reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza i zdjęcia usg

Gratuluje udanych wizyt!!!!

a teraz opowiem co było na mojej poniedziałkowej wizycie: na bolesne skurcze koniecznie brac nospe i magnez!!!! i duzo lezec, leżec, leżec, szyjka OK, chodź dzidź jest bardzo nisko, więc znów musze dużo lezeć ;-), hemoglobinka troszke skoczyła w górę, więc dostałam pozwolenie na ćw. w szkole rodzenia (pod warunkiem, że nie bedzie mnie bolał brzuszek) no ale nadal musze brać dwa razy dziennie sorbifer durules, aaaa i o dziwo - pierwszy raz sprawdziła mi tętno Maluszka - ostatnio słyszałam podczas usg i strasznie brakowało mi tego odgłosu!!! :-) zaleciła mi też po posiłku przez godzine liczyc ruchy dziecka.
Kolejna wizyta dopiero za miesiąc, ale za 2 tyg. mam miec samo usg. - w 31 tyg. ciąży (nie wiece co konkretnie sprawdza sie na tym usg???chodzi mi o to, czy jest to usg tylko takie sprawdzające czy bada sie cos konkretnego?)

młoda i piękna...nie wiem o co chodzi z ta wagą....ja jestem dychę na plusie i nikt mi nic nie mówi o jakiejś diecie!!! może cos nie tak u Ciebie z cukrem...????

Mi się wydaje, że mój lekarz coś wspominał ze po 30 tygodniu ciązy, mozna powoli szacować z usg wage i wzrost maluszka + dziecko juz jest calkowicie rozwiniete tylko sobie powoli tyta w brzuszku i rośnie, więc pewnie kontrola narządów - nerki serduszko, mózg itd

reklama
Dziewczyny !
A mi lekarz zalecił pójść na kontrolę do internisty i na przegląd stomatologiczny. Przegląd ok bo robię systematycznie ale internista? Zapytałam w jakim celu: chodzi generalnie o ekg serducha naszego.
A Wam ???

Mój mi nic nie mówi. Wydaje mi się , że wiele rzeczy puszcza mimo uszu, jak mówię że nogi mi puchną, co brać na zgagę itp. Poza tym jak zapytałam o poród to powiedział że w maju porozmawiamy, a ja już dziś chcę wiedzieć jak i kto mnie przyjmie, kto będzie operował itp. Jestem dzisiaj nastawiona na zmianę gin i myślę o tym od rana. Poza tym wypisuje i zwolnienie na 2 tyg i muszę jechać tyle km na wizyty co 2 tyg.

zanka moja ginka póki co nic nie wspomina o dodatkowych kontrolach u innych specjalistów...
matusia a twój lekarz jakis dziwny... zarówno moja poprzednia ginka jak i nowa zawsze wypisywala mi zwolnienie na miesiąc.

ja nie miałam takiego zalecenia - do stomatologa poszłam sama z siebie w styczniu (i o dziwo nic sie nie popsiuło :-) - umowiłam sie,ze zębolką, że zobaczymy sie jeszcze w kwietniu przed porodem. Powiedziała,ze lepiej bedzie jak przyjde na kontrolę jeszcze przed porodem, bo wiekszosc jej pacjentek pojawia sie dopiero kilka miesiecy -rok po porodzie jak ju uda im sie wszystko ogarnąć ;-) a wtedy moga już być spore ubytki)

a EKG tez nie miałam zleconego

Mój mi nic nie mówi. Wydaje mi się , że wiele rzeczy puszcza mimo uszu, jak mówię że nogi mi puchną, co brać na zgagę itp. Poza tym jak zapytałam o poród to powiedział że w maju porozmawiamy, a ja już dziś chcę wiedzieć jak i kto mnie przyjmie, kto będzie operował itp. Jestem dzisiaj nastawiona na zmianę gin i myślę o tym od rana. Poza tym wypisuje i zwolnienie na 2 tyg i muszę jechać tyle km na wizyty co 2 tyg.

Matusia
ja właśnie zmieniłam lekarza, bałam się ale to zrobiłam !!!!:-)
Jak tylko czujesz taką potrzebę, to zrób tak :-)

jolkaa, gag, ilonka gratuluje udanych wizyt!!
Ja juz też nie moge się doczekać poniedziałkowej wizyty, kiedy zobaczę synusia. Jutro na badania mocz, krew i glukoza.

Matusia - moja ginka wypisała mi L4 na 3 tygodnie, bo jak powiedziała będzie wypisywać od wizyty do wizyty.

U mnie morfologia i mocz chyba o.k., ale glukoza po 2 godzinach wyszła 113... choc fakt jest taki, że brakowało z 15 minut do pełnych 2 godzin (ale laborantki miały mieć przerwę, więc pobrały mi szybciej krew) i przez ten czas siedziałam na krześle jak trusia - nwaet nie wstawałam, więc wolniejszy był metabolizm glukozy...sama nie wiem, tak sobie tłumacze ten wynik. A Wy jakie miałyście wartości??

reklama
Ja, zeby miec taka kontrole jak wy, jade prywatnie do poslkiego gin. Ostatnio poprosilam o sprawdzenie mojej malej z kazdej strony. Podczas USG wszystko wyszlo dobrze, ale dziwne parametry wyszly. Pomimo, ze bylam w 28 tyg wynik wyszedl np. 26 tc +/- 19 dni. Ok jesli na plus bo to akurat tyle, ile jestem w ciazy, ale minus?? Zwariowalam, bo termin moze byc zarowno na kwiecien jak i na koniec maja. Przeczytalam wczoraj jednak w ang gazecie dla ciezarowek, ze najbardziej dokladny termin porodu wychodzi na tym pierwszym USG w 10 tc. No i zamierzam sie tego trzymac :)

Do góry