reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania,wyniki,zdjęcia USG)

rany boskie jak tak czytam o tym przewracaniu dzieci jeszcze w brzuchy skakaniu po brzuchach i innych cudach niewiadach to mnie sie autentycznie robi słabo:szok::szok:

oby zadna z nas podobnych zdarzeń nie doswiadczyła:no::no:

reklama
My po kolejnej wizycie:) wyniki tarczycy w normie i oby tak dalej;)puls mała ma ksiazkowy,szyjka i macica ok,wielkosc macicy odpowiadajaca 32tyg.
Jesli chodzi o twardnienie brzucha i skurcze to moga zdarzac sie nawet kilkanascie razy dziennie ale jesli do tego dochodzi bol i nospa nie pomaga to pakowac sie i do szpitala.
Mam tez liczyc ruch np wieczorem przez dwie godziny powinnam miec co najmniej 6 ruchow;)
Oczywiscie dalej brac zelazo i jeszcze dostałam magnez na dretwienia i skurcze.
I najlepsza wiadomosc na koniec,w prezencie noworocznym mała obrociła sie głowka do dołu;)oby juz tak została.

...
Pastela-metody manualne na ten moment sa przeciwskazane z powodu zagrożenia dla płodu, mniej niebezpieczne dla płou jest vaccum czyli próżnociąg a nawet kleszcze
Vetka - bardzo proszę możesz rozwinąć? Ja na słowo próżnociąg czy kleszcze dostaję dreszczy :( /mam pacjentow z mpdz po tych instrumentach/ czyli takie kładzenie się lekarza też może być niebezpieczne?

Olcia- gratuluje dobrych wyników no i córcia prezent mamusi zrobiłsa super oby juz tak królewna została;-)

powiedz mi co ci jeszcze o tych skurczach powiedział bo nie wiem czy masz tak jak ja ze cie strasznie sciska na dole i mam wrazenie ze młody ma juz głowe prawie u wyscia bo nawet usiąść na wprost nie moge bo az mnie boli,i pozycja pólleżaca wskazana u mnie

Vetka - bardzo proszę możesz rozwinąć? Ja na słowo próżnociąg czy kleszcze dostaję dreszczy :( /mam pacjentow z mpdz po tych instrumentach/ czyli takie kładzenie się lekarza też może być niebezpieczne?
Dokładnie tak. Na ten moment nie wolno kłaść się na położnicę, wyduszać jej dziecka, naduszać brzucha rekami czy prześcieradłami. W razie braku postepu porodu gdy dziecko jest już w kanale rodnym należy użyć instrumentarium lub jesli jest to jeszcze mozliwe zdecydować o cc (przy określonym zaawansowaniu porodu cc jest niemozliwe, gdy dziecko jest "za dalego" w drogach rodnych). W czasie metod manualnych może dojść do uszkodzenia mózgu dziecka czy nadnerczy.
Ale starsi stażem lekarze (tacy z 15-20 letnim starzem) stosują metody manualne, bo stosowali je latami, a młodzi juz ich nie potrafią. Dlatego tez wzrasta ilość cc. Młodzi czasem wolą cc niż załozyc vaccum czy klaszcze.
Tyle teorii popartej ksiązkami medycznym

Pinus ja to mam tez bole krocza tak jakby nawyrezone miesnia były i kazdy ruch przy spaniu czy zmiana pozycji np z lezenia na siad to mega wyczyn u mnie i czesm tez czuje ten bol jak chodze i jesli chodzi o te bole to nic na nie nie powiedział bo to nie jest w pochwie czy macicy,po prostu tak moze byc(ja tez mysle ze to od ciagniecia przez psa bo musze sie zapierac;))
A jesli chodzi o bole dołu brzucha i efekt kamienia albo ciagniecia od srodka to powiedział ze poki nie ma boli to moze tak byc nawet kilkanascie razy dziennie i łykac wtedy nospe nawet 6razy na dobe ale jak juz bedzie bolec i tabsy nie pomoga to pakowac sie i do szpitala bo po 30tyg to juz moze byc niebezpieczne.aaaaaa i jeszcze oczywiscie duzo lezec i odpoczywac bo mnie to juz dzis złapało nawet po 10minutach spacerku na kolejke.

reklama
Vetka, ja tylko chce powiedziec, ze bardzo sie ciesze, ze tutaj jestes i mozesz nam odpowiadac na wszelkie pytania w taki bardziej 'techniczny' sposob.

Do góry