reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze wizyty , usg

Dziub bardzo współczuję. Mam nadzieję, że jednak okaże się, że jest dobrze. Jest szansa, że miałaś później owulkę?

Ruda masz jeszcze trochę czasu, żeby serduszko zaczęło bić.

reklama
Ja byłam na usg tydzień temu(5t,1d) pęcherzyk płodowy 7,6 mm, cień zarodka w środku tzn widoczne było że nie jest to czarna dziura, choć jeszcze nie był to jakiś określony kształt. Serduszka też oczywiście jeszcze nie było, bo to stanowczo za wcześnie. Gdyby nie brudzenie nigdy w życiu nie poszłabym do gina tak wcześnie.

zdjęcie (2).jpg

Voila! nie wiem czy cos widac hehe, pierwsze usg tydzien temu w pon 17/12, lekarz uznal 6tydz ciazy, widzialam bijace serce, ale z drugiej strony wszytkie perymetry sa w sumie za male na 6tc... pecherzyk 3.7mm i embrion 2.3mm heh **

ps okazalo sie ze moj francuski jest do podszkolenia w zakresie ciazy :).... pecherzyk ciazowy 16mm, pecherz zoltkowy 3.6mm, embrion 2.3mm ale i tak mam wrazenie ze dzidzus sie za maly troche jak na 6tg, chociaz serce bylo widac i to mnie uspokaja :)

Ostatnia edycja:
IzaVarsovie - Twoje zdjęcie z usg wygląda jak ksero mojego :) Gratuluje! Najważniejsze, że jest zarodek z serduszkiem :-) Mój też był mniejszy jak na (wtedy) 7 tydzień, więc tak widocznie bywa :-) No stress!!!

Sisha - dziś poniedziałek, czekam na wieści :-)

Witam sie po krotkiej przerwie. Przychodze z dobrymi wiesciami. Od dzisiaj moge spac spokojnie i nastawiam sie tylko na pozytywne myslenie:-) Mialam dzis USG dopochwowe, moje malenstwo ma 10 mm i widzialam jego bijace serduszko. Ufffff.. Czuje jakby ciezki kamien spadl mi z serca.. Wedlug OM to moj 8tc2d, ale wedlug USG 7tc4d. Mam ogolnie dlugie cykle, wiec nawet sie nie martwie tym lekkim opoznieniem.
Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny, ktore maja w najblizszym czasie wizyte:tak:Dobranoc;-)

Sisha - ogromne gratulacje!!! :-) Piękny świąteczny prezent :-) Opóźnieniem sie nie martw, u mnie też jest ok tygodnia. Wesołych!:-)

Ja miałam 2 usg (jedno 20go, żeby zobaczyć serduszko) i jedno dziś (ze względu na wczorajsze krwawienie). Na szczęście serduszko nadal bije, więc jestem spokojna.

Niesamowite uczucie zobaczyć bijące we własnym ciele drugie serducho. Tak, jak wcześniej nie mogłam uwierzyć, że jestem w ciąży, tak teraz nie mogę przestać myśleć o tym, jak ogromne szczęście mnie spotkało!

Mam też pytanie o USG genetyczne: wiecie może, ile takie badanie kosztuje? Jest droższe, niż 'zwykłe' USG?

Ostatnia edycja:
Iza, krótki opis:

"USG "genetyczne" płodu - są to badania wykonywane w dwóch okresach ciąży między 11 a 13 tygodniem + 6 dni oraz między 18 a 23 tygodniem ciąży. Celem tych badań jest nie tylko wykluczenie wad rozwojowych płodu, ale przede wszystkim określenie tzw. ryzyka wystąpienia wady genetycznej u płodu np. zespołu Downa w oparciu o tzw. ultrasonograficzne markery wad genetycznych." (źródło: Gynae.pl - Informacja Ginekologiczna - Gabinet USG 3D/4D)

Myślę, że warto zrobić, żeby być bardziej spokojną. Patrzyłam teraz na strony klinik w moim mieście i widzę, ze ceny są różne (od 180 do 300zł).

Co myślicie o takim badaniu?

reklama
Agata - ale mam wrażenie, ze piszesz o standardowym badaniu, jakie sie zawsze wykonuje - na nfz. Lekarz robi usg i mierzy czy wsztstkie parametry. - długości kończyn, przeciętność karkowa (cokolwiek to jest) jest w normie. Bo chyba nie masz tu na myśli badań prenatalnych?

Do góry