reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

chyba te nasze zimowe Bąbelki są takie wyjątkowo dorodne :-D:-D:-D Hanka już ledwie wchodzi w rozmiar 62, waży z 5700 i tak poważnie wygląda- też jak mi kto w wózek zajrzy to mówi, ze starsza niż dwa miesiące :tak::tak:

reklama
Ha ha ... no i moja Wiktoria rośnie jakbym ją drożdżami karmiła, ale tylko jeżeli chodzi o wzrost bo kupuję jej już ubranka na 74:szok: Natomiast waga :no: niebardzo. Ma 10 tygodni i waży 5030 (dzisiaj była ważona u lekarza). Niby waga w sumie dobra, ale biorąc pod uwagę ostatnie 2 tygodnie to przytyła mi tylko 150 gram (przez 2 tyg.), a jeszcze wcześniej to 200 gram (też na dwa tyg.). Czyli w ostatnim miesiący tylko 350 gram:wściekła/y::no:SZOK JAK MAŁO. Od jutra muszę zacząc podawać oprócz cycuszka butlę ze 130 gramami Bebilonu. Chciałam tego uniknąć, ale niestety. Widocznie moje mleczko jest jakieś liche:-(.

Apropos podnoszenia główki... Dostałam dzisiaj skierowanie do neurologa do Wrocławia. Wiem, że jest tu pare mamusiek z Wrocka i miałabym prośbę o namiary na dobrego lekarza. Mi polecono "Promyk Słońca" (to chyba nazwa przychodni???). Pojadę tam w następnym tygodniu, ale mam nadzieję, że do tego czasu moja córeczka będzie podnosiła główeczkę:-).

0010392646.gif

a48c111d47.png

Ostatnia edycja:
dobry wieczór!!!!!!!!!
byłam dzisiaj z Maxem u lekarza i przy okazji zmiezyła i zważyła do lekarka- 62cm i 6kg, jak na 7 tygodni to tak akuracik [ jak na moje dzieci] byłam u lekarza bo mały już drogi tydzień mi kaszle, całe szczęscie nie jest zle, to taki lekki kaszelek, nawet nic mi nie dała, poprostu tu u nas są straszne zmiany klimatów i to w ciągu dnia, maluszek musi się przyzwyczaić. osłuchała go i czysto w oskrzelach miał. jestem spokojna, wszystko będzie dobrze.
dobranoc mamusię!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Moj Julianek przy urodzeniu mial glowke 36 cm, a teraz ma okolo 40-41 cm. No i wazy jakies 6300-6500 gram - dokladnie nie wiem, bo nie wazylam go ostatnio. A ubranka nosimy w rozmiarze 62, choc jedno 62 drugiemu nierowne i niektore wydaja sie juz byc przykluse, dlatego zaczynamy wprowadzac rozmiar 68.:tak:

Ha ha ... no i moja Wiktoria rośnie jakbym ją drożdżami karmiła, ale tylko jeżeli chodzi o wzrost bo kupuję jej już ubranka na 74:szok: Natomiast waga :no: niebardzo. Ma 10 tygodni i waży 5030 (dzisiaj była ważona u lekarza). Niby waga w sumie dobra, ale biorąc pod uwagę ostatnie 2 tygodnie to przytyła mi tylko 150 gram (przez 2 tyg.), a jeszcze wcześniej to 200 gram (też na dwa tyg.). Czyli w ostatnim miesiący tylko 350 gram:wściekła/y::no:SZOK JAK MAŁO. Od jutra muszę zacząc podawać oprócz cycuszka butlę ze 130 gramami Bebilonu. Chciałam tego uniknąć, ale niestety. Widocznie moje mleczko jest jakieś liche:-(.
Nie ma czegoś takiego jak liche mleko :-) A jak często przystawiasz Wiki? Jak długo ona ssie aktywnie - słychać przełykanie? Może warto wybrać się do poradni laktacyjnej aby sprawdzić sposób przystawienia? A może mała ma jakąś alergię, to też może być powodem gorszego przybierania. Czasami też mogą być jakieś bakterie w moczu. Jednak warto byłoby przede wszystkim skonsultować sposób przystawiania. A dla pocieszenia ja też dokarmiam raz dziennie 120 ml, bo moja córcia na przełomie 5 i 6 tygodnia przybrała tylko 50 gram i choć teraz laktacja jest w miarę na właściwym poziomie, boję się zrezygnować z tej jednej butli dziennie. We środę mamy szczepienie, więc zobaczymy jakie są postępy :-)

kasha ja jestem z Wrocławia, ale niestety nie mam pojęcia, gdzie jest dobry neurolog :| W promyku słońca też nigdy nie byłam, za to odwiedziłam raz Dolmed, mają tam wszystkich specjalistów i nie ma problemów z dostaniem sie do lekarza.

Witajcie,
wiem że nie w temacie ale chciałam zapytać czy u was też wyjście na spacer to "tragedia "dla maleństw?
U mnie zawsze jest płacz, najpierw jak zakładam lekką czapeczkę / kapelusik a potem jak układam Zuz do wózka...
Cieszę się że już nie trzeba zakładać sweterków i kombinezonów bo mała ma teraz fazę że nie znosi ubierania, zwłaszcza body przez głowę i wkładania rączek do rękawków...
Jak wychodzę z bloku to już jestem w stresie że jest z tego placzu za bardzo spocona.... a zasypia dopiero po jakimś czasie, nie mówiąc j o atakach histerii, które zdarzają się podczas spacerowania, gdy się obudzi....
Kiedyś spacery to była przyjemność, teraz zawsze czuję stres że będzie histeria...

Witajcie,
wiem że nie w temacie ale chciałam zapytać czy u was też wyjście na spacer to "tragedia "dla maleństw?
.
Maggie w temacie:tak:,bo to taki watek;-)Poczytaj troche wstecz,bo dziewczyny pisaly juz o tym.

Mam pytanko czy plesniawki moga objawiac sie tylko w postaci dwoch malych placykow w buzi.Moje starsze dzieciaki jak mialy je to cala buzia byla w bialych plamach a teraz Luiza ma takie dwie nieduze plamki w buzi. Nie chce mi jesc od trzech dni,wypija gora po 60ml-80ml mleka ,ale potem smoka ciagnie jak oszlaala i jest jakas taka niespokojna.To nie kolki ,ale te plamki w buzi mnie zastanawiaja:-:)eek:

reklama

Apropos podnoszenia główki... Dostałam dzisiaj skierowanie do neurologa do Wrocławia. Wiem, że jest tu pare mamusiek z Wrocka i miałabym prośbę o namiary na dobrego lekarza. Mi polecono "Promyk Słońca" (to chyba nazwa przychodni???). Pojadę tam w następnym tygodniu, ale mam nadzieję, że do tego czasu moja córeczka będzie podnosiła główeczkę:-).
5kg to mało? Nasza Lucia waży 4600 a dziś zaczęła 4 miesiąc. Przez ostatni miesiąc przytyła 1,5 kg co pediatra pochwaliła, karmię małą piersią i ani mi w głowie dokarmianie. Lekarka mówi, że taka waga to norma przy piersi.
Co do trzymania główki, wizytę u neurologa mamy umówioną na 5 maja. Codziennie ćwiczymy leżenie na brzuszku, mała już tak nie płacze, ale najlepsze efekty daje kładzenie Luci na udach na brzuszku, w tej pozycji trzyma główkę najdłużej i najwyżej.

Do góry