reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

no właśnie, tym bardziej, że taka karta jest potrzebna! np. w razie hospitalizacji, albo ja np. musiałam dołączyć ksero karty do podania o indywidualną organizację studiów. Przecież dla urzędów to tak naprawdę jedyny dowód na to , że jesteśmy w ciąży!

reklama
agabre, ale założenie takiej karty nie kosztuje ich majątek- dostają je za darmo przecież od producentów witamin ciążowych ( np. moja karta reklamuje prenatal:))

nie wiem, dlaczego tak się lekarze asekurują, tez chciałabym mieć kartę, bo cokolwiek się stanie, zemdleję w sklepie czy źle stanę na schodach i skręcę nogę w kostce nie mam żadnego dokumentu potwierdzającego ciążę. Nawet zaświadczenia do pracy nie dostałam, nie mam niczego poza zwolnieniem lekarskim i wydrukiem USG z opisem.

eee....mi się wydaje, że jednak lenistwo. Założenie karty to chwila, a lekarka mi mówiła, że powinnam ja nosic przy sobie w razie jakiegoś wypadku. To w pierwszym trymestrze moje malenstwo nie zasługuje na pomoc? Trochę to dziwne...

Już od niejednej osoby słyszałam, że czeka się do końca pierwszego trymestru. Nie wiem, dlaczego tak jest, ale tak funkcjonuje.

Ja dostałam kartę z Zosią w 7 tc gdy ginka potwierdziła echo serduszka zarodka:) mojej Zosieńki:)
Dzisiaj natomiast rano wpadłam w ...nie przerażenie ale osłupienie. Nie wiem czy było to plamienie,coś lekko brązowego, nie upławy. No i Zosię pod pachę i biegiem do gina, udało mi się do gabinetu ściągnąć jedną bacię, bo przecież nikt mnie ginekologicznie nie zbada przy małym dziecku. Zrobiła szybkie usg i był widoczny zarodek i słuchałam serduszka i się zakochałam. To uczucie choć już znajome wciąż tak samo mocne i magiczne. Wszystko w środku jest ok, prawdopodobnie się przedźwigałam:(

Izabela a jakie terminy oczekiwania są na żelaznej?
Bo na karowej to załamka, mam na 1 stycznia, na madalińskiego 19 listopada, ale nie znam tego szpitala i nie wiem jakie ma referencje, a nie ukrywam że po porodzie na karowej mam wysokie oczekiwania:)
Antar, do kogo chciałaś się zapisać? Ja dzwoniłam 12/10 a wizytę miałam już 21/10... Dzisiaj byłam już na drugiej, jestem zapisana na USG na 06/12 i na 20/12. Chodzę do prof. Kuczyńskiej-Sicińskiej... W poprzedniej ciąży też chodziłam do niej, ale byłam też pod opieką prof. Czajkowskiego i jego żony Teligi-Czajkowskiej...

Ja po wizycie, wszystkie badania w porządku, cytologia gr. I (już dawno takiej nie miałam). Badanie ginekologiczne też w porządku. Pozostaje mi teraz czekać do usg (06/12) i kolejnej wizyty...

reklama
Dopiero nadrobiłam resztę...

Kartę ciąży miałam założoną na pierwszej wizycie w 5tc. Od razu mnie zważyły, zmierzyły ciśnienie i wpisały wyniki badań.

Dziewczyny, a jak to jest z becikowym? Wiem, wiem, ze to daleko, ale chyba w tej chwili warunkiem otrzymania go jest udokumentowanie, że pierwsza wizyta odbyła się nie póżniej niż w 10tc. Myslałam, ze tym "dowodem" jest własnie karta ciąży, a to nijak się ma do tego co piszecie, że niektórzy lekarze zakładają po I trymestrze...

Chyba, że mam jakieś nieaktualne informację, to prosze o sprostowanie...

Do góry