reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, USG, zdjęcia naszych fasolek....)

DzikaBez super że wszystko dobrze widzisz jakbym chodziła na nfz to bym pewnie pretensji nie miała bo wiadomo za darmo to cudów nie ma ale prywatnie i tak na odwal sie wizyta :wściekła/y: ja myśle ze wczoraj gin miał duzy poslizg bo jedna babka siedziała godzinę !!! i potem sie kolejka zrobiła i chyba chciał nadrobic stracony czas bo przedemna była dziewczyna tez może z 10 minut ja jak wyszłam to w poczekalni każdy mówi już ?? tak szybko ? bo widzieli kobita w ciązy to pewnie posiedzi a tu expres :wściekła/y: a to mój gin od 10 lat i zawsze byłam zadowolona z niego praktycznie nie czuje ze miałam wizytę byle do piatku ... to 21 więc mam nadzieję że swiat sie nie skończy i zdążę zobaczyc maluszka ;-);-):-)

korba to kciukasy za wizyte &&&&&&&&
kurcze no nie fajnie tak sie nastawić na płeć a potem zmiana ja bym sie chyba popłakała bo pewnie juz bym zdążyła nakupowac różowych ubranek i sie nastawić to nie tak łatwo sie potem przestawić a pomyłki sie niestety zdarzają to lepiej zawsze zostawić sobie ten margines pomyłki

Ostatnia edycja:
reklama
Teri współczuję wiem co czujesz , bo ja ostatnio czułam to samo, ryczałam całą drogę do domu, że tak odwalił wizytę.... Ja to liczę na to USG połówkowe , ta babeczka jest taka właśnie fjna i potrafi wytłumaczyć , pokazać. Mam pytanko kochane w którym tyg. umawiacie się na UGS połówkowe?

DZIEWCZYNY KCIUKI ZACIŚNIĘTE ZA DZISIEJSZE WIZYTY &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

DZIKABEZ - zaliczam wizytę do udanych :) dobre wieści :)

KORBA - mi kazał robić połówkowe ok. 23-24tygodnia. Podobno wtedy najlepiej wszystko widać. Jeszcze się nie umawiałam.

hmmmm mnie nawet do głowy nie przyszło żeby do DR chodzić prywatnie... mam obok bloku fajną przychodnię i od początku chodzę z NFZtu... nie było wizyty na której nie miałabym USG... jedyne koszty jakie do tej pory poniosłam to 200pln za badanie prenatalne bo było w prywatnej klinice mojej pani DR i tam się z NFZtu nie dało (ale sprzęt mieli super extra, i wizyta trwała ponad godzinę).
Także moje wizyty z NFZtu bardzo sobie chwalę.. zawsze dowiaduje się wszystkiego co chcę... zobaczymy jak będzie dzisiaj (jestem 4 dni po USG genetycznym więc dzisiaj mogę nie mieć wcale) :p tak się zastanawiam dlaczego zdecydowałyście się chodzić prywatnie? W ogóle myślicie już gdzie będziecie rodziły? jest tyle kwestii na którymi musimy się zastanowić...

No właśnie Natis --zwariowałam :-D Bo ja słyszałam , że między 18-21 :szok: i co ja mam o tym wszystkim myśleć:dry:

Smile , bardzo fajnie że trafił Ci się dobry lekarz bezpłatnie, ja nawet nie wiem czy u nas są miejsca żeby się zapisać. Ja generalnie nie mam dobrych wspomnień z nasza służbą zdrowia.... Nawet teraz jak muszę czekać z córką 4 dni na wyniki czy ma zapalenie puc--masakra:wściekła/y:

KORBA - no właśnie Kochana też się zdziwiłam, że tak późno kazał mi przyjść, ale na korytarzu u niego są takie duże plakaty z badań prenatalnych z opisem i ze zdjęciami w 12-14tyg. i 22-24tyg. Właśnie podane są te przedziały ciąży, w których najlepiej widoczne są sprawdzane narządy itd. Mówił, że wcześniej czegoś tam nie widać dobrze, że 22-24tydz. to optymalny czas na to usg. Nie wiem czy ma to związek ze sprzętem jakim się dysponuje czy faktycznie tak jest. Nie mam pojęcia, ale go posłucham :-).

SMILE - zgadzam się z Korbą w kwestii podejścia lekarzy z NFZ i prywatnie. Mam tak niemiłe wspomnienia zarówno wśród ginów jak i innych lekarzy, że nawet nie chcę próbować. A jak płacę to mogę też wymagać (w NFZ też teoretycznie można wymagać, ale w praktyce to już inna bajka).

korba ja mam nastepna wizytę 15 stycznia i mówił że wtedy zrobimy połówkowe a będę wtedy w 19 tygodniu więc juz sama tez nie wiem :zawstydzona/y::eek:

smile ja chodzę prywatnie z przymusu bo u mnie w mieście to żeby sie dostać na nfz to na ten rok juz nie ma miejsc :baffled::growl::hmm: wogule to nigdy nie chodziłam do gina na nfz mam jednego od 10 lat i było oczywiste ze w ciazy bedę chodzic do niego

Ja zawsze chodziłam na nfz, ale w tym mieście od razu mi ludzie odradzali (w przychodni nigdy nie wiesz na kogo trafisz), a i z kolejki są masakryczne (po l4, czy skierowania idę bez umawiania wizyty, bo bym z miesiąc jak nie dłużej czekał).

Wizytę mam na 8 stycznia i to będzie 18t2d (a według ostatniego usg 18t6d) i nie wykluczam, że to już będzie potraktowane jako połówkowe. No chyba, że za niedługi czas wyznaczy kolejną wizytę (na co się nie pogniewam, bo to zawsze szansa zobaczyć maluszka). Połówka przypada na 20/21 tydzień, więc pewnie badanie powinno być jakoś w okolicy...

reklama
Niby mówi się między 18-22, ale lekarze maja rożne opinie na ten temat, mi jeden z lepszych specjalistów mówił że. np. przeziernośc możne najpóźniej pewnie okreslić do końca 18 tc., ja wybieram się 14 lutego i bedzie to ok 21tc3d- a to dlatego ze mój gin. woli robić później a poza tym chcę porównać rozmiary dzieciaczków, Ewcia ważyła wtedy 350g i była jakieś 1.5 tygodnia "do tyłu", ale mi nie zależy na kolosie wręcz wolała bym dziecko mniejszych rozmiarów bo nastawiam się na sn

Do góry