Agatatje super sukieneczka - sama szyjesz sobie takie śliczności? Ja mam kilka fajnych ciuszków letnich ale juz zaczynam watpic czy je zdążę nałożyć bo coś u nas się ta pogoda nie bardzo rozkręca a ja poza tym mam mega stresa po ostatniej wizycie...ale tu nie będę marudzić
reklama
Agatatje pisze:no moj maluszek juz dosyc nisko i zaczal sie 37. tydzien, ale zobaczymy
Agatko pytanie do ciebie - czy opadnięcie brzuszka zauważyłaś jako takie jednorazowe doznanie z dnia na dzień - bo u nas dziewczyna jedna na szkole rodzenia mówiła ze poczuła jak dziecko "schodzi" - taki ból i ze potem brzuszek niżej, czy raczej stopniowo po trochu ci się obniżał??? bo ja przyglądam się tak swojemu brzuchowi czy on przypadkiem nie opada i zastanawiam się czy mozliwe jest żeby nie zauważyć opadnięcia brzucha lub zeby on nie opadł wcale?
aska outada
Mama czerwcowa' 06 Fan(ka)
Mi opadl brzuch juz jakis czas temu. Kilka tygodni przynajmniej. Nagle ulga, lzej na zoladku i wogole takie dziwne uczucie. Eliasz czasem schodzi tak nisko do kanalu rodnego , ze naprawde mam wrazenie jakby byl juz miedzy nogami , czuje go wyraznie napierajacego az do polowy kosci lonowej !!To jest strasznie nisko .
Płock-Asia
Mama czerwcowa'06 Entuzjast(k)a
Mi też brzunio opadł porzadnie jakies 3 dni temu. I w ciągu dnia to się zdarzyło jak grabiłam liscie na dworzu. To miałam takie dziwne upławy śluz taki rozciagliwy brazowawy i brzunio opadł momentalnie. Juz się bałam, że może coś Klaudusi jest. Ale naszczescie codziennie mnie kopie
aska outada
Matko Asia! Brazowawy sluz to moze czop ci odszedl , nie chcialabym panikowac ale poleguj ile sie da do kolejnej wizyty u lekarza.
Z tego co wiem jak sluzu jest tyle co zwykle a tylko zdarzy sie lekko brązowawy to może tak być jak po prostu szyjka sie skraca ("W oczekiwaniu na dziecko") Mi się też zdarzyły takie brązowawe plamki sluzu ale to dosłownie kropeczki i na początku się przeraziłam ale potem sobie doczytałam że w 9 miesiącu to juz tak może być, zresztą gdzieś jeszcze to słyszałam, no ale odpoczywac na pewno trzeba...
ewunia1987
Zaangażowana w BB
Mój brzuszek w 34 tygodniu
Płock-Asia
Mama czerwcowa'06 Entuzjast(k)a
Asiu a dokładnie jesli to był by ten czop co to konkretnie znaczy?
Bo nie mam pojęcia. Ale Klaudusia nadal intensywnie się rusza. Nie ma dnia by mnie nie kopała. To nic jej nie jest. Ten sluz co mi wyleciał zdarzył się 2 razy w ciagu jednego dnia nigdy wczesniej ani póżniej mi sie to nie zdarzyło długość tego może ok 5cm oczywiscie ten sluz był taki " rozciągliwy" 1 był brązowy a 2 raz wyleciało tego tak z 2, 5 cm i był przezroczysty.
Bo nie mam pojęcia. Ale Klaudusia nadal intensywnie się rusza. Nie ma dnia by mnie nie kopała. To nic jej nie jest. Ten sluz co mi wyleciał zdarzył się 2 razy w ciagu jednego dnia nigdy wczesniej ani póżniej mi sie to nie zdarzyło długość tego może ok 5cm oczywiscie ten sluz był taki " rozciągliwy" 1 był brązowy a 2 raz wyleciało tego tak z 2, 5 cm i był przezroczysty.
reklama
aska outada
Basiu wcale nie wykluczone, ze to tylko sluz, ale skoro mowisz Asiu ze bylo go sporo to moze warto skonsultowac z lekarzem. Wiesz, czop odchodzi na krotko ( to tez sprawa indywidualna ) przed porodem. To on jest swego rodzaju 'korkiem', zabezpieczeniem szyjki macicy w czasie ciazy. Jesli sie dobrze czujesz to to jest najwazniejsze, jednak dobrze by bylo podejsc do lekarza.
Z Fundacja Rodzic po Ludzku :
Sygnały, które świadczą o zbliżaniu się porodu
* Na 2-3 tygodnie przedtem zmienia się kształt brzucha. Dno macicy (czyli ta jej część, która znajduje się pod przeponą) obniża się, mama swobodniej oddycha i częściej czuje parcie na mocz. Dzieje się tak u większości kobiet, kiedy maluch przyjmuje w kanale rodnym "pozycję startową".
* Będziesz odczuwała częstsze skurcze macicy, które przygotowują ją do pracy w czasie porodu i pozwalają dziecku oswoić się z doznaniami, które je czekają.
* Na pewno zauważysz, że zmienia się charakter ruchów dziecka: przypominają przeciąganie się.
* Z powodu zmian hormonalnych możesz mieć gorszy nastrój, który minie wraz ze wzrostem poziomu oksytocyny.
* Możesz zauważyć na bieliźnie dużą ilość gęstego śluzu (czasem lekko różowego albo brunatnego) - to czop śluzowy, który znajdował się w szyjce macicy i wysuwa się na zewnątrz, kiedy zaczyna się ona rozluźniać.
Możesz być pewna, że jeśli zauważyłaś kilka z tych objawów, to Twoje ciało przygotowuje się do wydania na świat dziecka w ciągu kilku-kilkunastu następnych dni.
Z Fundacja Rodzic po Ludzku :
Sygnały, które świadczą o zbliżaniu się porodu
* Na 2-3 tygodnie przedtem zmienia się kształt brzucha. Dno macicy (czyli ta jej część, która znajduje się pod przeponą) obniża się, mama swobodniej oddycha i częściej czuje parcie na mocz. Dzieje się tak u większości kobiet, kiedy maluch przyjmuje w kanale rodnym "pozycję startową".
* Będziesz odczuwała częstsze skurcze macicy, które przygotowują ją do pracy w czasie porodu i pozwalają dziecku oswoić się z doznaniami, które je czekają.
* Na pewno zauważysz, że zmienia się charakter ruchów dziecka: przypominają przeciąganie się.
* Z powodu zmian hormonalnych możesz mieć gorszy nastrój, który minie wraz ze wzrostem poziomu oksytocyny.
* Możesz zauważyć na bieliźnie dużą ilość gęstego śluzu (czasem lekko różowego albo brunatnego) - to czop śluzowy, który znajdował się w szyjce macicy i wysuwa się na zewnątrz, kiedy zaczyna się ona rozluźniać.
Możesz być pewna, że jeśli zauważyłaś kilka z tych objawów, to Twoje ciało przygotowuje się do wydania na świat dziecka w ciągu kilku-kilkunastu następnych dni.