reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze wizyty , usg

Coś w temacie toxo:
Badanie Toxoplazma IgG ilościowo pozwala stwierdzić, czy kobieta kiedykolwiek chorowała już na toksoplazmozę. Przeciwciała IgG (późne) pojawiają się w krwi od drugiego do czwartego tygodnia od zarażenia. Przez kolejne 2-4 miesiące ich poziom szybko wzrasta. Później ich ilość we krwi powoli spada. Gdy utrzymują się one na stałym poziomie oznacza to, że zakażenie miało miejsce w przeszłości. Przeciwciała IgG są obecne we krwi przez całe życie i chronią go przed ponownym zarażeniem.
Badanie Toxoplazma IgM ilościowo pozwala stwierdzić, czy kobieta nie jest aktualnie chora na toksoplazmozę. Przeciwciała IgM (wczesne) pojawiają się w krwi człowieka już w pierwszym tygodniu od zarażenia. W ciągu kolejnych czterech tygodni ich poziom spada, później spada i pozostaje na niskim poziomie przez około 3 miesiące.Przeciwciała IgM (wczesne) pojawiają się w krwi człowieka już w pierwszym tygodniu od zarażenia. W ciągu kolejnych czterech tygodni ich poziom spada, później spada i pozostaje na niskim poziomie przez około 3 miesiące.

Jeśli:
- IgG jest dodatnie, a IgM ujemne to posiada się przeciwciała J
- IgG dodatnie i IgM dodatnie to oznacza chorobę i test nalezy powtórzyż po ok 3 tygodniach i oczywiście podjąć leczenie
- IgG ujemne i IgM ujemne oznacza brak choroby i przeciwciał.

Ja miałam IgG dodatnie, a IgM ujemne i w każdym trymestrze miałam powtarzane badania, wyniki IgG utrzymywał się na podobnym poziomie.

reklama
dzięki dziewczyny ja nie mam jakiś uprzedzeń co do chłopców :happy2: tak tylko wspomniałam o dziewczynce bo od dawna tak sobie mówiłam, że chcę pierwszego syna drugą dziewuszkę ale to tylko słowa a nie to co w sercu :tak: cieszę się bardzo z tego że dzidzia jest zdrowa i to najważniejsze dla nas

All ja robiłam również w zwykłym lab
Ewcik super wieści z wizyty, maleństwo już się rozpycha i fika :) następną mamy tego samego dnia :-)
IzaV gratuluję synka no no pisiorek widać jak nic :-D no i w końcu możesz normalnie funkcjonować ;-)

Katiusza ok 16-17tc płeć nam się ukazała :) póżniej już tylko potwierdzała tak było w poprzedniej ciąży, teraz czekamy do kolejnej wizyty ale z tego co widziałam na USG to raczej nic nie zniknie :-p

Katiusza- ja podobnie jak IzaV dowiedziałam się w 13tc, że będzie chłopiec(na genetycznym) a w 17tc to samo powiedział mi mój lekarz mimo,że ma gorszy sprzęt.Także chyba pewne info

Gratuluję Wam udanych wizyt! Najważniejsze, że dzieciaczki rosną zdrowo!

Ja wizytę mam 28.02, czyli w najbliższy czwartek. Nie mogę się już doczekać!! Chcę znów zobaczyć mojego budrysa, no i potwierdzić, czy to rzeczywiście synek, czy może jednak córcia.

Jutro idę zrobić badania moczu i krwi jeszcze, żeby na czw były wyniki.

anula_mm ty tez siusika masz?

hahaha no ja osobiście to nie mam ;-):-D ale u dzidzi najwyraźniej już zostanie
:tak:
1.jpg

Anula, gratuluję. To prawda z chłopcami.. Jak się ukaże, to raczej nie zniknie:-), Dlatego wcześniej u nich widać klejnotki i szybciej można rozpoznać, i raczej w tą stronę pomyłek nie ma... W drugą natomiast często, teraz w związku z 3d, może mniej...:-)

reklama
Witam:-)
Widzę, że większość chłopców jak na razie u sierpniowych mam, także ja dołączę i swojego !
dzidzi.jpg

USG zrobione zostało w czwartek 21.02 ( 15tc 3 dni )
Dzidziak ma 11 cm :-D wszystko ma na swoim miejscu i jest bardzo ruchliwy :-)

Do góry