reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarz, USG ...:)

Staram się..
Najgorzej, że o tym nie da się przestać myśleć.. Ciagle siedzi w głowie.. Nawet spać nie mogę bo w snach to samo..
We wtorek zacznę 18tc, młoda kopie jak szalona.. Myśli miewam straszne..
Dobrze, ze się uparlam na ten scan, bo pamiętacie jakie problemy były..

reklama
ja niestety wynik poznam dopiero 10 czerwca :) też nie mogę spać , i jeść , do tego te problemy z chłopakiem , ale musisz być twarda ! dziecko wyczuwa stres i smutek :)

Z tego co pamiętam to Ty czekasz na wyniki z powodu innej wady? Która u chłopców występuje? Wybacz, juz nie pamiętam. Ona nie wyklucza możliwości posiadania dziecka zdrowego? Tj. Decydowanie o zachowaniu ciazy?

Jezusie ja dopiero wyczytałam o Lilth nie było mnie parę dni. Jestem z Tobą i córeczka.
Niestety dzięki tym wiadomością sama popadlam w paranoje i wyć mi się chce. Moja córa miała przeziernosc 2.4 jak Lilth tylko jeszcze na dodatek przy CRL 7.78. Pocieszałyscie mnie wtedy że to nie tak dużo, mimo że dziecko mniejsze od córy Lilth i powinno mieć mniejsze Nt.
Kierując się tym ze jest dobrze nie poszłam sprawdzić do innego lekarza i teraz potwornie żałuję :-( :-( przestraszylam się bardzo

to choroba duhnne na która chorują tylko chłopcy , 25 % szansy na to że chłopczyk zachoruje , to tak jak daltonizm czy zd , taki sam % . Potwornie sie denerwuje , mam tyle myśli w głowie , ale jak narazie moją myśl zaciera były chłopak , im bliżej 10 tym bardziej będe przeżywać ehh, mam w rodzinie brata ciotecznego chorego na tą chorobę wykrytą już w wieku 5 lat .To straszne , sama nie wiem co zrobie jak okażę się ze dziecko jest chore ...

Nininka który masz tydzień? Nie wiesz jeszcze jaka Płeć? Wybacz.. Życzę Ci coreczki, byś jednak nie musiała nawet wyniku doczekiwac.. Niestety nie wiem co to za choroba.. Ty na pewno wiesz z czym masz do czynienia i jak ciężko/ łatwo może to przebiegać. Jeśli przy niej masz możliwość terminacji to jednak kolorowo być nie może. Jednak procent jest ogromny na zdrowego malucha i tego się trzymaj!!

Koalka wyluzuj. Ja mam scan idealny. NT tez, nogi no Kuzwa wszystko od mózgu, narządy wewnętrzne, zewnętrzne wymiary etc. Ja mam pecha z biochemia.. Jak się mega denerwujesz umów się na ten test potrójny o którym pisalam. Ale na pewno nie sugeruj się scanem. U nas norma NT to 3,5. Dla tak dużego maluszka jak Twój. Wiec moje wyszło super w ryzyku samego scanu.

Lilth nie chce ci zawracać głowy bo wiem co czujesz przynajemniej po części.
9 czerwca bede u lekarza to go przycisne. U ciebie kostka nosowa była widoczna więc to jest szok. U mnie też zadowolona byłam z noska ale jak widać to żadna pewność.
Samotna matka plus chore dziecko to dla mnie bedzie szok wole wiedzieć wcześniej.

Nininka93 oby wszytsko się ułożyło, mam podobma sytuacje a teraz boje się tego że może wyjść jakaś wada:-(

Tego nie da się od tak odczytać. Łączy się w całość wszystko na wiek, NT i czas trwania ciąży.
Mogę podać jak chcecie ale zupełnie nie wiem po co.. Normy. Na każdy tydzień jest inna norma. Te normy się przelicza..

Wyniki stężeń białka PAPP-A i hormonuβ-hCG są przeliczane na wartość względną MoM (MoM – Multiples of the Median,wielokrotność mediany).
MoM uzyskuje się dzieląc wartość stężenia badanego parametru przez medianę (wartość środkową) dla danego tygodnia ciąży, w określonej populacji.

Każda może mieć inny wynik. Niby powinien się mieścić w normach w uk do 1 MoM.
Przy zd betta powyżej 2,5 MoM i białko poniżej 0,5 MoM. Na którejś stronce jest to podane.
Ale jak widać chyba tak to do końca nie dzielą..

Netta wynik Oki.

Nie swirujcie.
Koalka ile potrójny kosztuje? Skieruje Cie lekarz bez kasy na to? Wybacz nie wiem jak to w Pl jest. Poczytaj jak się denerwujesz o teście bo może niepotrzebnie bdziesz tyle czekać a i tak sama musisz zrobić.
Scan daje tylko 50% szans. Dokładny scan. Sprawdzający serce, przepływy wszystkie, mózg, nogi.. Kość i NT to tez nie wszystko. NT może być duże i nic nie znaczy a nos może pojawić się później. Ale często występują inne wady choć nie muszą.
Co do NT, duzo czytałam i są dzieci z naprawdę dużymi i dzieci są zdrowe. To NT jest w normie!

Wolna beta:
11-12tydz. 28-42
12-13 tydz. 20-28
13-14 tydz. 19-21

Białko:
Link do: Pregnancy-associated plasma protein A (PAPP-A) - www.wantbaby.info

Ale to tylko norma, która później trzeba przerobić na MoM.

Ostatnia edycja:
Lili a przyjmujesz teraz leki na alergie?? Albo przeciw zapalne brałas przed badaniem ?? Mnie się lekarz pytał przed pappa czy przyjmowała leki anty depresyjne , antyalergiczne , astmatyczne i przeciwzapalne bo fałszuja wyniki

reklama
Do góry