reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza i zdjęcia usg

reklama
Też miałam wczoraj wizytę u gina i USG. Mam małe wątpliwości bo tak długo się przyglądał i tak wiele razy coś sprawdzał, że to badanie z przyjemności zmieniło się w stres. Przede wszystkim przezierność karku sprawdzał z 6 razy w końcu stwierdził, że 1,5 mm i że to jest wynik prawidłowy. Na koniec wystraszyłam się bo stwierdził, że nie widzi pęcherza moczowego ale doadał, że pewnie dlatego, że pęcherz jest oprozniony a wtedy go nie widać. ehh teraz będę o tym myślała... zaraz postaram się wkleić fotki. Dzieciątko ma 8 cm to daje 14 tygodni ciąży.

Maluch ssie kciuka:-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
poisy nie martw się, czasami wyraźność pomiarów zależy od sprzętu jakim dysponuje lekarz, a czasami od malucha który nie chce pokazać tego i owego. Wiem, że łatwo powiedzieć , poza tym przeczytałaś pewnie na forum o przypadku maluchów, które nie miały pęcherza i stąd Twój stres.Z jednej strony świadomość jest ważna a z drugiej zgubna..

Dziewczyny, a mnie martwi jedno: czy nadmiar kwasu foliowego może zaszkodzić? Bo gdzieś mi się obiło o uszy,że tak.
I sta moje wątpliwości, bo biorę witaminy Prenatal Duopack z kwasami DHA --> PRENATAL DUOPACK CLASSIC X 30 KAPS + DHA X 30 KAPS - Cena: 42.80 zł - Apteka Internetowa Cefarm24.pl - Leki, suplementy i kosmetyki w jednym miejscu i tu jest tyle kwasu foliowego[FONT=Arial, sans-serif]800 µg [/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]400%*[/FONT]

ponadto pytałam gina czy mam nadal brać kwas foliowy - Folik 0,4 -> FOLIK 0,4 MG, 90 TABLETEK - Apteka internetowa - Domzdrowia.pl
gdzie 1 tabletka zawiera 0,4 mg kwasu foliowego. Powiedziała,żeby wybrać do końca

i przepisała mi żelazo Femiferal --> FemiFeral 30 kaps. Apteka Herba gdzie patrzę i widzę,że też w składzie ma kwas foliowy - 200g

I stąd pytanie: czy to nie za dużo?Nie zaszkodzi? Czy któraś też bierze podobne leki?:confused:

Wczoraj wróciliśmy bardzo późno z Łodzi bo po 23 i oto nasze wyniki po usg i tak Pan dr Dudarewicz również widzi nereczki, pęcherz moczowy, nadnercza, tętnicę nerkowe u naszego Synka. Tak bardzo jesteśmy szczęśliwi. Poza tym wszystkie pozostałe narządy są prawidłowe, maluszek rośnie i się bardzo kręci. Kamień z serca nam spadł. Teraz tylko mam nadzieje, że wszystko już tylko będzie prawidłowo rosło i się rozwijało.

No i oczywiście gratuluję wszystkim udanych wizyt i poznania płci swoich maleństw. Widzę, że chłopaki górą:)

Persefona z tego co ja wiem, duża ilość kwasu potrzebna jest tylko do końca 3 miesiąca ciąży, potem zapotrzebowanie spada. Podobno nadmiar kwasu foliowego w ciąży przyczynia się do astmy u dzieci ale ile w tym prawdy, nie wiem. Generalnie jeśli zażywa się kompleksowe witaminy nie należy brać już nic więcej, żelazo jak rozumiem masz dodatkowo z powodu niedokrwistości?

Tylko co lekarz to inna diagnoza i inne metody.

Poisy śliczna dzidzia, jak wyraźnie widać, że memła paluszka :-)

Na kolejnym usg zwróć uwagę lekarzowi, żeby dokładnie sprawdził nerki i pęcherz, dla własnego spokoju. Nie każdy ginekolog z taką samą biegłością umie odczytać usg, nie jest to jeszcze powód do zmartwień ;-) Moja nie zmierzyła przezierności a tydzień później już miałam u innego lekarza kompletne i dokładne badanie ;-) Nie martw się na zapas.

Alex serdecznie gratuluję! Teraz już możesz spokojnie cieszyć się ciążą i czekać na maleństwo :-)

alex tak bardzo się cieszę razem z tobą :)))) wiem, że po tym wszystkim będziesz dopiero pewna jak będziesz miała syneczka w ramionach ale będzie dobrze :))) naprawdę pięknie kochana !!! oby tak dalej :))))

poisy trudno powiedzieć, wiesz z jednej strony powinniśmy ufać lekarzom ale z drugiej strony słyszy się o tylu zaniedbaniach z ich strony.

a jak miałaś usg między 11 a 13 tygodniem nie masz takiego wypisu od niego? ja mam z wymienionymi wszystkimi narządami widocznymi.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Yra dokładnie pełnia szczęścia będzie dopiero jak będziemy trzymać maluszka w ramionach i tak sobie wczoraj z mężem rozmawialiśmy, że pozwolimy maluszkowi leżeć bez pieluszki żeby mógł nas osiusiać, wtedy będziemy nieziemsko szczęśliwi.

Poisy niech lekarz koniecznie obejrzy nereczki i pęcherz przy następnej wizycie, ale nic się nie wart, wczoraj nasz maluszek na początku badania usg miał pęcherz pełny i był wtedy widoczny, a potem musiał się wysiusiać bo pan dr, powiedział, że właśnie pęcherz jest pusty. Na pewno Wasz maluszek musiał się wysiusiać i dlatego nie było go dobrze widać.

reklama
kurczę to wasze maleństwo jak tak wyczekiwane :) i upragnione :) wierzę, że będzie dobrze. bo gdyby coś było nie tak by teraz już wyszło prawda? a przecież tylu lekarzy wam już potwierdziło że wszystko jest na swoim miejscu.

Do góry