reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

Ale możan wrocic do prztulanek,podobno bezpiecznymokresem jest ostatni trymestr,ale nie wiem jak to wyglada w praktyce;-)

sytuacja wygląda tak, że do 12 tyg jak są wskazania (przodujące łożysko, wczesniejsze poronienia, słaba ciąża, skurcze i in.) to należałoby się powstrzymać, potem jak gin pozwoli to do 20 tc można bez zabezpieczenia, a po 20 koniecznie z gumką, bo w nasieniu są prostaglandyny wywołujące skurcze i poród; często jak ciąża jest przenoszona i chce się właśnie wywołać porod, to zalecane jest przytulanko - podobno pomaga

reklama
Ach te teściowe ;-) Moja przyszła mi nie daje różowych prezentów, poznała mnie za dobrze ;-) Ale jak będzie dziewczynka, pewnie się nie oprze ;-)
Wiesz pewnie jak ja będę miała córeczkę to różowe ciuszki będą. Ale wszystko ze smakiem i umiarem. Napewno nie ubiore małej od stóp do głów w róż. Co za dużo to niezdrowo :D

melody ja ma 23 lata wiec nie mam zadnych przesłanej do genetycznego , ale robię dla własnego spokoju no i chce dzidzie zobaczyć w 3d :)
ale tak już po 30 to niektórzy lekarze nawet mówią, że powinno się je zrobić :)

szefowa męża była koło 40 w ciąży i miała nie dość z usg genetyczne pappa to jeszcze amniopunkcje?

jestem, maluch nie dał mi znowu spokoju ;) wróciłam dość późno, odgrzałam obiad dla męża i siebie, zrobiłam kanapki dla niego do pracy, później szybki prysznic i lulu (nie obyło się bez pawi na dobranoc, jak zwykle)

Ale dość tego, zaczynam o maluszku pisać :D fałd karkowy jest w normie, widoczna kość nosowa, żołądek, nerki, pęcherz, czterojamowe serduszko, wszystko co powinno mieć maleństwo, to ma, wszystko, co powinno się pozamykać się pozamykało :) i kanał kręgowy i pierścień pępkowy.

A teraz najlepsze :D maluch ma 6,33 cm, od główki do pupy, plus nóżki około 1,5 cm, :D paluszki u rączek i nóżek, średnica główki 2 cm. z USG wyszło 13t1d. a przecież z OM jest o tydzień młodsze :D rośnie nam jak na drożdżach, bo ma po kim ;) Tak fikało, że ledwie dało się zmierzyć ;) a co mi tam grzebią w domku i podglądają ;P Oboje jesteśmy do szaleństwa zakochani w naszym szkrabie :D

Znowu kupiliśmy kolejny ciuszek, tym razem maleńkie body z krótkim rękawkiem, bo przecież późną wiosną do nas zawita i całe lato przed nami :)

Tatuś o mało nie zemdlał, nie wiem, jak dojechaliśmy 30 km do domu. Jeszcze dzisiaj rano przed wyjściem do pracy opowiadał wrażenia, zrobił ksero wydruku i zaniósł do pracy, żeby się pochwalić :D Jak na niego wczoraj patrzyłam to miałam wrażenie, że się za chwilę popłacze :)

agabre to fantastyczne wiadomości! i wielki ten Twój maluch - masz ciążę starszą ode mnie o 1 dzień, a mój miał we wtorek 5cm! nieźle się Twój rozpędził :-)

Jak tak dalej pójdzie, to urodzę od razu półroczne dziecko ;) ale serio, to na pierwszym USG było mniejsze niż powinno a teraz tak wystartowało :)

Dagamit, wczoraj była środa, więc tylko 2 dni różnicy między Twoim badaniem a moim. Ja podejrzewam u siebie sporo wcześniejszą owulację, bo w 15 d.c. nie było pęcherzyka ani żadnego śladu po owulce, wszystko musiało się ładnie już wchłonąć i dlatego maluszek może być "starszy" o kilka dni :)

reklama
Jak tak dalej pójdzie, to urodzę od razu półroczne dziecko ;) ale serio, to na pierwszym USG było mniejsze niż powinno a teraz tak wystartowało :)

Dagamit, wczoraj była środa, więc tylko 2 dni różnicy między Twoim badaniem a moim. Ja podejrzewam u siebie sporo wcześniejszą owulację, bo w 15 d.c. nie było pęcherzyka ani żadnego śladu po owulce, wszystko musiało się ładnie już wchłonąć i dlatego maluszek może być "starszy" o kilka dni :)
Tak naprawdę to te wymiary nie muszą na tym etapie jeszcze niczego wskazywać - możesz urodzić normalnie w terminie, możesz przed, możesz po. Dzidziuś rozwija się w swoim tempie i dopóki nie ma znaczącej różnicy w usg i OM (gin mi mówił o ponad 10 dniach), to wszystko jest ok. Mój jest zawsze, od pierwszego usg o 2-3 dni mniejszy niż OM, Twój się rozpędził, ale najważniejsze, że są zdrowiutkie!!! Teraz gin mi powiedział, że to już było ostatnie usg kiedy mierzy mi dzidzię od głowy do pupy - potem już tak się nie mierzy. Nie dopytałam jak, ale podejrzewam że całe dziecko, razem z nogami. Ale to za 4 tyg. A Ty kiedy masz następną wizytę?

Do góry