reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania,wyniki,zdjęcia USG)

reklama
Dziewczynki muszę się z Wami podzielić emocjami po dzisiejszej wizycie:tak:

Moja gwiazda waży ok 1 kg czyli wreszcie tyle co inne Marcowiątka bo już się zaczynałam martwić. Nadal jest dziewczynką, jest dobrze odżywiona i mam wystarczająco wód płodowych ( w 1 ciąży małowodzie) - kilkanaście razy w ciągu dnia czuję ruchy z tego powodu + temperament dziecka;-)
Co do porodu to straaaach...czekamy do termiu - 29 marzec (pewnie ostatnia będę:sorry:) i jeżeli nie zacznie się samo to cc. Czyli sn jest możliwy....dlatego w pośpiechu szkoły rodzenia szukam bo zapomniałam jak się oddycha.
Wywoływania już nie będzie, 10 h męczarni też nie (jjeżeli nie będzie widocznych predyspozycji to cc bo nie mogę wspomagaczy dostać) więc w zasadzie mi ulżyło:tak:

dziękuję, że mogłam się tym podzielić

no to tylko sie cieszyć!!!!!!!!!!!!!! gratulacje

Madzik najwazniejsze ze jestes spokojna bo wszystko idzie ok:) a zawsze moze byc tak ze urodzisz przed terminem albo ktoras z nas po terminie i wtedy nie bedziesz ostatnia;)

Dziewczynki muszę się z Wami podzielić emocjami po dzisiejszej wizycie:tak:

Moja gwiazda waży ok 1 kg czyli wreszcie tyle co inne Marcowiątka bo już się zaczynałam martwić. Nadal jest dziewczynką, jest dobrze odżywiona i mam wystarczająco wód płodowych ( w 1 ciąży małowodzie) - kilkanaście razy w ciągu dnia czuję ruchy z tego powodu + temperament dziecka;-)
Co do porodu to straaaach...czekamy do termiu - 29 marzec (pewnie ostatnia będę:sorry:) i jeżeli nie zacznie się samo to cc. Czyli sn jest możliwy....dlatego w pośpiechu szkoły rodzenia szukam bo zapomniałam jak się oddycha.
Wywoływania już nie będzie, 10 h męczarni też nie (jjeżeli nie będzie widocznych predyspozycji to cc bo nie mogę wspomagaczy dostać) więc w zasadzie mi ulżyło:tak:

dziękuję, że mogłam się tym podzielić

Madzikm- nie bedziesz ostatnia :) Ja mam termin na 30 marca- i tez moja mala jest" mala" ma ok kilograma.
Cornelka- ty to masz przejscia z ta plcia:) to chyba musi byc dziewczynka skoro sie tak " chowa"

Dziewczyny-pewnie nie uwierzycie ale mialam dzis test glukozy (75)ml i nawet mi posmakowala (z poloweczka cytryny). Taka slodka oranzadka- dziwilam sie ze pielegniarka zabronila mi wachac i myslec o tym jakie to nie dobre. Zaoferowalabym sie wypic i za was...ale z racji tego ze jestem jedna z koncowych marcjanek- pewnie na nic sie nie przyda ta moja "pomoc"
teraz zostalo mi tylko czekac na wyniki
PS. dzieki mojej ciazowej pamieci- zapomnialam dzis pobrac mocz do badania :/ przypomnialam sobie rano po porannej toalecie ( plus 2 nocne) i niestety nic juz z siebie niewycisnelam do pojemniczka

tulip Ty dobra duszo faktycznie my już po glukozie;-)
ja ładnie wypiłam, zrobiłam badanie, ładnie zwróciłam i blilansik na 0:-D

Cornellka, dobrze, że wszystko w porządku i że w końcu COŚ wiesz na temat płci :-) a jak dzidzia jest mała to ma jeszcze miejsce i czas, żeby się przekręcić

Madzik, gratuluję dobrych wieści! Ale z tą szkołą rodzenia i oddychaniem to żartowałaś, prawda? :confused:

Tulip, trzymam kciuki za wyniki

Vetka, a jakie jest Twoje zdanie na temat próżnociągu, czy kleszczy? Czy to są W PEŁNI bezpieczne metody?
Bo obawiam się, że ze względu na niewielkie zwyrodnienie siatkówki i poważne zagrożenie jaskrą mogę dostać wskazanie nie do cc, a właśnie do wspomagania kleszczami lub próżnociągiem. Tymczasem tylko w rodzinie w miarę bliskiej mam 2 przypadki porażenia i zaburzeń neurologicznych, co ma związek z użyciem kleszczy i vacuum właśnie.
I tak myślę, że jeżeli moja okulistka nie będzie się potrafiła w końcu określić, czy ja powinnam mieć cc, czy rodzić sn i dla bezpieczeństwa (czyjego?) zaleci wspomaganie mechaniczne, to ja stanę na rzęsach, ale doprowadzę do cc! Jakoś mniej ryzykowne dla dziecka mi się to wydaje.

A swoją drogą zaintrygowałaś mnie predyspozycjami do ułożenia pośladkowego dziecka. Moja gwiazda nadal nożyskami na dola majta, ja jestem z porodu pośladkowego, siostra mojej mamy miała syna ułożonego pośladkowo, mała mojej siostry też się dupcią do świata wypięła. Może coś w tym jest? Tyle, że Stellka to jeszcze chyba ma masę czasu na obrót :-)

Pytanie czy zaburzena neurologiczne nie sa skutkiem niedotlenienia i przedłużającego sie porodu, który taki musiał być skoro były w użyciu kleszcze lub vaccum. Prawidłowo załozone klaszcze czy vaccum nie są przyczyną uszkodzeń u płodu. Ale porody wspomagane sa właśnie gdy poród sie przedłuża, dziecko się poddusza i tętno spada i stąd opinia że to własnie te metody sa odpowiedzialne za zaburzenia neurologiczne u dzieci.
Jaskra jest bezwzględnym wskazaniem do cc, a wada wzroku nijak się ma do wskazań do cc. Ja mam -3,0 ale mam zwyrodninie sitkówki i miałam już częściowe jej odklejenie. Bosonózko - ja bym pokusiła się o konsultację u innego okulisty.
A jesli miałas aż tyle ulożen posladkowych u kobiet w bliskiej rodzinie to właśnie jest mozliwe że były one uwarunkowane budową miednicy.
Pastelko- 17 lat to duuuuuużżżżeeeeeee doswiadczenie.

Ostatnia edycja:
reklama
My juz po ostatniej wizycie u ginekologa............:tak::tak:

Dziewczynki maja teraz po 1800g z różnica ok20g miedzy sobą:) Lekarz się ciut zmartwił ze nie są już ponad normę jak to było do tej pory...ze ciąża wychodziła na tydzień starsza- kazał nam więcej jeść: często w małych ilościach:) Wiec zaraz po wizycie był kierunek-> sklep spożywczy i koszyk wypchany sokami i owocami:):biggrin2:
Zapadła decyzja o szpitalu w którym mamy się zjawić 24 stycznia. Akurat mój gin będzie po urlopie i wypoczęty hi hi:-D. Poleżymy min.tydz na patologi- porobimy wszystkie badania a dostaną dziewczynki zastrzyk na rozwój płucek:)
Także trzymajcie teraz kciuki żebyśmy jeszcze wytrzymały te 20 dni:):):-D;-):tak:

Do góry