reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

reklama
Wczoraj pierwszy raz widziałam maluszka:) Na wcześniejszym badaniu widać było tylko pęcherzyk.

Miał 16mm i bijące serduszko. Już nie mogę się doczekać kolejnego USG:)))))

Ja mam dziś o 17:20 drugie usg... :) Ostatnio jakoś nie czuję się, jakbym była w ciąży, "zapominam" o tym - więc bardzo chcę zobaczyć mojego Fasolka...

ja-zolza jeśli już widziałaś malucha na pierwszym usg to czy nie powinnaś poczekać do 12 tyg. z drugim badaniem? Podobno to ważne aby mieć usg dokładnie w 12 tyg a Ty przecież nie nie pójdziesz tydzień później na trzecie..

ja-zolza jeśli już widziałaś malucha na pierwszym usg to czy nie powinnaś poczekać do 12 tyg. z drugim badaniem? Podobno to ważne aby mieć usg dokładnie w 12 tyg a Ty przecież nie nie pójdziesz tydzień później na trzecie..

Masz rację, nie wiem, co powie gin od usg. Chciał mnie zobaczyć w 12tc, ale moja gin prowadząca ma inaczej policzone i wg niej to właśnie ten termin. Cóż, pójdę i zobaczymy.

Hej dziewczynki:)

Odnosnie testu pappa to robiłam go w pierwszej ciąży i teraz tez zrobie.. za 2 tygodnie.. poniewaz ten test wykonuje sie miedzy 11 a 13 tc.
wypytałam lekarza o szczegóły... i już wam mówie jak to wygląda...

Najpierw robi się usg by wykluczyć wszelkie wady płodu... bada przeźierność karkową oraz kość nosową.. co jest bardzo ważne!! Takie usg musi przeprowadzić specjalista od testu papa.. czyli lekarz przeszkolony pod tym kątem, mający certyfikat ( aktulany) zwykły ginekolog też może takie usg zrobić... ale!!! Gdyby się okazało że coś w usg jest nie tak i badanie z krwi wychodzi nie dobrze... to ten 3 etap czyli badania inwazyjne mamy refundowane bez względu na to czy mamy 20 czy 30 lat. pod warunkiem że usg wykonywał właśnie lekarz ginekolog ze specjalizacją.. zwykły ginek nie da skierowania na dalsze leczenie płodu na nfz.. . a koszt tego leczenia jest 100 razy droższy niż samo wykonanie testu papa.. tyle się dowiedziałam od mojego ginekologa na ostatniej wizycie:) mam nadzieję że jasno się wyraziłam jakby co to śiało pytajcie...

Ps.. powiem wam że to badanie miałam robione w 2007 roku... samo usg było czymś fascynującym... 20 minut oglądania dzidzusia jak puszcza bańki buzią i jak sie za główkę łapie... coś wspaniałego. No i trafiliśmy na takiego lekarza... że już w 13 tc nam powiedział że po budowie dziecka i po grubości kości może powiedzieć że na 50 % będzie syn... i faktycznie miał rację:):):) miłej nocki wam zycze.. bo sama cos zasnac nie moge:)

my będziemy mieć za tydzień usg i pappa :) a dużo tej krwi pobierają? czy standardowo?

dzastina przepraszam bardzo ale strasznie się uśmiałam, jak napisałaś, że lekarz powiedział, że na 50 % syn..bo tak mi przyszło do głowy - no co za jasnowidz przyszłość może przepowiadać (50 % syn lub 50 % córka) hihi :)

reklama
Ironia krwi standardowo spuszczaja:)

hehehe wiesz? ze nie pomyslałam nawet???? 50 na 50 to faktyczie duzo hehehe... ale mu sie udało szczelic :):)
jejku jak ci zazdroszcze ze ty juz niedługo mozesz doswiadczyc tego wspaniałego usg... ja jeszcze musze czekac... no ale mam nadzieje ze czas szybko zleci:)

Do góry