reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

Ale możan wrocic do prztulanek,podobno bezpiecznymokresem jest ostatni trymestr,ale nie wiem jak to wyglada w praktyce;-)

sytuacja wygląda tak, że do 12 tyg jak są wskazania (przodujące łożysko, wczesniejsze poronienia, słaba ciąża, skurcze i in.) to należałoby się powstrzymać, potem jak gin pozwoli to do 20 tc można bez zabezpieczenia, a po 20 koniecznie z gumką, bo w nasieniu są prostaglandyny wywołujące skurcze i poród; często jak ciąża jest przenoszona i chce się właśnie wywołać porod, to zalecane jest przytulanko - podobno pomaga

reklama
Ach te teściowe ;-) Moja przyszła mi nie daje różowych prezentów, poznała mnie za dobrze ;-) Ale jak będzie dziewczynka, pewnie się nie oprze ;-)
Wiesz pewnie jak ja będę miała córeczkę to różowe ciuszki będą. Ale wszystko ze smakiem i umiarem. Napewno nie ubiore małej od stóp do głów w róż. Co za dużo to niezdrowo :D

melody ja ma 23 lata wiec nie mam zadnych przesłanej do genetycznego , ale robię dla własnego spokoju no i chce dzidzie zobaczyć w 3d :)
ale tak już po 30 to niektórzy lekarze nawet mówią, że powinno się je zrobić :)

szefowa męża była koło 40 w ciąży i miała nie dość z usg genetyczne pappa to jeszcze amniopunkcje?

jestem, maluch nie dał mi znowu spokoju ;) wróciłam dość późno, odgrzałam obiad dla męża i siebie, zrobiłam kanapki dla niego do pracy, później szybki prysznic i lulu (nie obyło się bez pawi na dobranoc, jak zwykle)

Ale dość tego, zaczynam o maluszku pisać :D fałd karkowy jest w normie, widoczna kość nosowa, żołądek, nerki, pęcherz, czterojamowe serduszko, wszystko co powinno mieć maleństwo, to ma, wszystko, co powinno się pozamykać się pozamykało :) i kanał kręgowy i pierścień pępkowy.

A teraz najlepsze :D maluch ma 6,33 cm, od główki do pupy, plus nóżki około 1,5 cm, :D paluszki u rączek i nóżek, średnica główki 2 cm. z USG wyszło 13t1d. a przecież z OM jest o tydzień młodsze :D rośnie nam jak na drożdżach, bo ma po kim ;) Tak fikało, że ledwie dało się zmierzyć ;) a co mi tam grzebią w domku i podglądają ;P Oboje jesteśmy do szaleństwa zakochani w naszym szkrabie :D

Znowu kupiliśmy kolejny ciuszek, tym razem maleńkie body z krótkim rękawkiem, bo przecież późną wiosną do nas zawita i całe lato przed nami :)

Tatuś o mało nie zemdlał, nie wiem, jak dojechaliśmy 30 km do domu. Jeszcze dzisiaj rano przed wyjściem do pracy opowiadał wrażenia, zrobił ksero wydruku i zaniósł do pracy, żeby się pochwalić :D Jak na niego wczoraj patrzyłam to miałam wrażenie, że się za chwilę popłacze :)

agabre to fantastyczne wiadomości! i wielki ten Twój maluch - masz ciążę starszą ode mnie o 1 dzień, a mój miał we wtorek 5cm! nieźle się Twój rozpędził :-)

Jak tak dalej pójdzie, to urodzę od razu półroczne dziecko ;) ale serio, to na pierwszym USG było mniejsze niż powinno a teraz tak wystartowało :)

Dagamit, wczoraj była środa, więc tylko 2 dni różnicy między Twoim badaniem a moim. Ja podejrzewam u siebie sporo wcześniejszą owulację, bo w 15 d.c. nie było pęcherzyka ani żadnego śladu po owulce, wszystko musiało się ładnie już wchłonąć i dlatego maluszek może być "starszy" o kilka dni :)

reklama
Jak tak dalej pójdzie, to urodzę od razu półroczne dziecko ;) ale serio, to na pierwszym USG było mniejsze niż powinno a teraz tak wystartowało :)

Dagamit, wczoraj była środa, więc tylko 2 dni różnicy między Twoim badaniem a moim. Ja podejrzewam u siebie sporo wcześniejszą owulację, bo w 15 d.c. nie było pęcherzyka ani żadnego śladu po owulce, wszystko musiało się ładnie już wchłonąć i dlatego maluszek może być "starszy" o kilka dni :)
Tak naprawdę to te wymiary nie muszą na tym etapie jeszcze niczego wskazywać - możesz urodzić normalnie w terminie, możesz przed, możesz po. Dzidziuś rozwija się w swoim tempie i dopóki nie ma znaczącej różnicy w usg i OM (gin mi mówił o ponad 10 dniach), to wszystko jest ok. Mój jest zawsze, od pierwszego usg o 2-3 dni mniejszy niż OM, Twój się rozpędził, ale najważniejsze, że są zdrowiutkie!!! Teraz gin mi powiedział, że to już było ostatnie usg kiedy mierzy mi dzidzię od głowy do pupy - potem już tak się nie mierzy. Nie dopytałam jak, ale podejrzewam że całe dziecko, razem z nogami. Ale to za 4 tyg. A Ty kiedy masz następną wizytę?

Do góry