reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, USG, zdjęcia naszych fasolek....)

dziewczyny miało tu nie być komentarzy - jedynie same relacje z wizyt.... dla ułatwienia odszukania informacji:) to naprawdę przydatne! zapraszamy na główny:)

reklama
ja bylam na prenatalnych dwa dni temu i wyszlo ze bedzie chlopak jajeczka byly ze hoho ... wiadomo to jeszcze nie na 100% ale hehehehe pozatym wszystko ok rozwija sie prawidlowo mam zdjecia ale nie mam jak ich wstawic bo nie mam aparatu :(

Wizyta bardzo udana, bylam pierwszy raz u lekarza (poleconego), do ktorego chcialam isc od poczatku, ale na pierwsza wizyte nie udalo mi sie umowic (za pozno). Wyniki z krwi dobre, mam jakies bakterie i lekkie zmiany grzybiczne, ale powiedzial, ze to normalne i nie powazne, wiec do konca tego trymestra nie daje lekow na to.
Mam brac witaminy na drugi trymestr, a kwas do 16tyg.
USG bylo dopochwowe, a pozniej jeszcze szybkie przez brzuch (w porownaniu do pierwszego nic nie bylo widac).

Dzidzius ma sie dobrze, od pupy do glowy 5cm, serduszko pieknie bije, wszystkie wymiary w normie (wachaly sie wymiar o kilka dni w przod i w tyl niz wiek od miesiaczki). Maluszek pokazal paluszki, skrzyzowane nozki, glowke, profil i ogolnie pieknie pozowal.

Kolejna wizyta za 4 tyg.

Mam sie trzymac terminu z miesiaczki - 14 listopad, a z USG wyszlo tydzien szybciej.
A tutaj foty:

img018.jpgimg019.jpgimg021.jpg

Melduję się po wizycie :)

Z maluszkiem wszystko ok. Ma 51mm długości, czyli dokładnie 11t+6d (zgadza się z OM); termin na 11.11.2012; serduszko 4 jamy, bijące 170 uderzeń/min; żołądek, pęcherz moczowy uwidocznione, powłoki brzuszne prawidłowe; rączki i nóżki są i fikają, NT 1,5; kość nosowa widoczna, BPD 18mm... miałam jeszcze pobieraną krew na test podwójny... Tyle zapamiętałam, ponieważ zdjęcia i wyniki badań do odbioru za 10 dni....

Pychol mi się śmieje:-)

Ja dzisiaj miałam wizytę w szpitalu. Ciśnienie dosyć niskie,ale w normie, mocz ok, miałam pobieraną krew na HiV'a , Hib'a i na grupę krwi chociaż te same badania miałam robione rok temu,no ale muszą być powtórzone.
Dzidzi nie widziałam,ale słyszałam. Serduszko pięknie biło 158 uderzeń na minutę. Następna wizyta z USG genetycznym 12 czerwca :-):-):-)

Ja dzisiaj miałam usg genetyczne, jestem mega happy:-) Moje dzidzi kochane ma już 6,55 cm, machało do mnie rączkami i nóżkami:biggrin2: torbiel zmniejszyła się z 7 do 2 cm, przezierność karkowa ok, termin z usg wychodzi mi o 4 dni szybciej (tj 2.11) niż z om (6.11), ale wiadomo, ze dzidzia sama zdecyduje kiedy będzie chciała wyjść:-D:-D przez 4 tyg od ostatniej wizyta waga bez zmian
a oto maleństwo
Zobacz załącznik 459812

Cześć kobietki, dziękuję za trzymanie kciuków :) Wizyta udana, szybko poszło. Miałam usg na brzuchu. Maleństwo spało sobie i pani dr próbowała je pobudzić :) Wzrost 66,8 mm, NT 1,7mm, reszta wymiarów i ogólnie w porządku, serduszko 168 uderzeń/min. Wg usg wyszedł 13 tydzień! i termin na 5 listopada (wg OM 9 listopada). Pani Dr bardzo miła, wszystko po kolei pokazywała i tłumaczyła.
Za chwilę dorzucę fotkę.

Ostatnia edycja:
No to wszystko dobrze....
Dzieciak ruszal sie na maxa,machal raczkami i nozkami.... tydzien mlodszy niz suwak,ma niecale 5cm,serce bilo jak dzwon,jeszcze troszke za maly na wszystkie pomiary,jedynie NT sie udalo zmierzyc i jest ponoc ksiazkowe,chyba 1.4. 10go juz powinno wszystko byc idealne do pomiarow.
Aha, i mam nie dzwigac i zero sexu na razie. Wszystko przez to ze lozysko jest blisko ujscia na zewnatrz,blisko szyjki macicy.... sex grozi krwawieniem/plamieniem.... ale ponoc z czasem lozysko sie bedzie przesuwac i mam gin pytac na biezaco jak sie sprawy maja....

Potem dorzuce fotki! Uff..... ale mi ulzylo! Dzieki za kciuki!

oto i fotki!!! (moja gin robi lepsze:p)

IMAG0924.jpgIMAG0923.jpgIMAG0922.jpg

Ostatnia edycja:
Tak wiec po wizycie (12t5d) są moje dwa bąbelki . Jedno bardzo ruchliwe, machalo raczkami i nozkami ale nadal mniejsze o tydzień bo tylko 52mm, bicie serca 162 bpm.
zdjecie maly.jpg
Natomiast drugie większe bardzo spokojne, leżało i nie chciało sie ruszyć i zmienić pozycji i cieżko było pomierzyc ale sie udało i wymiary 67,3 mm , bicie serca 161bpm.
zdjecie duzy.jpg

Niesamowite uczucie zobaczyć dwa na raz :) Niestety nie udalo sie zrobic dwoch na raz bo nie chcialy razem pozowac:) za 4 tyg kolejna wizyta

Ostatnia edycja:
reklama
Juz jestem po wizycie wszystko jest prawie idealnie. Maluch ma juz prawie 8 cm. Kształt czaszki prawidłowy, kość nosowa obecna. Nie stwierdzono nieprawidłowości w budowie cewy nerwowej. Kosmowka bez cech odklejania. Żołądek i pecherz moczowy widoczny. Obie rączki i nóżki widoczne. Średnia przeziernosc karkowa 2,1 mm więc w normie. Serce prawidłowej wielkości. Czynność serca miarowa. A więc gdzie to ale? Otóż serduszko bije ciut za wolno: 138 uderzeń na minutę. lekarz pokazał nam na wykresie ze powinno bić jednak ciut szybciej. W związku z tym zaproponował dodatkowe badanie prenatalne (test podwojny) na które oczywiscie sie zgodzilam i teraz z niecierpliwością czekam ok 14 dni na wyniki.
Lekarz starał sie nas uspokoić i kazał sie nie martwić gdyż ta spowolnienia akcja serca wcale nie musi świadczyć o niczym złym, ale domyslacie sie pewnie ze ja i tak sie stresuje.
Podsumowując jestem bardzo zadowolona z wizyty. Badanie było bardzo profesjonalne i cieszę sie ze lekarz nie zbagatelizowal moich obaw. Trzymajcie kciuki zeby wszystko było ok.

Do góry