reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty , usg

No ja też po wizycie wczorajszej... dzidzia sobie rośnie, wprawdzie nie tak szybko jak u niektórych z Was i wczoraj miała troszkę ponad 700g i 28 cm... i w tym miejscu chciałabym zapytać MadziaSek i AleksandręMarię: czy przyjmujecie jakieś witaminy?? Ciekawi mnie po prostu kwestia czy ewentualne przyjmowanie witam ma wpływ na wielokść dzieciątka :-p
Poza tym moje wyniki super (i muszę przyznać, że w porównaniu z tymi z poprzedniej ciązy faktycznie są lepsze), do tego z szyjką wszystko oki, no tylko mogłabym tyc troche wolniej bo wyszło 5 kg w przeciągu 4,5 tygodnia:baffled: (na szczęście lekarz nic mnie w tym temacie nie upominał), glukoza wyszła też oki! Także teraz oby do kolejnej wizyty...

Jagoda a jak tam u Ciebie, bo tez miałaś miec wczoraj wizytę....

reklama
Ja dziś po wizycie.
Maluch OK, położenie główkowe. Nie wiem ile ma cm i ile waży, bo lekarz zajął się moją szyjką, która się skróciła i ma 2,3cm ;/ Przez ostatnie 1,5 doby miałam non-stop twardy brzuch i zastanawiałam się nad IP. Ale poczekałam do dzisiejszej wizyty. Najważniejsze na razie, że nie ma rozwarcia, ale szyjka do kontroli za 2 tyg., jak będę miała też wyniki glukozy.
Dostałam w razie czego receptę na Fenoterol (4 x 0,5 tabl.) ale mam poczekać do jutra, czy sytuacja się poprawi. No i odpoczynek :) hehe chyba w biegu za 2 latkiem :)
No nic... poczekamy, zobaczymy :)

Loleczka super ze wizyta udana :-D
co do witamin to przyjmuje od poczatku, tyje normalnie i nie mam duzego brzuszka, a czy to prawda czy wit wplywaja czy nie nie wiem, moje siostry tez braly witaminy i 3 dzieciaczkow urodzila sie z normalna waga do 4kg, zreszta wiekszosc z nas lyka witaminki ;-)

Ktr trzymam kciuki za szyjke no i zycze duzo odpoczynku ;-)

Ktr, no to dobrze, że z dzidzią oki! No i teraz faktycznie musisz się oszczędzać, bo ze skracającą się szyjką nie ma żartów.... a tego leku współczuję, ja się po nim fatalnie czułam.... no ale wszystko dla dobra dzieciaczka...:tak:

Ja witamin nie biorę żadnych dlatgeo zastanawiam się czy brać...ale skoro dzidzia rośnie to sobie chyba dam spokój...wyniki są super, więc raczej nie ma potrzeby... czyli coś w tym może być, że dodatkowe witaminki mogą wpływać na wielkośc dzieciaczków....

Loleczka - dlatego się wstrzymuję z jego zakupem. Lekarz mnie ostrzegał, że może być własnie takie "rozdygotanie". a nie wyobrażam sobie w takim stanie opiekować się synkiem. Dziś jest już lepiej. noc całą przespałam, a od rana tylko 2 razy lekko się napiął brzuch.

to u mnie nawet po fenoterolu napina się czasem i co 10 min albo i częściej.. nie na każdego on w ogóle działa, ja biorę 3x1 tabl i czasem faktycznie serce wali i ręce się trzęsą, ale nie po każdej tabletce więc jest do wytrzymania :)

Loleczka witaminy to nie sterydy;-) Gdyby tak cudownie działały to już dawno można byłoby zapomnieć o noworodkach z małą wagą urodzeniową. Nie czytałam żadnych badań naukowych na ten temat, za to bardzo dużo na temat skutków niedoborów niektórych witamin i problemów rozwojowych noworodków.

Ja do tego wszytkiego podchodzę bardzo racjonalnie, staram się jeść zdrowo, dużo warzyw, owoców, nabiału, ale wiadomo, że nie mam aż tyle czasu żeby super dokładnie planować jedzenie, a witaminy to tylko dodatek i nie zastąpią zdrowej diety (biorę głównie jak mi się przypomni). No i jak do tej pory to przytyłam 4kg.

Moja siostra w obu ciążach brała witaminy i jedna córeczka ważyła 3500, a druga 4200.

Z resztą na tym etapie to i tak trudno ocenić jaką wagę będzie miało dziecko przy porodzie.

reklama
Loleczka, Aleksandra - ja do dziś nie brałam witamin ale stwierdziłam własnie, że zaczynam brać :tak: wczoraj czytałam o prawidłowym odżywianiu w ciąży, i chociaż ja na prawdę ostatnio jem bardzo zdrowo to jednak chyba wszystkiego nie dostarczam w odpowiedniej ilości, min. tłuszczów omega, które są szalenie ważne właśnie na tym etapie ciąży.

Do góry