reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty u lekarz, USG ...:)

Milagros ja tam specjalista tez nie jestem :D Zalecaja to sie slucham, za daleko nie wkladam ,zeby nic nie podraznic. A za tydz mam wizyte kontrolna i pewnie znowu nic przyjemnego bo mowil ze trzeba bedzie sprawdzic czy jest ok, bo przez tydz bedzie sie teraz tam ukladac. To dobrze ,ze nie jestem tutaj jedyna ze swoimi obawami penetracji :D :D

reklama
Naprawdę, lekarze czasami nam życia nie ułatwiają, mi w szpitalu tez dali luteine 2razy dziennie po 2tabl 50mg,zamiast dać 100 2xdxiennie [emoji23] moja lekarka była bardzo zdziwiona. A ja bralam to co dali ;)

Jestem w 31 tygodniu ciąży

Milagros ale coś w tym jest... Mój gin też przepisał mi w ten sposób. Musi być tego jakiś powód. Za to kiedyś w szpitalu przepisali mi normalnie 1x100.
Ale ten clotrimazol Martini to już całkiem odchył. On to chyba nawet szczypiący lekko jest.

Ziemniaczku to juz po 30 tygodniu z górki, mam nadzieje że ci szybko minie czas. W związku z różnym pomiarem szyjki która jest teraz prawidłowa? Dwa inne sprzety i ktoremu uwierzyć?

Milagros idziemy łep w łep z wagą naszych dziewczynek! Na kiedy masz termin?
A przepływami nie martw się, jednorazowo to nic nie znaczy ale poproś na nastepnej wizycie żeby lekarz sprawdził jeszcze raz.

Milla, Agulek kciukasy za wizyty!!
Iza nadal w szpitalu?

Nika, na pewno bezpieczniejszy, ale przecież nie każde dziecko rozwija się w tym samym tempie, nie w każdym szpitalu niestety robią wszystko, co należy i może się zdarzyć, że ktoś nie dostanie sterydów, a ktoś może nie mieć oznak wcześniejszego porodu i można po prostu z nimi nie zdążyć.
Poza tym samodzielne oddychanie to nie jedyny wyznacznik tego, czy dziecko jest gotowe na przyjście na świat, czy ma już wystarczająco rozwinięty układ pokarmowy, są różne powikłania wcześniacze, problemy z oczkami, ze słuchem, niezarośnięty przewód Bottala, co czasem trzeba operować, jeśli samo się nie zrośnie (oczywiście nie tylko u wcześniaków). Cieszę się, ze Twoje dziecko urodziło się zdrowe i wszystkim tego życzę, ale nie rozsiewaj teorii, że oby doczekać do 34 tc i już będzie super.
Co do donoszonej ciąży w 38 tc, owszem, tak jest przyjęte, ale też czasem ciężko wyliczyć dokładny wiek ciąży, jeśli ktoś wcześniej np. się leczył i nie miał okresu przez 1,5 roku... Tak, bierze się wtedy datę z usg, ale pomyłki sie zdarzają, może być dziecko 2 tyg. młodsze, a ilość surfakantu produkowana przez płuca może być po prostu za mała. Nigdy też nie wiadomo, czy nie ma dodatkowych problemów, które nie wyszły w badaniach w ciąży, bo albo lekarz się nie przyłożył albo sprzęt zawiódł. I nie straszę tu nikogo, tylko po prostu znam przypadek dziecka urodzonego w 38 tc, które nie oddychało samodzielnie.

Koalka, dziękuję :)

Joasia nie wiem jak to z tą luteina już jest. Ale jak prosiłam o ta pod jezyk to nie chciała dać bo mówi że ona średnio działa, a odstawić też nie chciała bo boi się że przez ból spojenia pojawia się skurcze.
Koalka dobrze że wizyta u mojej to się dowiem co to wgl jest i mam nadzieję że sprawdzi jeszcze raz.
Termin na ekranie pokazał się na 2.11 ale nic lekarz nie mówił, ale niektóre pomiary wychodziły nawet na 33 tc, większość na 31-32 (obecnie 30+3)

KOALKA
Nie wiem który pomiar jest dobry ale myślę że u mojego lekarza te 0.6 cm bo przez dłuższy czas pomiar był taki sam i wcześniej w szpitalu a wczoraj mnie badał taki lekarz i dziewczyny mówiły że on niedokładnie mierzy.
Więc jak wrócę do domu to będę dalej leżeć i jestem za tym 0.6cm

A z tymi wcześniakami to jest różnie tu większość w szpitalu rodzi się w 30tc i jedne leżą tylko tydzień w inkubatorze a inne w tym samym tygodniu miesiąc i dłużej
To zależy od ciąży od kobiety itd temat rzeka
Mila ma rację

reklama
Dokładnie nie ma reguły , a pomiar pomiarowi nierówny i trzeba sie trzymać jednego lekarza mi u lekarza 2,2 na fotelu a 3,7 w szpitalu z rekami pod pupa wiec umowmy sie ze widocznie pomiar zależny od ustawienia i nacisku dzidzi - gdyby nie to to w szpitalu nie dawali łóżek z nogami w gorze ...

2nn3csqvlpqqv7gd.png

1usasg18vftrzndq.png

zalwh00cp3f54s2w.png

Do góry