reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

Mam pytanko czy plesniawki moga objawiac sie tylko w postaci dwoch malych placykow w buzi.Moje starsze dzieciaki jak mialy je to cala buzia byla w bialych plamach a teraz Luiza ma takie dwie nieduze plamki w buzi. Nie chce mi jesc od trzech dni,wypija gora po 60ml-80ml mleka ,ale potem smoka ciagnie jak oszlaala i jest jakas taka niespokojna.To nie kolki ,ale te plamki w buzi mnie zastanawiaja:-:)eek:
Pleśniawka nie koniecznie musi zawalić całą buźkę dziecku od razu. Dwie plami , które widzisz to zaczątek. Im wcześniej zaczniesz zwalczać ją , tym szybciej się jej pozbedziesz. Oprócz pędzlowania małej i ty musisz swoje piersi smarować clomatizolum. I częściej piersi myć i wietrzyć, bo jak pleśniawa pojawi się na piersiach, to współczuję bólu.
Maści clomatizolum nie ścieraj przed karmieniem , nie szkodzi to dziecku. A smarować należy po każdym karmieniu.

reklama
Kamylka my mamy plesniawki tzn Maja ma i sa one juz od grubo ponad miesiaca. od dwoch tygodni smarujemy jezyczek Daktarinem ale on nie pomaga.teraz jak pojde na szczepienie to chyba poprosze o Nystatyne moze to pomoze. cos nie mozemy sie tego pozbyc ale nie widze zeby przez to Maja mniej jadla -mamy tylko klopot z pozycja do jedzenia. zawsze musi lezec na plasko bo jak jest u mnie na roczkach to strasznie sie denerwuje,

Dziewczyny odnośnie tych plesniawek to słyszalam o starych sposobach, ponoc skutecznych by zsikaną tetrową pieluchą dzidziusia to wycierać... nasze mamy tak robiły i mówią, że to skuteczne jest.

A ja chciałam pochwalić moją Ukochaną Alunie :) przespała dzis cała noc 10 godzin. Zasnęła wczoraj po kapieli o 20:00 i spała do dzisiaj do 6:00 rano :) no szok normalnie bo ona ma dopiero 8 tygodni. Mój Malutki Kochany Wielkoludek jest poprostu boski :)

Maran-atha ale ci niespodzianke mala zrobila:tak::laugh2:;-)
-j- ja odciagam laktatorem mleko i tym bardziej mnie to niejedzenie martwi,bo juz tyle musislam go wylac.Dalam jej teraz strzykawka mleko i zjadla ladnie a raczej wciagnela:-).Nie spi od 6-ej rano i macha rekoma i nogami jak szalona,steka,poplakuje,czkawka co chwila bo nalyka sie tego powietrza biedna:-(.Dam jej zaraz nystatyne,bo mam z Polski opakowanie,tylko mi woda ostygnie to zaraz zrobie zawiesine.
Zuziu ja przy Marcelu dostalam masc daktarin do buzi na plesniawki i tez ciezko przy niej schodzilo az lekarz dal nam jakis tutejszy lek.Teraz mam nystatyne i sama zrobie kuracje,nie ide do przychodni bo mam stracha przez ta grype a poczekalnia dla wszystkich jest wspolna.

Dzieki .

Nigdy więcej nie zjem jajka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cypuś wczoraj płakał a właściwie krzyczał od 16 do 20:30 średnio co 10 minut ale jak padał to spał do 2. Już kiedyś próbowałam jajka i efekt był taki sam ale myślałam że może teraz będzie lepiej a tu nie a we mnie już jajk budzą wstręt.

nam na pleśniawki pomagała witamina C w ampułkach

Nigdy więcej nie zjem jajka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cypuś wczoraj płakał a właściwie krzyczał od 16 do 20:30 średnio co 10 minut ale jak padał to spał do 2. Już kiedyś próbowałam jajka i efekt był taki sam ale myślałam że może teraz będzie lepiej a tu nie a we mnie już jajk budzą wstręt.

nam na pleśniawki pomagała witamina C w ampułkach
To po jajkach może być taki Jazz :szok::szok::szok:!
Kurcze to może ja odstawię i zobaczę jakąś poprawę :eek:
Do mnie przyleci teściowa na 20 dni ....do pomocy ... ale się cieszę :-D.... moja psychika jest w strzępach .... mam tak dość tej Irlandii że masakra :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
I do tego płaczące dziecko przez pół dnia :sorry:
odliczam dni do wyjazdu na całe wakacje :tak:

Nie ma czegoś takiego jak liche mleko :-) A jak często przystawiasz Wiki? Jak długo ona ssie aktywnie - słychać przełykanie? Może warto wybrać się do poradni laktacyjnej aby sprawdzić sposób przystawienia? A może mała ma jakąś alergię, to też może być powodem gorszego przybierania. Czasami też mogą być jakieś bakterie w moczu. Jednak warto byłoby przede wszystkim skonsultować sposób przystawiania. A dla pocieszenia ja też dokarmiam raz dziennie 120 ml, bo moja córcia na przełomie 5 i 6 tygodnia przybrała tylko 50 gram i choć teraz laktacja jest w miarę na właściwym poziomie, boję się zrezygnować z tej jednej butli dziennie. We środę mamy szczepienie, więc zobaczymy jakie są postępy :-)

Może nie ma "lichego mleka", ale takie określenia słyszałam i dlatego myślę że moje mleczko takie jest. Przystawiam około co 3-4 godziny. Na początku ssie bardzo aktywnie (słysze przełykanie), ale za jakieś 5 minut wypuszcza i nerwowo łapie i po chwili znów wypuszcza, i tak w kółko:no: A więc może to jest przyczyna jej nie tycia bo się nie najada:baffled:Bakterie w moczu muszę wykluczyć bo 2 tygodnie temu miała robiony posiew moczu i jest OK. Dzisiaj już podałam jej 4 razy butlę po 90 gram:sorry::sorry: i była spokojna i uśmiechnięta jek nigdy!!!
AHA .... po raz pierwszy dzisiaj podniosła pięknie kilka razy główkę do góry z pozycji brzuszka:tak::-):-D Aż jej kilka zdjęć zrobiłam. SUPER EXTRA

0010392646.gif

a48c111d47.png

Ostatnia edycja:
Kasha jak piszesz,ze podalas mleko i corcia szczesliwa to moze masz jakis kryzys laktacyjny.Moze czesciej ja przystawiaj ,zeby pobudzic laktacje.
Lajfik a czemu malutka placze?Ma kolki jeszcze?:-(

Kamylka moja jak miała pleśniawki to pokazały się one tylko na języku, ale za to prawie na całej powierzchni:-(. W tej chwili nie ma, a wyleczyłam je Aphtinem. Brałam na palec gazik jałowy i wycierałam (ścierałam) jej z języczka.
Pielęgniarka w szpitalu powiedziała mi, że jest to tylko i wyłącznie moja wina bo niezbyt często myłam brodawki. Nawet przed karmieniem dawałam kropelkę na brodawkę tak, żeby Wiki zlizała lek. No i pomogło:-)

0010392646.gif

a48c111d47.png

reklama
Kasha jak piszesz,ze podalas mleko i corcia szczesliwa to moze masz jakis kryzys laktacyjny.Moze czesciej ja przystawiaj ,zeby pobudzic laktacje.

Kamylka, ale jak ja nacisnę cyca to leci jak z fontanny:angry:Nie wiem dlaczego ona wypuszcza brodawkę!!! Może dlatego, że ona mi się chowa do środka i jest taka bardzo sflaczała:-(Mała tylko się denerwuje.

Do góry