reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze wizyty , usg

reklama
franekkimono i ktr gratuluję udanych wizyt, śliczne fasolki:)

ja kolejną wizytę mam 5.02 i już nie mogę się doczekać

Hej ;-)

Ja mam wizyte 21.01 ale nie u swojego lekarza prowadzacego, a gdzies w Lodzi na ulicy Zielonej bodajze... USG genetyczne i jakies badania z krwii.. Nie mam pojecia jak to bedzie przebiegac i strasznie sie boje, ze skoro lekarz zasugerowal takie badania to z fasolka cos nie tak... W dodatku to badanie jest dla mnie platne, bo nie mam jeszcze 30 czy 35 lat. Czy ktoras z was byla na takich badaniach? Jak one przebiegaja i czego mozna sie z nich dowiedziec? (o jakich konkretnych wadach, oprocz ZD bo wiem ze to badanie napewno go wykrywa..) Jestem w 11 tyg i 2 dniu ciazy, niewiem czy ma to jakies znaczenie.. Prosze o pomoc, to moja pierwsza ciaza i bardzo sie boje..

Witaj Quincy, usg genetyczne, to takie usg wykonywane standardowo w ciąży, pisałyśmy o tym wcześniej, nie wiem czemu masz za nie płacić? Jeżeli są wskazania bo np już urodziłabyś dziecko z wadą, w twojwj rodzinie były przypadki takich dzieciaczków itp. to nawet jeżeli nie masz 35 lat to robią je za darmo. To usg jest dłuższe, bada się ogólne parametry dziecka, przezierność karkową w kierunku zd i przepływy w serduchu malucha. Dodatkowo można zrobić test PAPPA z krwi. Ja idę na takie usg jutro:-) Jeżeli coś zaniepokoji lekarza i jakieś parametry wychodzą nie tak, wtedy mogą cię skierować na badania prenatalne inwazyjne, \amniopunkcja\, ale mam nadzieję że wszystko jest ok i nie masz się czym martwić.Trzymam kciuki.:-)

Quincy - USG genetyczne czeka każdą z nas, z tego co wiem to polega na szczegółowych pomiarach naszych dzieciątek, badaniu przepływów itp. Lekarz przeprowadza je ok 11-14 tyg ciąży aby wykryć ewentualne wady i chyba zawsze jest dodatkowo płatne. Nic się nie martw, wszystko jest ok :-)

aleksandra - zobaczylam na Twoj suwaczek i widze ze chyba bedziemy mialy ten sam lub bardzo bliski termin porodu ;) Ja mam przewidywane rozpakowanie na 2 sierpnia, a Ty ?

Zaczarowana - ja musze za to badanie niestety zaplacic i to nie malo bo 400 zl ; / Ja nie mam nawet 20 lat, wiec moze to jest brane jako czynnik wady genetycznej, bo w rodzinie nie bylo NIGDY zadnych wad genetycznych, nawet u dalekich krewnych dzieciaczki rodzily sie zdrowe, zarowno u mnie jak i u ojca dziecka. Ja jestem pierwszy raz ciezarowka wiec panikuje.. A Twoj suwaczek tez pokazuje ze blisko mamy terminy ;-) Kiedy rodzisz ?

Dzieki dziewczyny za uspokojenie ;-)

aleksandral, ​nie zawsze jest płatne...

quincy, mamtermin na 1.08/ 31.07. Myślę że młody wiek nie jest tu wskazaniem, może zwyczajnie twój lekarz noe wykonuje tego badania i skierował cię do fachowca, bo nie każdy lekarz gin robi to badanie. Straszna kupa kasy .... Ja dostałam normalnie na nfz skierowanie na usg genetyczne i listę adresów gdzie mogę je wykonać, z kartą badania dołączoną do tego z miejscem na wszystkie pomiary, którą później mam zwrócić gince. Czekałam dwa tygodnie na wizytę, bo terminy długie, ale nie płacę ani złotówki. Ogólnie włosy mi się jeżą jak czytam że dziewczyny piszą że na nfz jakieś mniej badań zlecają itp... Ja miałam już dwa tazy badania, w tym pierwsz toxy, cytomegalie, różyczki, wzw i stertę morfologi i mocz, za drugim razem pełna morf + mocz... wszystko a nawet więcej niż moja koleżanka prywatnie prowadząc ciążę. Mi osobiście szkoda kasy na prywatne......

Ostatnia edycja:
Quincy - Ja mam z OM termin na 01.08, ale na USG dzieciątko było mniejsze, więc lekarz wyznaczył na 09.08. Co do ceny - masakra! Mi koleżanki wspominały, że dopłacały po prostu ok 100zł (jeśli prywatnie). Ja idę we wtorek i albo mi też od razu zrobi albo wyznaczy termin na dniach.

reklama
U mnie z OM wychodzi 2.08, ale dzieciaczek jak do tej pory troszke szybciej rośnie niż "rówieśnicy". W równiutkim 7 tygodniu wedlug usg maluszek "miarowo" wypadał na 7 tydz i 5 dni ;-) Więc sądzę, że rozpakuję się wcześniej, chociaż kto wie, może fasolka przystopuje, kiedy inne będą rosnąć.
Ja jestem z Sieradza (woj. łódzkie) i płacę "tylko" 4 stówki za takowe badanie. Na szczęście za wizyty ginekologiczne nie płacę (na NFZ) tak samo na NFZ mam robione wszelkie badania (krew, mocz, cytologia etc) i z tych świadczeń jestem zadowolona jak najbardziej.

Do góry