reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

ja też powoli kończę duphaston - gin kazał mi tylko dokończyc opakowanie, a tabletek mam jeszcze na tydzień ; poza tym kazał mi odstawić kwas foliowy i łykać zestaw witamin dla kobiet w ciąży; zamówiłam sobie Prenatal Complex i czekam na przesyłkę; wcześniej kupiłam w aptece Femibion od 13tc(dawniej Feminatal 400), ale teraz żałuję, bo przepłaciłam jak cholera w porównaniu z Prenatalem, który nie dość, że tańszy, to i skład ma o niebo bogatszy niż Feminatal, który nie ma żelaza, magnezu i wielu, wielu innych . Zostawiam go na III trymestr, bo ma kwas DHA potrzebny wtedy dziecku do rozwoju mózgu, wzroku itd. Na razie czekam na ten Prenatal i będę go łykać. Tylko trochę mnie dziwi, że gin kazał mi odstawic kwas foliowy, a jest on w każdym zestawie ciążowych witamin!

reklama
Kazał Ci odstawić, żebyś nie przegięła z ilością ;-)
Ja łykam Feminatal N i mam w nim żelazo i magnez...
A widzisz, pewnie dlatego :-)

Ale ten feminatal, ktory bierzesz jest do końca I trymestru, później stosuje się Feminatal 400 Metafolin (na opakowaniu jest zaznaczone: dla kobiet od 13 tc i karmiących piersią) - teraz zmienił on nazwę na Femibion i w nim już tych składników niestety nie ma.

Dagamit, cenowo wychodzą podobnie, bo feminatalu bierzesz 1 tabletkę a prenatalu 2 dziennie.
Femintal n jest na całą ciążę, chyba, że ktoś np. nie je ryb, to może sobie po 13 tyg kupić ten z dha

Ostatnia edycja:
Zgadza się, ale kiedy porównujesz Feminatal N z Prenatalem Complex. Bo już ten Feminatal 400 z DHA, który ja kupiłam, kosztuje ponad 50zł/miesiąc! Kosmos! Chyba zostawię go sobie na ostatni miesiąc :-D

A, no i jeśli chodzi o skład, to rownież ja obstaję przy Prenatalu - 28 skladników (Feminatal 18).

Ostatnia edycja:
Ja łykałam Metafolin 800. Skończył mi się tydzień temu, więc dobieram przez ten tydzień folik. Od środy pewnie będę brała prenatal, bo został mi jeszcze z poprzedniej ciąży, więc póki co, wybiorę co mam a później się zastanowię czy zmienię witaminy.

uściślając:
Feminatal N
Kwas foliowy 0,8 mg B-karoten 3mg Witamina B1 1,5 mg Witamina B2 1,6 mg Witamina B6 2,2 mg Witamina B12 2,2 mcg Biotyna 100 mcg Witamina PP (niacyna) 20 mg Kwas pantotenowy 10 mg Witamina C 180 mg Witamina D 400 j.m. Witamina E 12 mg Jod 150 mcg Magnez 70 mg Żelazo 28 mg Cynk 15 mg Miedź 1 mg Mangan 1 mg
Prenatal Complex
- imbir w postaci ekstraktu 20:1 (łagodzi poranne mdłosci) - 600mg
- wapń - 300mg
- magnez - 150mg
- wit.C - 60mg
- żurawina - 30mg
- żelazo - 14mg
- cholina - 10mg
- inozytol - 10mg
- olejek miętowy - 10mg
- wit.E - 10mg
- niacyna - 10mg