reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty: terminy, zdjęcia USG, wyniki

U mnie za każdym razem wyliczali TP z miesiączki i jak na razie z Usg wychodzi taki sam o dziwo. Zapisałam się właśnie na usg3d na 3,09
już nie mogę się doczekać bo w ciąży z JUla nie byłam na 3d bo było za drogie, wtedy będę zaczynać 29tc sądzicie że to dobry czas na takie usg bo pani w rejestracji była tak pomocna że powiedziała że moge przyjść kiedy chce bo to obojętne

reklama
Dziewczyny wtrące się do dyskusji :-) ja np też nie mam terminu liczonego wg om... Tyle że ja zaszłam w pierwszym cyklu po poronieniu więc cykl mógł być nieregularny. Mały od początku był większy a wg tego co mówił gin najbardziej prawdopodobny termin można wyliczyć patrząc na wymiary płodu wg tego usg genetycznego ok 13tc - później każdy maluch rośnie już w swoim tempie i nie ma się co sugerować tymi pomiarami ustalając tp :-)

Jestem po wizycie, mam bakteriew moczu i mam brać Urosept, mała krzyżowała nóżki, ale lekarka zdążyła zaglądnąć, ze nic tam nie wisi :-D Wszystkie pomiary są ok, wstępny termin cc na 11 grudnia :-D
10643293_891455487549402_1980897828_n.jpg

Załączniki

• 10643293_891455487549402_1980897828_n.jpg
    10643293_891455487549402_1980897828_n.jpg
    19,1 KB · Wyświetleń: 53
Agrafka to wstępnie widzę planują Ci CC równo 2 tygodnie przed terminem, czemu akurat taki termin wybrali tłumaczył Ci coś lekarz. Jestem ciekawa bo ja też do CC planowanego i termin mam na 1 stycznia z kółka ale zastanawiam się czy są jakieś wytyczne czy co bo w sumie wcześnie masz ustalony termin. Mi tylko powiedział lekarz, że wcześniej ale, że typowo termin ustalimy później bo teraz za wcześnie. U mnie gdyby np. tydzień wcześniej t wypadnie pierwsze święto a wątpie żeby planowe cesarki robili w swięta. Poza tym mój lekarz będzie musiał dopasować do swojego dyżuru.

jopal- moja lekarka wyliczyła z kółka, że najwcześniej można zrobić cc 11 grudnia, a że około 20 jedzie do Nigerii do rodziny na przerwę świąteczną, to jak się nic nie zmieni wyznaczyła mi 11, ostatecznie 16 tego. Też dopasowała do dyżurów i innych wytycznych dotyczących planowanych operacji, coś tam szeptała pod nosem, ze do każdego wtorku musi podać jakiś raport o stanie operacji planowanych. Cc mam ponieważ 1szy poród skończył się tak z ratowaniem życia dziecka, więc jak mam teraz wybór, to wolę cc.

Dziewczyny,ja też nie rozumiem tych dywagacji na temat tp...to, że dziecko rośnie i np wyprzedza termin OM bo jest po prostu większe nie znaczy,że jest o te 2 tyg do przodu pod względem rozwoju. Wzrost to jedno, a stopień dojrzałości to zupełnie inny temat. U nas jest tak. Najpierw położna mi ustala z OM i tego się trzyma aż do usg w 11-13 tc. Tam ustalany jest termin na podstawie wielkości dziecka,ale tak jak Anncka pisze - tylko wówczas bierze się pod uwagę wielkość dziecka,bo potem każde dziecko rośnie swoim tempem. Dlatego tez juz później np nie mierzy się przeziernosci...Jeśli rozbieżności są duże,powyżej 2 tygodni, lub kobieta ma nieregularne cykle, wówczas bierze się też inne czynniki pod uwagę,jak np.wysokość dna macicy itp...na prawdę nie ma nic fajnego w urodzeniu dziecka,które może mieć bardzo niedojrzałe poszczególne układy. Czasem dziecko z wagą 2800 jest w pełni ukształtowane,a dziecko z wagą 4 kg nie. Nigdy nie zrozumiem lekarzy,którzy tak szastaja tymi Tp :sorry:

Agrafko super, że jednak babeczka! Zatem szalej w kolorze różu :-)

Jopal u mnie czekają z cc ile się da. W I ciąży ( rodziłam w PL) miałam cięcie 2 dni przed terminem z OM. W II ciąży 6 dni. W 3 mimo, że mocno zagrożona tylko 10 dni. Teraz pewnie ze 2 tygodnie,ale wiadomo...tu ryzyko jest już bardzo duże. Nie ma się co spieszyć. A skurcze mogą nadejść w każdej chwili po tym załóżmy 37tc,więc wtedy jest cięcie na szybko i tyle ;-)

reklama
Do góry