reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania,wyniki,zdjęcia USG)

Bosonóżka - w 1 ciąży byłam na konsultacji okulistycznej, /miałam nadzieję na cc/ bo jestem krótkowidzem, ale okulista ostudził moje zapały i powiedział, że jakbym miała powyżej -7 to może dał by mi skierowanie, a tak mam rodzic naturalnie... Ale cieszę się, że nie dał mi skierowania na cc.
Bosonóżka- jezeli w ciazy Ci sie wzrok nie pogarsza to nie bedzi epewnie podstaw do cc. Ja mam -5 i podczas ciazy wzrok pozostal na swoim miejscu wiec okulista powiedzial ze nic to nie zagraza. Co do kleszczy to nie bede straszyc....
Dziewczyny, to jest tak, że wskazaniem okulistycznym do cc nie musi być wysoka, bądź pogłębiająca się wada w dioptriach (że np. od -/+ 7), ale przede wszystkim stan siatkówki. A u mnie mimo niewielkiej wady (-2,5) siatkówka jest już zdegenerowana na brzegach. Dodatkowo mam podwyższone sporo ciśnienie w oczkach, zwłaszcza w lewym + silne predyspozycje rodzinne do jaskry. I moja okulistka chyba czuje, że coś jest nie do końca tak z moimi oczami, ale zupełnie jakby się bała zadecydować w którąkolwiek stronę z porodem i przyjąć odpowiedzialność. Na 2 ostatnich wizytach, jak już kiedyś opowiadałam, usłyszałam, że W ZASADZIE mogę rodzić sn. A jak ją zapytałam, czy "w zasadzie" to znaczy "na pewno", to odpowiedziała, że to znaczy "w zasadzie", wrrrr!!!
Mocowo wzrok mi się raczej nie pogorszył, niestety zaczęłam widzieć śliczne tęczowe obwódki - takie halo, wokół źródeł światła. A to jest niezafajny objaw. I właśnie usiłuję się umówić do innego dobrego lekarza-okulisty, bo moja może do leczenia jest dobra, ale do poradzenia mi i przyjęcia jakiejkolwiek odpowiedzialności za swoje słowa i decyzje - już niekoniecznie :no::wściekła/y:.

reklama
Bosa moja okulistka po badaniu dna oka uznała, że nie mam naruszonej siatkówki i nic się nie odkleja, więc nie ma wskazań okulistycznych do cc. No ale to co ty u siebie opisujesz, to chyba już powinno być. Tak przynajmniej zrozumiałam z wywodu mojej lekarki. Powiedziała, że gdyby cokolwiek wskazywało, że siatkówka może się odkleić od razu dałaby zaświadczenia. Na twoim miejscu faktycznie skonsultowałabym to z innym lekarzem.

wlasnie wrocilam z usg i najprawdopodobnie to dziewczynka ale jeszcze nie jest pewne na 100% jest zdrowiutkie i dosc malutkie i przesunal sie termin na 9 marzec ale zobaczymy kiedy sie urodzi:)niestety nie przekrecilo sie jeszcze wiec narazie czeka mnie cc zobaczymy za miesiac jeszcze

reklama
Dziewczynki muszę się z Wami podzielić emocjami po dzisiejszej wizycie:tak:

Moja gwiazda waży ok 1 kg czyli wreszcie tyle co inne Marcowiątka bo już się zaczynałam martwić. Nadal jest dziewczynką, jest dobrze odżywiona i mam wystarczająco wód płodowych ( w 1 ciąży małowodzie) - kilkanaście razy w ciągu dnia czuję ruchy z tego powodu + temperament dziecka;-)
Co do porodu to straaaach...czekamy do termiu - 29 marzec (pewnie ostatnia będę:sorry:) i jeżeli nie zacznie się samo to cc. Czyli sn jest możliwy....dlatego w pośpiechu szkoły rodzenia szukam bo zapomniałam jak się oddycha.
Wywoływania już nie będzie, 10 h męczarni też nie (jjeżeli nie będzie widocznych predyspozycji to cc bo nie mogę wspomagaczy dostać) więc w zasadzie mi ulżyło:tak:

dziękuję, że mogłam się tym podzielić

Do góry