęcherzu przysiądzie to mogę z ubikacji nie wychodzić bo cały czas mi się chce siku.

Makotka ja za pierwsze i drugie prenatalne płaciłam i na trzecie już nie planowałam iść bo nie było wskazań. Z tego co lekarka mówiła to sprawdzają też wagę malucha. Ale skoro mam w abonamencie to szkoda nie skorzystać żeby sobie malutką pooglądać przed porodem.

Bellina ja też tak mam, jak mała na pęcherzu przysiądzie to mogę z ubikacji nie wychodzić bo cały czas mi się chce siku.

Makotka ja za pierwsze i drugie prenatalne płaciłam i na trzecie już nie planowałam iść bo nie było wskazań. Z tego co lekarka mówiła to sprawdzają też wagę malucha. Ale skoro mam w abonamencie to szkoda nie skorzystać żeby sobie malutką pooglądać przed porodem.

wygląda na to, że ja mam same USG prenatalne ;) miałam to ok 13 tygodnia, ok 20 tygodnia i teraz będę miała ok 32 tygodnia, a tyle chyba jest w "planie ciąży". myślałam, że to coś z krwi jak PAPPA ;)

ciarki mi przechodzą na myśl o tych Waszych cukrzycach :no: ja mogę sobie gadać, że to niedługo i dacie radę, ale sama boję się jak cholera samego badania i wyniku :baffled:

reklama
Mma wyniki posiewu: gronkowiec:baffled: Wprawdzie wzrost niewielki bo tylko 10^3, ale trochę mnie to zaniepokoiło. Zadzwoniłam do gina, powiedział, że wzrost nie jest duży, więc raczej nie będziemy tego ruszać, aleeee... powiedziałam mu też o tej utrzymującej się podwyższonej temperaturze i to go trochę zaniepokoiło, po Świętach mam zrobić jeszcze analizę moczu, morfologię i CRP i zadzwonić jak będą wyniki..Bo do kolejnej wizyty to za dużo czasu...

Do góry