reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

reklama
Hej dziewuszki!
Mam malutkie pytanko, może dla niektórych trochę głupie ale jak i kiedy powinno sprawdzać się szyjkę, bo podczas usg nie otrzymałam takiej informacji a moja ginka nie badała mnie przez 3 ostatnie wizyty. Czy jest jakieś wskazanie do sprawdzania jej długości jeśli ja czuję się ok?

Dla mnie to wszystko zabobony, zarówno wygląd zewnętrzny kobiety w czasie ciąży, jak i kwestia tego czy dziecko bardziej, czy mniej kopie...
podpisuje się pod tym obiema rękami - takie sobie gadanie, ot i tyle;-)tak samo jak z kształtem brzucha - w obu ciążach dokładnie taka sama piłeczka (teraz ciut większa), a pierwsza była dziewczynka, a teraz chłopczyk; a tez wszyscy gadali jak to ładnie wygladam i że na pewno będzie chłopiec (w 1 ciąży);

Gosiaczek - fantastyczne wieści!:-)

blondplatyna - jak dla mnie to dziwne że na tym etapie ciąży ginka nie bada szyjki na kazdej wizycie, mimo dobrego samopoczucia; w ciąży z Ninką dostalam przedwczesnych skurczów, których wcale nie czulam, więc samopoczucie było fantastyczne, a podczas takiego zwykłego badania okazało się, że przez 3 tyg. szyjka znacznie (za bardzo jak na ten etap) się skróciła;

Ostatnia edycja:
iza czyli są jeszcze dobrzy ludzie:-)
a to jak jest dziewczynka to ruchy są słabsze?nie wiedziałam,to już od łona matki jesteśmy delikatniejsze?:-D

Powiem Ci, że to moja czwarta ciąża i jest zupełnie inna od poprzednich - w dwóch pierwszych był chłopak, w trzeciej niestety nie wiem, ale gdybam sobie jedynie, że też chłopak, bo wieczorami byłam panięta i wciąż głodna. W obecnej ciąży - ani nadmiernego apetytu nie miałam, ruchy poczułam później niż z Igorem, no i mam więcej energii... Poza tym po usg widać, że Mała rośnie jakby w swoim tempie a chłopcy wyprzedzali swój wiek :-) Może to zbieg okoliczności, ale wymyśliłam sobie taką teorię, że dziewczynki są mniejsze, drobniejsze i w brzuszkach jest tak samo :-)

Zebra - chyba załapałam :-) To jak z moim prywatnym ginekologiem - dał mi skierowanie na połówkowe usg jeszcze w grudniu, dopiero później dostałam skierowanie na takie usg od swojej ginki z Żelaznej. Wykorzystałam to jej skierowanie na usg połówkowe a to od prywatnego przesunęłam o miesiąc później - czyli idę 10.02 :-) Jeśli faktycznie ginka skieruje mnie na kolejne usg dopiero w 30tc, to zapewne pojadę jeszcze prywatnie do lekarza i poproszę o jeszcze jedno skierowanie na dodatkowe usg - u niego z niczym nie ma problemu :-) Wtedy wybiorę sobie może badanie na Chmielnej, bo tam w LuxMedzie mają dobry sprzęt.
Jeśli pytasz o glukozę 50g to wyniki będą w karcie, czyli dowiem się w przyszłą środę. 20.11. jak robiłam obiążenie 75g to wyniki miałam takie:
glukoza przed wypiciem 74 mg/dl
glukoza po 2 godzinach 54 mg/dl.

Dzastina - życzę Ci córeczki do parki :-) jednak z moją cerą nic się nie porobiło - tzn nadal "ładna" :-) A z tymi ruchami to jak na pisałam Justynce - teraz czułam je później niż w ciąży z Igorem i na początku mnie to martwiło.

Andariel no i właśnie to mnie martwi bo sama nie wiem czy gince nie chcę się mnie badać czy poprostu jest niekompetenta jak na prowadzenie ciąży, ale to i tak na jedno wychodzi.

witam sie wieczornie...juz po usg polowkowym, synus wyglada zdrowo i wazy pol kilograma wiec chlop jak dab hheheeeeeeeh
siusior(jak to lekarz powiedzial): " i to jaki!!!!". jestem spokojna, szczesliwa i mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze a szyjka taka dluga ze moglabym kilka ciezarnych obdarowac:)

witam sie wieczornie...juz po usg polowkowym, synus wyglada zdrowo i wazy pol kilograma wiec chlop jak dab hheheeeeeeeh
siusior(jak to lekarz powiedzial): " i to jaki!!!!". jestem spokojna, szczesliwa i mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze a szyjka taka dluga ze moglabym kilka ciezarnych obdarowac:)
super wieści! i śliczną masz córeczkę (fota w podpisie):tak:

reklama
Hej dziewuszki!
Mam malutkie pytanko, może dla niektórych trochę głupie ale jak i kiedy powinno sprawdzać się szyjkę, bo podczas usg nie otrzymałam takiej informacji a moja ginka nie badała mnie przez 3 ostatnie wizyty. Czy jest jakieś wskazanie do sprawdzania jej długości jeśli ja czuję się ok?

Dla mnie to dziwne . Nie ma żadnych dolegliwości przy skracaniu szyjki,......chyba.....bynamniej ja takich nie miałam.
Jesli chodzisz do ginekologa to dziwie sie że nie bada Cie ginekologicznie.A kiedy miałaś usg?Napewno na nim mialas sprawdzana szyjke.

Do góry