reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty u lekarz, USG ...:)

U nas w szpitalu to praktykują jak dzieciaczki głodne a mamusie jeszcze mleczka mają za mało i dzieci są niespokojne.. (szpital mocno wspiera w karmieniu, ale można poprosić o mm jeśli faktycznei jest potrzebne).MM do strzykawki (niewiele, bo noworodki mało zjadają przecież;) ), mamusie myją rączki, zakładają sterylne rękawiczki i zasada jest taka: paluszek wkładają do buzi maluszka (jak wiecie, smyranie maleństwa po podniebieniu górnym powoduje odruch ssania), i na ten palec po kropelce dosłownie wypuszczają ze strzykawki mleczko. Dzidzia "ssie" palec wcinając mleczko. Utrwala się poprawny odruch ssania, dzidzia jest najedzona, a mama wyspana (względnie;) ). Wygląda to mniej więcej jak na tym filmiku

reklama
Nie mam mleka :-( tylko siara leci delikatna jak mocno przycisne. Polozna zawolalam i pomogla jakos nastawic malego po ok.10 minutach otworzyl buzie i wsadzilysmy brodawke. Ssal troszke ale ja mam problem z utrzymaniem malego w jednej rece i kierowaniem cyca druga.
Moze jutro juz wyjde do domku. Ale dzisiaj cos mi kostki popuchly :-/

princeseczka ale nie musisz mieć teraz mleczka, nie stresuj się :) najważniejsze żę siara jest :) to pierwsze dni, maluszkowi wystarcza malutko byle ssał! :) Uszka do góry, tylko niech jak najwięcej przy piersi będzie to pobudzi laktacje :)

a co lekarze na te kostki mówią?

To siara to juz mleko , princeseczka nie przejmuj sie babkami na spokojnie sobie próbuj przystawiać mała taka zasada Główna kp ktora mnie pomogła to brzuszek do brzuszka , czyli jesli siedzisz to maluszka na boczek żebyście sie dotykali brzuszkami , i piers powyżej sutka ścisnąć dwoma palcami wskazującym i środkowym by ja spłaszczyć możliwie na płasko i zaczepiać sutkiem usteczka maluszka jak zassie to git i dbać by włożył jak najgłębiej , jesli ny przysypiał z piersia to smyrac po podbródku od spodu tam gdzie podwójne podbródki nam sie robią to wspomaga odruch ssania . Koleżanka z lozka obok wczoraj tez jeszcz wnie miala rano pokarmu ale mała przewisiala cały dzien na cycku i wieczorem juz miała nawał wiec nie poddawaj sie !:)

Aob ile tych wód masz ?

Mnie dzis robili usg i jakis młody lekarz wyliczył wage 3700... sugerował ze pomyliłam sie z terminem @ bo jest 2 tyg do przodu co nie jest prawda , bo monitorowałam cykle ale zobaczcie jaka rozjazd 3000 i 3700 jutro musze to powiedzieć mojemu lekarzowi niech mnie sprawdza raz jeszxzE bo w 2 dni na pewno dziecko mi nie przybrało 700gr ... ale wód znow mniej bo 5...
A teraz sie wkurzyłam tez na zapisie ktg tętno ok , pojawiają sie skurcze 99 przy ruchach mlodeho cokolwiek to znaczy ... i pytam o to położnej a ta do mnie ze pani to chyba pdzewrazliwiona za bardzo jest ? Odpowiedziałam jej ze tak i wole w ten sposób niz potem płuc sobie w gębę ! A rano tez idiotka na obchodzie kazała mi sie inna położna przypomnieć z tabletkami bo badał mam dupa wiec sie przypominam mowie ze dzis kończę 38 tc i nadal biorę nie wiem jak długo , i ze chce zeby mi sprawdzili te wody bo z dnia na dzien mocno spadły - to ta do lekarzy pacjentka samowystarczajaca to se odstawi to se zleci ... to jej mowie roznica miedzy zaleceniami a pytaniem jest znacząca .

2nn3csqvlpqqv7gd.png

1usasg18vftrzndq.png

zalwh00cp3f54s2w.png

Wrrr, kolejna wredota... Em Ka wytrwaj jakoś do jutra, dobrze, że się nie dajesz, lekarz nie zwrócił jej uwagi? A co powiedzieli na wody? Może jakiś mało doświadczony ten dziś i zarówno małego jak i wody źle zmierzył...

Aob, właśnie, ile masz wód?

Priinceseczka, a ciśnienie jakie? Może to tylko woda zatrzymuje się w organizmie, może to kwestia hormonów, ale lepiej, żeby lekarz się wypowiedział. Jak ze wstawaniem?

Kurde to ja widzę, że na większości porodówek są takie same położne z powołania.

Moja koleżanka ostatnio mi pisała jak przy przyjęciu pytali dziewczyny co siedziała obok: "do porodu czy na cięcie".

Jestem w 37 tygodniu ciąży[emoji480]tp.8.11[emoji64]

Milia lekarka nie zwróciła uwagii mi powiedziała ze zrobi i tyle :)
A lekarz młody jakis ale no na powołanie to nie wyglada tez :) aczkolwiek cała resztę wymierzył podobnie , i na to ze tak mało to mowi normalne bo wody zanikają jak sie przygotowuje do porodu ...
A położna przyszła mi powiedzieć ze zapis zrobimy jeszcze raz zeby zobaczyć czy faktycznie cos sie dzieje czy tylko na ruchy reaguje macica choc czuje ze sie mocniej napina faktycznie , któraś zna sie na zapisie ?
1476626333-tavc24.jpeg

U nas na cała porodówkę tylko 2 po SN

2nn3csqvlpqqv7gd.png

1usasg18vftrzndq.png

zalwh00cp3f54s2w.png

Ostatnia edycja:
Em Ka, faktycznie czytałam, że pod koniec ciąży ilość wód się zmniejsza, ale nie wiem, jak bardzo.

Jak mi wyszły skurcze 75% to lekarka też mówiła, że od ruchów, no i do dziś tak jest, że jak się mocniej rusza, to i skurcze czuję, ale nie wiem, jak odróżnić je od tych właściwych, przed porodem przecież dziecko też się chyba czasem rusza...
Widać te skurcze u Ciebie, ale skoro mówią, że to jeszcze nie to, pewnie wiedzą, co mówią, a w razie czego jesteś na miejscu :)

Skurcze się piszą ale za krótkie wg mnie na porodowe. Mi dziś dwa takie wyszły jak właśnie mała bardzo sie ruszyła i brzuch się napial na dole.

Jestem w trakcie 36 tygodnia.
Z Polą spotkamy się 15 listopada (cc) [emoji166][emoji480][emoji320]

reklama
Do góry