reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, USG, zdjęcia naszych fasolek....)

reklama
Dziewczyny prawda jest taka ze jeśli chcemy dostać wynik jak najdokładniejszy to badanie wykonuje się na czczo, unika sie zbędnych ruchów, co do cytryny to może mieć niekorzystny wpływ, choć wypic to świństwo jest łatwiej. Pewnie w przypadku dziewczyn których wyniki są ok. małe odstępstwa nie wpłyną tak bardzo ale jeśli istnieje ryzyko cukrzycy to lepiej stosować się do tych zaleceń by badanie było jak najdokładniejsze.
Jednym parę łyków wody nie wpłynie znacząco na wynik ale u innych może namieszać.

Mi pozwolili do domku ale ani cytrynki ani popijania wody w trakcie tych dwóch godzin nie pozwolili . Dziwne te różnice. Może są na tyle nieistotne w tym badaniu , ze sobie na to pozwalają i tyle.
Wydaje mi się , że jak ktoś ma cukrzycę ciążową czy inną to też wychodzi w pomiarze glukozy zwykłym , no i w moczu pojawia się cukier. Są też inne objawy - częstomocz , bardzo dużo się pije podobno , spada waga albo odwrotnie gwałtownie rośnie.

Ostatnia edycja:
Witam, mi kazano siedzieć w poczekalni, ale nawet nie pytałam, czy mogę gdzieś pójść- tylko raz szłam do toalety parę metrów dalej. O cytrynę też nie zapytałam, ale lekarz mi mówił, że jakbym nie mogła wypić to mam wcisnąć, ostatecznie tego nie zrobiłam, bo jakoś dało się to przełknąć. Za to pielęgniarka powiedziała, że w razie jakbym się źle poczuła to mogę popić łykiem wody, byle nie za dużo, żeby nie rozcieńczyć za bardzo.

Też mi się wydaje, że jak ktoś ma cukrzycę, to kilka kropel cytryny, łyk wody, czy kilkadziesiąt metrów spaceru nie zmieni na tyle wyniku, by to zatrzeć.

Mam już wyniki i nie wiem co mam o tym myśleć :eek:

Jak mi sprawdzili glukometrem z palca, to wyszło 102, minutę później miałam pobieraną z żyły i tutaj już wynik tylko 92

a po 2h 71 :szok:

I teraz się zastanawiam czy to nie za mało? W prawdzie lekarz, który wystawił mi skierowanie na to badanie skomentował w necie, że wynik prawidłowy, ale jestem w szoku, że tak mało- zawsze miałam wysoki cukier na czczo (obciążenia glukozą nigdy nie robiłam, ale nie spodziewałam się, że wyjdzie mniej niż na czczo)

U mnie po 2godz wyszło 68... Lekarz mówił ze cukrzyca mi absolutnie nie grozi wręcz "niedocukrzenie", powiedział na co mam uważać i jak się przy ewentualnych objawach niedocukrzenia ratować.

mama2013- ja tez miałam niższy wynik po z 75 na 70, lekarz powiedział ze to znaczy ze mój organizm dobrze reaguje na nagły wzrost cukru, a ja podczas badania tez czułam sie wyjątkowo dobrze nie tak jak ostatnio. Taki wynik raczej nie powinien niepokoić

Dziewczyny ja juz po wizycie:-) Wszystko wyglada ok, maluszek nie taki znowu maluszek bo przekroczyl kilo:-) 1077g, na razie pupa na dole ale ma czas:-) szyjka dluga, twarda, zamknieta:-) Pepowinka ladna, serce bije, wiec jestem happy:-) Jestem teraz spokojniejsza na jaks czas:-)

reklama
Do góry