reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarz, USG ...:)

U nas w szpitalu to praktykują jak dzieciaczki głodne a mamusie jeszcze mleczka mają za mało i dzieci są niespokojne.. (szpital mocno wspiera w karmieniu, ale można poprosić o mm jeśli faktycznei jest potrzebne).MM do strzykawki (niewiele, bo noworodki mało zjadają przecież;) ), mamusie myją rączki, zakładają sterylne rękawiczki i zasada jest taka: paluszek wkładają do buzi maluszka (jak wiecie, smyranie maleństwa po podniebieniu górnym powoduje odruch ssania), i na ten palec po kropelce dosłownie wypuszczają ze strzykawki mleczko. Dzidzia "ssie" palec wcinając mleczko. Utrwala się poprawny odruch ssania, dzidzia jest najedzona, a mama wyspana (względnie;) ). Wygląda to mniej więcej jak na tym filmiku

reklama
Nie mam mleka :-( tylko siara leci delikatna jak mocno przycisne. Polozna zawolalam i pomogla jakos nastawic malego po ok.10 minutach otworzyl buzie i wsadzilysmy brodawke. Ssal troszke ale ja mam problem z utrzymaniem malego w jednej rece i kierowaniem cyca druga.
Moze jutro juz wyjde do domku. Ale dzisiaj cos mi kostki popuchly :-/

princeseczka ale nie musisz mieć teraz mleczka, nie stresuj się :) najważniejsze żę siara jest :) to pierwsze dni, maluszkowi wystarcza malutko byle ssał! :) Uszka do góry, tylko niech jak najwięcej przy piersi będzie to pobudzi laktacje :)

a co lekarze na te kostki mówią?

To siara to juz mleko , princeseczka nie przejmuj sie babkami na spokojnie sobie próbuj przystawiać mała taka zasada Główna kp ktora mnie pomogła to brzuszek do brzuszka , czyli jesli siedzisz to maluszka na boczek żebyście sie dotykali brzuszkami , i piers powyżej sutka ścisnąć dwoma palcami wskazującym i środkowym by ja spłaszczyć możliwie na płasko i zaczepiać sutkiem usteczka maluszka jak zassie to git i dbać by włożył jak najgłębiej , jesli ny przysypiał z piersia to smyrac po podbródku od spodu tam gdzie podwójne podbródki nam sie robią to wspomaga odruch ssania . Koleżanka z lozka obok wczoraj tez jeszcz wnie miala rano pokarmu ale mała przewisiala cały dzien na cycku i wieczorem juz miała nawał wiec nie poddawaj sie !:)

Aob ile tych wód masz ?

Mnie dzis robili usg i jakis młody lekarz wyliczył wage 3700... sugerował ze pomyliłam sie z terminem @ bo jest 2 tyg do przodu co nie jest prawda , bo monitorowałam cykle ale zobaczcie jaka rozjazd 3000 i 3700 jutro musze to powiedzieć mojemu lekarzowi niech mnie sprawdza raz jeszxzE bo w 2 dni na pewno dziecko mi nie przybrało 700gr ... ale wód znow mniej bo 5...
A teraz sie wkurzyłam tez na zapisie ktg tętno ok , pojawiają sie skurcze 99 przy ruchach mlodeho cokolwiek to znaczy ... i pytam o to położnej a ta do mnie ze pani to chyba pdzewrazliwiona za bardzo jest ? Odpowiedziałam jej ze tak i wole w ten sposób niz potem płuc sobie w gębę ! A rano tez idiotka na obchodzie kazała mi sie inna położna przypomnieć z tabletkami bo badał mam dupa wiec sie przypominam mowie ze dzis kończę 38 tc i nadal biorę nie wiem jak długo , i ze chce zeby mi sprawdzili te wody bo z dnia na dzien mocno spadły - to ta do lekarzy pacjentka samowystarczajaca to se odstawi to se zleci ... to jej mowie roznica miedzy zaleceniami a pytaniem jest znacząca .

2nn3csqvlpqqv7gd.png

1usasg18vftrzndq.png

zalwh00cp3f54s2w.png

Wrrr, kolejna wredota... Em Ka wytrwaj jakoś do jutra, dobrze, że się nie dajesz, lekarz nie zwrócił jej uwagi? A co powiedzieli na wody? Może jakiś mało doświadczony ten dziś i zarówno małego jak i wody źle zmierzył...

Aob, właśnie, ile masz wód?

Priinceseczka, a ciśnienie jakie? Może to tylko woda zatrzymuje się w organizmie, może to kwestia hormonów, ale lepiej, żeby lekarz się wypowiedział. Jak ze wstawaniem?

Kurde to ja widzę, że na większości porodówek są takie same położne z powołania.

Moja koleżanka ostatnio mi pisała jak przy przyjęciu pytali dziewczyny co siedziała obok: "do porodu czy na cięcie".

Jestem w 37 tygodniu ciąży[emoji480]tp.8.11[emoji64]

Milia lekarka nie zwróciła uwagii mi powiedziała ze zrobi i tyle :)
A lekarz młody jakis ale no na powołanie to nie wyglada tez :) aczkolwiek cała resztę wymierzył podobnie , i na to ze tak mało to mowi normalne bo wody zanikają jak sie przygotowuje do porodu ...
A położna przyszła mi powiedzieć ze zapis zrobimy jeszcze raz zeby zobaczyć czy faktycznie cos sie dzieje czy tylko na ruchy reaguje macica choc czuje ze sie mocniej napina faktycznie , któraś zna sie na zapisie ?
1476626333-tavc24.jpeg

U nas na cała porodówkę tylko 2 po SN

2nn3csqvlpqqv7gd.png

1usasg18vftrzndq.png

zalwh00cp3f54s2w.png

Ostatnia edycja:
Em Ka, faktycznie czytałam, że pod koniec ciąży ilość wód się zmniejsza, ale nie wiem, jak bardzo.

Jak mi wyszły skurcze 75% to lekarka też mówiła, że od ruchów, no i do dziś tak jest, że jak się mocniej rusza, to i skurcze czuję, ale nie wiem, jak odróżnić je od tych właściwych, przed porodem przecież dziecko też się chyba czasem rusza...
Widać te skurcze u Ciebie, ale skoro mówią, że to jeszcze nie to, pewnie wiedzą, co mówią, a w razie czego jesteś na miejscu :)

Skurcze się piszą ale za krótkie wg mnie na porodowe. Mi dziś dwa takie wyszły jak właśnie mała bardzo sie ruszyła i brzuch się napial na dole.

Jestem w trakcie 36 tygodnia.
Z Polą spotkamy się 15 listopada (cc) [emoji166][emoji480][emoji320]

reklama
Do góry