reklama
traschka
Mama Marysi
Jol ja zawsze robię nie na czczo
traschka
Mama Marysi
Dziewczyny czy mogę pójść ze skierowaniem od prywatnego gina do przychodni zrobić ten test na glukozę? Czy też muszę prywatnie w laboratorium? Mam takie skierowanie na zwykłej kartce ale z pieczątkami gabinetu i lekarza + podpisy czyli chyba skierowanie jest ok. Wiecie coś na ten temat?
forever_young
Niemłoda mama Młodej
Bardzo dziękuję. Z moją szyjką to jest tak - 2 tyg. temu moja prywatna gin badając przez pochwę takim usg w kształcie... dużego wibratora;-) - stwierdziła że 3 cm, dwa dni później gin w szpitalu badając na macanego bo przez żadne usg, że 2 cm. W środę idę prywatnie się pokazać i zobaczę co usłyszę. Tak czy inaczej wolę do szpitala - myślę, że będę w stanie przekonać do mojej koncepcji. Prywatna gin mówiła mi jeszcze, że szyjka może mi się skrócić ok. 28 tyg. czyli za ich pięć.Co do parcia na pęcherz moczowy, to częsty objaw; poprostu jedne z nas częściej robią siku a drugie są w stanie dłużej wytrztmać.
FOREVER twoja szyjka ma 2cm, ale nie doczytałam w jaki sposób była mierzona, bo jeśli w USG przez powłoki brzuszne to ocena nie jest wiarygodna; sens ma ocena przez pochwe; Dobrą wiadomością jest to że minęła połowa ciąży, więc na tym etapie lekarz zaproponuje założenie pessara(powinien tak zrobić); jeśli mogę coś zasugerować to nie zgadzaj się na założenie pessara w gabinecie; koszt w warszawskich gabinetach za 10 min. i kawałek niebieskiej gumki wacha się od 400-600 złotych, a masz prawo poprosić o skierowanie do szpitala. Założenie w szpitalu jest opłacalne jeszcze z innego bo czasem to cudo spełza z szyjki i wtedy jedziesz do szpitala i zakładają jeszcze raz. Ale to gdybanie na przyszłość.
Ja sama jestem z tzw służby zdrowia, ale też nie mam siły do zrozumienia systemu w jakim ona pracuje. Można się kłucić, pisać skargi ale to zupełnie nic nie daje, każdy robi jak mu wygodnie, taka spychoterapia.
Jeśli mogę w czymś pomóc, to pisz. Gratuluję CÓRCI.
Ja też pracuję w branży, którą nie do końca rozumiem, więc wiem co czujesz.
A co do parcia na pęcherz to zaobserwowałam, że jak mi się już tak bardzo bardzo chce to mnie po prostu kłuje w lewym czy też prawym boku. Po skorzystaniu z toalety dolegliwość przechodzi.
Młoda to na moje zamówienie choć nie wierzyłam, że zostanie zrealizowane mając na względzie moje problemy
Gosiaczek.81
Fanka BB :)
Uff i ja dziś juz także po badaniach krwi oraz wizycie okulistycznej, jeszcze troche gorzej widzę po badaniu dna oka i ciśnienia - ale na szczęście wszystko dobrze :-)
a za tydzień obciążenie glukozą i mocz
co do dł szyjki to 3 cm mam
a za tydzień obciążenie glukozą i mocz
co do dł szyjki to 3 cm mam
reklama
Silva z tego co się zorientowałam korzystamy z tego samego CM, tutaj nie musisz kupować glukozy, ja ją dostałam w gabinecie zabiegowym. Ohydnie słodka jest ale do przeżycia. Na szczęście cukrzyca mi nie grozi, na czczo miałam 79 mg/dl, a po godzinie 121mg/dl. Ufff, chociaż tyle dobrze :-)
Dzięki za info Saffi. Ja chodzę do CM Damiana i czasem badania robię w CM Puławska, bo mają podpisaną umowę z Damianem więc nie wiem, do którego CM Ty chodzisz, ale pewnie do CM Puławska w Piasecznie?
Ja się tam właśnie zapisałam do szkoły rodzenia - fajnie, bo mają zajęcia w weekend więc ze względu na pracę mojego M, to dla nas idealne rozwiązanie Zajęcia się zaczynają 19.02. Już nie mogę się doczekać!!!