reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, USG, zdjęcia naszych fasolek....)

Witam w ten mroźny niedzielny poranek,

dziękuję wszystkim za wsparcie i zachwyty nad moim lokatorem:)
Zastanawia mnie temat tych badań prenatalnych. Ciążę prowadzę w Czechach i tutaj standardem jest skierowanie od ginekologa na badania kontrolne. Mimo, że gabinet do którego uczęszczam jest dobrze wyposażony zostały mi zaproponowane większe ośrodki. Wybrałam ten w Ostravie Badanie USG w 11. - 13. tygodniu ciąży (badania przesiewowe w I trymestrze/ OSCAR), zespół Downa, fałdu karkowego (NT), kości nosowej (NB) - Badanie ultrasonograficzne - Ishraq Dhaifalah - Centrum Medycyny Prenatalnej i Genetyki Medycznej (na zdjęciach widać, że raczej wykonują w 2D "podglądanie").

Zastanawia mnie jedynie fakt, że tutaj jakoś inaczej liczą te tygodnie ciąży. DzikaBez - pisze, że maleństwo ma 5,5cm i że miała już badania prenatalne. Moje maleństwo miało tyle na ostatnich badaniach ( a to było 2 tygodnie temu i dopiero 18go idę na badania prenatalne). Niepokoi mnie ta odmienność liczenia ciąży bo to oznacza, że w Polsce dużo wcześniej kobiety trafiają na badania niż tutaj :(

W którym tygodniu wykonywałyście te badania kontrolne i jak macie określony tydzień ciąży od ostatniej miesiączki jak wszędzie w necie pisze czy lekarz określił Wam mniej więcej od zapłodnienia?

Wszystkim dziewczynom, które są już spokojne gratuluję dobrych wyników!

reklama
Katka- w Polsce lekarze liczą ciąże z OM albo USG (najczęściej wychodzi podobnie, możliwe pare dni różnicy, chyba że owulka przesunie się o 2-3 tyg) i tak ja np OM miałam 18 września więc tak jak na suwaczku z bb to 11 t5d, a dla mnie oznacza ze jestem w trakcie 12, jednak lekarze do ktg czy porodu pytają o skończone tygodnie czyli skończonych mam 11
A co do przezierności to wykonujemy pomiędzi 11 a 13t6d, ale ważniejszy jest tu wymiar dziecka by badanie było miarodajne (45-84mm), mój lekarz woli wykonać wcześniej uważa że dokładniej ale kjak popatrzysz na nasze relacje z wizyt to badanie były wykonywana najczęściej gdy dzidziusie miały 5-8 cm więc tak jak zalecają, najlepiej nie czekać do tego 13 t6d bo może okazać się że dziecko wieksze i wynik może być zafałszowany.

Witam kobietki :) . Badań prenatalnych nie wykonuje się w 3 D albo 4 D tylko w 2 D . Natomiast istotna jest jakość aparatów usg i przeszkolenie lekarzy do przeprowadzania tego typu badań . Te aparaty w dużych ośrodkach które proponują te badania zazwyczaj są o wiele dokładniejsze ponadto mają funkcję sprawdzania przepływów w zastawce trójdzielnej ( a to też jest jednym z markerów wad chromosomalnych ) . Ponadto samo usg nie jest miarodajne tylko program w jaki wpisuje się później wyniki badań usg i badań krwi pappa . Ten program właśnie liczy jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia wad. A bierze pod uwage przede wszystkim wiek badanej oraz markery z usg i wynik badania krwi . Wyniki tych badań to 3 strony wydruku różnych pomiarów , obliczeń itp . Myślę , ze w zwykłym gabinecie nikt tego nie zrobi ( no chyba , ze lekarz jest wyposażony we wszystkie te bajery i przeszkolony ) ale też myslę , ze nie u wszystkich kobiet musi być takie badanie wykonywane . Jeżeli mama jest młodziutka tzn. przed 35 r.ż. to wystarczy dokładniejsze sprawdzenie wymiarów dzidziusia i ewentualnie jeżeli coś lekarzowi ni eodpowiada albo niepokoi to można na takie badania wysłać . Ja miałam je ze względu na wiek . W poprzednich ciążach nie robiłam tych badań bo wystarczyły dokładne pomiary w gabinecie ginekologa prowadzącego . chociaż w niektórych państwach europy wykonywanie takich badań łącznie z testem pappa to standart .

Ostatnia edycja:
U mnie było tak ze lekarz sam zaproponował mi prenatalne. Ja generalnie się nie kwalifikowałam bo mam 25 lat, ciąża przebiega prawidłowo, dzidziuś zdrowy itd. Ale lekarz właśnie mi powiedział ze on nie ma jakiegoś super nowoczesnego sprzętu i w trosce o swoje pacjentki i ich dzieci posyła do takiej kliniki z którą maja jakieś kontakty, jesli kobieta chce to jak najbardziej jak nie to jej wybór. Ja mam tak ze pierwsze i drugie badanie mam bezplatnie (ze skierowaniem) a za trzecie musiałabym zapłacić ale się na nie nie wybieram. Tak więc wszyscy sa zadowoleni, i przyszłe mamy i lekarz ze ma dokąłdnie przebadaną pacjentke. I też wszystkie badania miałam robione w 2D. W pierwszej ciąży byłam na prenatalnych prywatnie w 20tyg bo lekarka do której wtedy chodziłam mimo ze wiedziała ze chce się na takie badania wybrać skierowania nie wypisała bo nie było ku temu podstaw. Tak więc od lekarza też duzo zależy...

Jednak wpadłam w panikę wg OM jestem aktualnie w 13 tygodniu (jak będzie badanie będę w 14tc. Badanie należy wykonać wg opisu na stronie między 10 a 13 tc). Tyle, że tutaj lekarka odjęła mi 2 tygodnie (bo teoretycznie do zapłodnienia mogło dojść ok.2 tyg. po OM) i to jest właśnie ta różnica w skierowaniach na badania (i jednocześnie różnica w podawaniu tygodnia ciąży). Mam mętlik w głowie. Piszecie, że nie można wykonać badań zbyt późno a teoretycznie mój mały lokator będzie dwa razy większy :-( uuu to jakiś czeski film (!) nic to też już mam swój pierwszy suwak :)

Ostatnia edycja:
a powiedzcie proszę kiedy następne badania prenatarne należy wykonywać w ciązy ? to pierwsze pomiędzy 11-13tyg a kiedy następne ?

Katka- a napisz kiedy miałaś OM, i ile dni trwa Twój cykl, trochę sie gubię jak piszesz ze lekarka odjęła Ci 2 tyg, przecież u większości z nas do zapłodnienia doszło 2 tyg po OM, a wiek ciąży podaje sie od OM (tj liczy sie 2 tygodnie zanim komórka jajowa jest zapłodniona i wlicza sie to w czas ciązy) nie podaje się czasu trwania osobno od zapłodnienia a od OM, (jeśli możesz to podaj wiek ciąży który jest podany na pierwszym USG i kiedy to było, powinno pisać EDD(CUA))
jeny- USG połówkowe wykonujemy miedzy 18-22 tc, później jest jeszcze tzw. wzrostowe ok 30 tc

reklama

I o to właśnie chodzi,że te cale prenatalne to nic innego jak liczenie prawdopodobieństwa ryzyka wystąpienia wad u płodu,a nie wynik "skazujący".U młodych kobiet jest niskie,chyba że w bliskiej rodzinie są problemy.W zasadzie więcej jest w stanie zobaczyć wnikliwy lekarz podczas USG,niż może wykazać owe badanie.Pytajmy wiec-o przepływy krwi,o ułożenie łożyska,o to,czy jelita są w brzuszku,o widoczne deformacje lub ich brak,o wszystko co nas trapi.Płacę i wymagam
:sorry2:.

I oto właśnie chodzi - pytać i pytać. Ja już po poprzedniej robię listę pytań na kartce, żeby o niczym nie zapomnieć. Sama gin to sugerowała, bo potem zaczyna się badanie, pokazuje maluszka i o wszystkim się zapomina. Poprzednio to mi nawet zarzucała " Zadała pani tak mało pytań, a tam na kartce to widzę że do samego dołu lista". Było głupio pytać o szczegóły, ale teraz nie wyobraża sobie inaczej. Lepiej pytać lekarza niż potem dopatrywać się w internecie. A teraz to mi posunęłaś kolejne pytania. Dzięki ;-)
Dopiero co w stałam, ale już zaciskam kciuki za dzisiejsze wizyty &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Do góry