reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

w szpitalu w którym rodziłam..robili tyle mleka ile w lodówce im się pomieściło..czasem stało nawet kilka dni..robili następne dopiero wtedy kiedy to im się skończyło:tak: więc skoro w szpitalu tak robili to widocznie tak można;-)
kilka dni :szok: jestem w szoku ja robie na biezaco a czasem jak zrobie a mala sobie zasnie zaczym jej podam to podgrzeje pózniej a jak cos zostaje z karmienia to zawsze wylewam

reklama
Wolfia:-) Czy ty podajesz wit K i wit. D3 ...bo tutaj lekarze nie dają dzieciom:no: ..ja mam to z Polski i lekarka( Polka) mi kazała podawać 1 kropelkę D3 na razie nie wiem jak długo i jedną dawkę wit. K do końca trzeciego miesiąca ...a jak jest u Ciebie?

Dziewczyny z Polski a wy dajecie witaminy maluszkom ???:-)
Witamine D3 podaje sie do ukonczenia pierwszego roku a potem tylko w sezonie jesienno zimowym

Wolfia:-) Czy ty podajesz wit K i wit. D3 ...bo tutaj lekarze nie dają dzieciom:no: ..ja mam to z Polski i lekarka( Polka) mi kazała podawać 1 kropelkę D3 na razie nie wiem jak długo i jedną dawkę wit. K do końca trzeciego miesiąca ...a jak jest u Ciebie?

Lajfik ja podaję tylko wit. D3. Jedną kropelkę dziennie od 3. tygodnia. Wit. K nie podawałam Victorowi i teraz Oliverowi też nie podaje, ale to z nie wiedzy:sorry2: Bo nie mam pojęcia, co i jak, i w jakiej dawce, a nie chcę zaszkodzić.

Ja zawsze myślałam, że mleko modyfiokowane robi się takie gorzkie jak dłużej stoi:baffled:
Pgb, 3 m-ce bez męża na co dzień były ciężkie, ale już zapomniałam o tym, chociaż czasami mu wypomnę jak marudzi, że musi dużo robić:-p Teraz bez niego nie dałabym rady, tym bardziej że nie mam nikogo z rodziny czy znajomnych chętnych do pomocy:-(
Lajfik, ja tylko witaminę D3 będę podawać, Franek nie dostawał K i teraz lekarka też mówiła, że nie ma potrzeby dawać.

Dziewczyny z Polski a wy dajecie witaminy maluszkom ???:-)

d i k , nic więcej

Jeszcze mam pytanko do mam które karmią sztucznym mlekiem: czy mogę zrobić mleko i zostawić go na np. 1, 2, 3 godziny i po takim czasie dać dziecku jeść? Na opakowaniach piszą, że niby ma być świeżo zrobione.

Mi polozna powiedziala ze gotowe juz mleczko i herbatka jezeli dziecko nie mialo butelki w buzi moze stac do 4 godzin a jezeli juz z niej pilo to juz do wylania :tak:

ewelinka umknęło ci że szpitale używają mleka gotowego - ono już zrobione w tych buteleczkach przychodzi od producenta jak jedzenie ze słoiczków ....
golimek sprawdziłam sama - nie gorzknieje ;-)

Dziewczyny, tu w Polsce kupuje się VitaK, wit. K w specjalnych kapsułkach i podaje się 1 kapsułkę dziennie, podobnie jest z wit. D. Wyciskach zawatrość 1 kapsułki do buźki i się nie martwisz czy to dobra ilość:-)Może ktoś Wam może zakupić i podesłać do UK. Koszt 30 kapsułek to ok 30pln.

habcia a kiedy Ty śpisz? sprzątasz w domu? gotujesz? bo ja chodzę spać o 20:30, wstaję zazwyczaj koło 5-6, bo wtedy mała sie budzi, a i tak jestem niewyspana, bo wstaję w nocy 3 razy po godzinie (między 10-11, 1-2 i 4-5). W dzień z kolei jak mam przerwę, bo mała śpi, to albo sprzątam, albo gotuje obiad, albo idę na spacer, a czas dla siebie mam taki jak między kolejnymi czynnościami siadam do kompa na 10 minut.

Trzeba być dobrze zorganizowanym i tyle :-D Ja spie zawsze w nocy 7 h, wiec jestem wyspana. Chodze spac po karmieniu o 23.30. potem maly spi po ok. 2,5 h. wiec do 8 mam juz 7 h snu za soba. Potem mały juz nie chce spać, więc daję go na leżaczek i robię swoje (sprzatam), czasami ponosze jak się drze. o 12 idziemy na godzinny spacer, potem karmienie i maly spi, wiec robie obiad. Do wieczora juz mam wolny czas, wiec ogladam sobie tv lub siedze na internecie. Co 2h karmie. Koło 17 jemy z mezem obiad, potem maly ma kolki więc zajmujemy sie nim i po kapieli wlaczamy sobie film ::-D:-D

reklama
Habcia rozbawiłaś mnie:)))Mały ma kolki regularnie? Spróbuj może dietę ograniczyć...ja ograniczyłam i od dwóch dni jest jako tako czyli dobrze.
Jesteśmy po wizycie u pediatry: zaczszepiliśmy się 5 in 1 infanrix hexe, polecam- koszt 160 zł, powtórzenie po 6 tygodniach 100 zł, i za dwa tygodnie mamy rotarix na rotawirusa(przerażaja mnie te koszty, żal mi męża, bo to on na wszystko musi pracować a pracuje jako informatyk na zlecenie i teraz to chyba 24 h od kompa nie odejdzie) .
Moje "maleństwo" waży 5780 kg, i moja pediatra powiedziała że mam tłusty pokarm:szok:Jakby nie wiedziała że nie ma czegoś takiego jak chudy i tłusty pokarm, wogóle zmieniam ją tak szybko jak się da. Przez godzine tłumaczyłam jej że szczepienia na rota trzeba zakończyć do 6 miesiąca- masakra- ja nie wiem kto ją do pracy dopuścił, bo nam kazała przyjść na to wszczepienie ok 8 miesiąca bo wczesniej to nie ma co dziecka męczyć. Rany!!!

Do góry