reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, USG, zdjęcia naszych fasolek....)

Isis piękna kropeczka :)

Mi mój też dał na to receptę, ale prosił żebym gdybym mogła nie używała. Chyba, że będę musiała gdzieś wyjść i mdłosci będą mi to uniemożliwiać, bo lek ten ingeruje w dziecko i różnie bywa. Tak powiedział. Ale co lekarz to opinia.
także recepta leży a ja się męczę dalej.

reklama
Hejka :-)

Byłam na wizycie, wszystko jest książkowo, gin jak już palpacyjnie mnie zbadała to powiedziała, ze ciąża jest
wink2.gif
Fasolka ma 6mm, z usg wychodzi 6tydz. i 1 dzień ale serduszka jeszcze nie słyszałam tzn. gin pokazywała mi na monitorze, że już tam coś zaczyna pikać ale nie słychać jeszcze dobrze
wink2.gif
Kolejna wizyta 12.11 Aha dała mi czopki na nudności i wymioty Torecan i zamówiłam sobie w aptece tabletki na mdłości Mamarin - ponoć dobre - zobaczymy, czopków na razie nie będę brać.

A w 12. tyg. robi się przezierność karkową: Przezierność karkowa – Wikipedia, wolna encyklopedia
Gratuluje udanej wizyty :) A powiedz mi u którego gina byłas?

Isis gratuluje udanej wizyty, spora fasolka :) u mnie tez nie bylo slychac serduszka niestety ...
Ja dzis powtorzylam bete i dopiero mam o czym myslec... wyszlo w srode 12300 a dzis 18300 czyli przyrost nizszy niz to 60% o ktorym mowil gin. Nie moge sie dodzwonic do mojego lekarza i nie wiem czy wykupic duphaston, ktory zapisal w przypadku prawidlowego przyrostu. W dodatku jestem na wygwizdowie u rodzicow i dostep do dobrego lekarza jezt raczej kiepski.
Co myslicie o tej becie? Dzis zaczelam 7 tydzien...
Rozwazam wizyte w szpitalu pod pretekstem plamienia przynajmniej USG zrobia i zobacze czy serce zaczelo bic...

Ja bym zrobila tak jak piszesz ze nascienialabym w szpitalu, ale pamietaj ze twoja beta jest bardzo wysoka a im wieksza wartosc tym mniejszy przyrost wiec nie stresuj sie na zapas :)

Proszę o radę - byłam u lekarza i niestety nie było słychać serduszka. Pęchrzyk 6mm zarodek 1mm ciąża tydzień młodsza niż z terminu OM. To 6 tydzień wg OM a wg usg 5. Mam zrobić betę 2 razy i zobaczyć przyrost.
Czy u którejś z Was też nie było słychać serca w tym tyg ?
ja byłam na USG w 6 tyg 3 d wg OM i nie było widać serduszka, pięć dni później też nic, lekarz kazał zrobić betę w odstępie 48 h. Nie dziwi mnie możliwość młodszej ciąży nić termin z OM bo z córcią też tak miałam. Beta przyrosło prawidłowo, następna wizyta za tydzień czyli wg OM by to był 9 tydzień-zobaczymy jak zostanie wreszcie oceniony wiek ciąży i czy mój mały człowieczek żyje...
Póki co biorę 3x duphaston i niby leżę-tak naprawdę wcale nie leżę bo nie mam nawet jak się na pół dnia położyć :-(

Witam Dziewczynki,
ja już po wizycie.
Gin wyliczył ciążę na 5 tydzień, wg OM na 8 tydzień (ale kazał się tym nie sugerować, bo mam bardzo długie cykle).
Serduszka jeszcze nie usłyszałam. Jest pęcherzyk 13 mm. Za 2 tygodnie kolejne USG i wtedy powinno być już serduszko.
Dzisiaj rano zauważyłam na papierze śluz podbarwiony krwią, taki różowawy i tak przez cały dzień. Gin kazał się nie martwić, ale na wszelki wypadek zapisał Duphaston.
I powiedział, że przy Duphastonie mogę karmić piersią, co mnie zdziwiło bardzo.
Nie będę karmić, bo mimo wszystko po co faszerować dziecko dodatkowymi hormonami...
Tak więc odstawiam...
W poniedziałek idę na badania krwi.
Miejmy nadzieję, że z fasolką wszystko będzie w porządku i serduszko zabije pięknie na następnej wizycie :)

Ja odstawiłam za radą położnej i konsultantki laktacyjnej, lekarz stwierdził że można przecież karmić a w ulotce piszą też że duphastonu nie można zażywać w ciąży... No cóż, ja z wielkim bólem serca i piersi oraz z kilkoma przepłakanymi nocami odstawiłam (zanim mi powiedział po 5 dniach że przecież moglam karmić) i już się z tego nie wycofam bo mi dziecko przestało po roku wstawać po 3-4 razy na cyca...

Dostałam na wizycie jod na receptę, czy Wy też bierzecie jod?
już podczas starań o 1 ciążę gin zalecił mi jod i od dwóch lat albo zażywałam jod a od czasu ciąży potem całe karmienie i teraz dalej przyjmuję preparat dla kobiet ciężarno karmiących z jodem w dawce 150 (najtaniej wyszukałam wychodzi Vitaminer pregna czy prenatal-jakoś tak))

hej mam pytanko czy rozmawiałyście ze swoimi lekarzami na temat usg między 11 a 13 tyg . Lekarz kazał mi sie umówić ale Panie w recepcji nie chciały mnie zapisać bo nie mam skończonych 35 lat ja już nie wiem myślałam że to usg jest obowiązkowe dla wszystkich ciężarnych wyklucza zespół downa jak to jest??
a to decydują panie z recepcji czy lekarz? rozniosłabym tą recepcję :wściekła/y: :no: :wściekła/y:
ja z NFZtem dopiero zaczynam przygodę, w poprzedniej ciąży co 5 tyg miałam robione USG a do tego około 20 tygodnia 3D ale to wszystko było prywatnie...

Rozwazam wizyte w szpitalu pod pretekstem plamienia przynajmniej USG zrobia i zobacze czy serce zaczelo bic...
dobry pomysł, ja niecały tydzień po 1 wizycie zrobiłam troszkę podobnie ale z krwawieniem nie musiałam ściemniać tylko z płaczem zadzwoniłam do znajomej położnej żeby mnie ktoś jeszcze raz zbadał bo mam najczarniejszy z czarnych scenariusz w głowie.

Dostałam na wizycie jod na receptę, czy Wy też bierzecie jod?

Już kilka razy pisałam, że ja też mam jod i biorę go odkąd mam potwierdzone, że to ciąża :tak:

Isis gratuluje udanej wizyty, spora fasolka :) u mnie tez nie bylo slychac serduszka niestety ...
Ja dzis powtorzylam bete i dopiero mam o czym myslec... wyszlo w srode 12300 a dzis 18300 czyli przyrost nizszy niz to 60% o ktorym mowil gin. Nie moge sie dodzwonic do mojego lekarza i nie wiem czy wykupic duphaston, ktory zapisal w przypadku prawidlowego przyrostu. W dodatku jestem na wygwizdowie u rodzicow i dostep do dobrego lekarza jezt raczej kiepski.
Co myslicie o tej becie? Dzis zaczelam 7 tydzien...

Jak masz się martwić cały weekend to jasne, że jedź!
Uważaj tylko, żeby Cię w szpitalu nie położyli ;-) u mnie zlikwidowali położniczą izbę przyjęć i żeby mi usg zrobili musiałam się zgodzić na przyjęcie do szpitala i wypisać na własne żądanie.

Babeczki ratunku. Jestem chora i mam 38stopni gorączki. Czy mam iść na izbę przyjęć czy spokojnie leżeć? Czy coś grozi dzieciom? POMOCY!!!

reklama
Rodzinny wiele nie pomoże niestety, ale lepiej żeby Cię zobaczył, osłuchał no i dał zwolnienie na wykurowanie się w domu. W ostateczności może zdarzyć się, że da antybiotyk... ale i tak to jest bezpieczniejsze niż niekontrolowane chorubsko, z bakteriami i gorączką. Na gardło możesz brać homeogene do ssania, a syrop stodal jest bezpieczny. W tej ciąży zaliczyłam już 2 przeziębienia i 2 grypy jelitowe na szczęście udało mi się wykaraskać domowymi sposobami. Pozdrawiam i trzymaj się!

Do góry