reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

NASZE MAJOWE SLONECZKA!! Tu sie mozesz przywitac

Potrzebne do szpitala:
1. Domumenty:
- dowód osobisty
- książeczka ubezpieczenniowa ( uaktualniona ok miesiąc przed porodem)
- karta przebiegu ciąży, karty pobutu w szpitalach ( w czasie ciąży)
- wyniki badań: grupa krwi i czynnik Rh + badania
- ostatnia morfologia i mocz ( z 2 tyg przed terminem)
- inne wyniki np.USG
- nalezy znać adres POZ-u dla dziecka gdzie będzie szczepione i badane po porodzie ( ze szpitala wysyłają - potem trzeba samemu załatwiać)
- zgoda na poród rodzinny ( jak jest wymagana)
- data OM, pierwsze ruchy, leki, choroby w ciąży itp
2. Na czas porodu:
- szlafrok, skarpetki, klapki, koszula ( dają w szpitalu)
- ubranie dla taty ( wygodne) - na kilka godzin - fartuch i obuwie ochronne dają w szpitalu
- 2 ręczniki, ściereczka do twarzy i do okładó
- pomadka do ust lanolinowa lub krem do zmiękczania ust, oliwka do masażu,
- coś do słuchania muzyki ( jak się lubi)
- coś do jedzenia i do picia - do picia woda mineralna niegazowana, termos z herbatą
- kubek i sztućce ( własne ładniejsze)
- notatnik, długopis, karta telefoniczna, komórka, zegarek z sekundników ( do pomiaru skurczy)
- jak ktoś lubi ( aparat, kamera)
3. Po porodzie
dla mamy:
- rozpinana koszula do karmienia ( są też szpitalne), majtki jednorazwe siateczkowe, podkłady bella
- dziecięce kółko do suiadania z otworkiem lub specjalne do kupienia w aptece
- szare mydło
- stanik do karmienia ( kupić 3 tyg przed porodem o jeden rozmiar większy), wkładki laktacyjne
- poduszeczka do karmienia - niekoniecznie
dla dziecka:
- pieluszki jednorazowe ( 30 - 50 szt), chusteczki pielęgnacyjne
- ubranka dla dziecka ( są też szpitalne)
- kosmetyki dla dziecka ( sa szpitalne)
- 3 pieluchy tetrowe
- myjka frotte
- wg gustu
-czapeczka i rękawiczki na łapki
- maść ( alantan, sudokrem lub lanolina, linomag)

reklama
ponoć tyle trzeba - gdyz na początku dzieciaczki co chwilkę robią kupki i że one są prawie wodniste ( nie pamiętam - no cóż skleroza - więc piszę to co mi mówili na szkole)
Ale nie wstawałm do Ani co chwilkę - miałam czas na to żeby sobie odsapnąć, umyś się i wyspać - więc może 30 wystarczy

WYPRAWKA ( i tak już większość z tego mamy :D)

sprzęt codzienny
- łóżeczko - regulowana wysokość
- materacyk - najlepiej kokosowo - gryczany
- folia do przykrycia łóżeczka
- prześcieradłą - 2 - 3 szt
= kołderka
- wanienka plastikowa
- wkładka antypoślizgowa do wanny ( może być ręcznik lub pielucha)
- przewijak
- komoda
- kocyki i poszewki bawełniane
- torba "SOS" - do przewinięcia na dworze
- wózek, fotelik samochodowy

ubranka

- kaftaniki z długim rękawem ( 3 szt - rozm. 56, 3 szt - rozm 62) - duży otwór na głoę
- body z krótkim i długim rękawem - ( ilość i owmiar jw.)
- śpioszki 2 - 3 szt
- czapeczi - 2 szt - cieńsza i grubsza
- pajacyki - 2 - 4 szt
- skarpetki - 2 - 3 szt
- 40 - 50 pieluch terrowych - jak sie będzie takie używać
- 10 tetrowych i 5 - 10 szt flanelowych
- kombinezon na spacerki i czapeczka z daszkiem ( dla naszych maluchów)

kosmetyki i przybory toaletowe:

- ręczniki kąpielowe - 2 szt
- myjki frotte - 2 - 3 szt
- miseczka do mycia
- pojemnik na odpadki
- pojemnik na waciki
- wiaderko do moczenia rzeczy dzidzi
- termometry: pokojowy, wanienki=owy i lekarski
- miękka szczoteczka do włosów
- nożyczki lub obcinaczki
- 70 % spirytus do pepka, sól fizjologiczna do oczek i noska
- oliwka ( może być oliwa z oliwek pierwszeko tłoczenia ? - a co to dzidzia to jakąś sałatka ;D), zasypka ( może być mąka ziemniaczana ?)
-kremy tłuste - sudokrem, alantan, linomag, lanolina
- wata, gaziki jałowe, patyczki do pępka i uszu
- chusteczki jednorazowe pielęgnacyjne
- płyn do kąpieli lub mydełko łagodne, proszki do prania dla niemowląt

Witajcie:)Dawno mnie tutaj nie bylo.No nic mam duzo do nadrobienia i poczytania.
gosiek289-dzieki za te liste wyprawki, na pewno sie przyda.Ale dluga ona, nie powiem!!!
Pozdrawiam was, musze czesciej tu zagladac!

WITAM mamusie,
ja już jestem po szkole rodzenia byłam w styczniu bo tak mi pasowało bo teraz praca i zajęcia na uczelni ... było fajnie najlepsza była wycieczka po oddziale u nas są dwie sale jedna do porodu rodzinnego i można rodzic w wodzie i druga normalna ale tez przujemna. Wszystko jest odnowione wiec wygląda to całkiem dobrze :) Myśle że warto iść do takiej szkoły bo można sie sporo dowiedzieć ja miałam jeszcze w tej szkole zajęcia na basenie i joge i relaksacje :) wieć polecam.

Gosiek co to za lista!!:)
ja do swoejgo prawie nic nie potrzbuje:):)
Na poczatku jak nie mam daja swoje ubranka butelki pieluszki nawet no wszystko:):)
pozniej jak chce to przebieram mala w swoje rzeczy i karmie swoimi butelkami (jak nie karmie piersia)

Strasznie dziwaczna ta lista:):):) Ale jak pisala Idzia co szpital to inna lista:):)

W mojej szkole rodzenia też dali mi listę rzeczy do zabrania i jest o wiele krótsza. Ale te podstawowe rzeczy się pokrywają.

P.S. Byłam wczoraj na kolejnych zajęciach i to były ćwiczenia oddechowe i relaksacyjne i trochę jogi. Dawno już się tyle nie na ćwiczyłam ;)

reklama
Ale wam zazdroszcze, ze mozecie sobie pocwiczyc. Jak tylko bede mogła po okresie połogu to wracam do cwiczen. Tylko sie obawiam, ze wtedy bede wiecznie zmeczona i bedzie mi sił brakowało :p

Do góry